In ZooParc Overloon is onlangs een gezonde reuzenmiereneter geboren. Moeder Tousle is in de nacht van donderdag op vrijdag bevallen na een dracht van ongeveer zes maanden. Het geslacht van het jonge dier is nog niet bekend.
Of de reuzenmiereneter drachtig was, wisten de dierenverzorgers nog niet zo heel lang zeker. Dierenverzorger Max Kronier: “Reuzenmiereneters leven solitair, dat betekent dat ze het liefst alleen leven tenzij de vrouw vruchtbaar is. De moeder is al wat ouder, maar toch hebben we haar bij de man gezet en we hebben dekkingen gezien. De vacht van de reuzenmiereneter is erg dik. Het was dus nog even afwachten of ze drachtig was. Op een bepaald moment werd ze wel zichtbaar dikker, dan wordt het een kwestie van afwachten!”
Bijzondere schedel
De schedel van de reuzenmiereneter is in de vorm van een cilinder, anders dan bij andere diersoorten: de soort heeft geen kaken en daarom geen tanden. Kronier: “De miereneters hebben scherpe klauwen die zorgen dat het dier termietennesten kan openbreken. Om vervolgens met de plakkerige en lange tong van zestig centimeter het nest leeg te peuzelen.”
Het drinken van de moedermelk gaat daarentegen niet anders dan bij andere diersoorten. “De mond past gewoon om de tepel van de moeder” aldus Kronier.
Camouflage
Jonge miereneters kruipen na de geboorte direct op de rug van de moeder. De pasgeborene heeft eenzelfde streep op de rug als de moeder. “In het wild zorgt deze camouflage ervoor dat het jong onopgemerkt blijft voor roofdieren” aldus Kronier.
Ondanks de camouflage gaat het niet goed met de reuzenmiereneter in het wild. De soort leeft in Zuid-Amerika, zowel op de droge savannes als in de regenwouden. Op de rode lijst van IUCN wordt bijgehouden hoe het met diersoorten in het wild gaat. De status van de miereneter is ‘kwetsbaar’. Dit houdt in dat als er geen actie wordt ondernomen om de bedreigingen van de diersoort weg te nemen, de soort een groot risico loopt om uit te sterven.
Het verlies van leefgebied is één van de grootste bedreigingen van de soort. De dieren worden bijvoorbeeld geconfronteerd met bosbranden, met alle gevolgen van dien. Houtkap zorgt ervoor dat de dieren vaak uit het leefgebied worden verjaagd om vervolgens aangereden te worden in de zoektocht naar ander leefgebied.
Om te voorkomen dat de soort niet uitsterft, zorgen dierentuinen voor een gezonde reservepopulatie middels het Europese managementprogramma. Tousle heeft binnen dit managementprogramma al drie gezonde zoons grootgebracht.