Sfeerverslag: Plopsaland De Panne: Halloween Scare Nights – Zaterdag 14/10/2023

Naar (ondertussen) jaarlijkse gewoonte keren we dit jaar terug naar Plopsaland De Panne om er Halloween te vieren. Dit jaar komt het West-Vlaamse park met een verrassing, want alle vorige huizen gaan op de schop en het park presenteert dit jaar maar liefst 3 nieuwe huizen. Daarnaast kunnen we weer genieten van de 2 scarezones, Skrämma en Scarecrow. Die laatste heeft overigens een nieuwe locatie gekregen en die locatie lijkt ons toch beter dan vorig jaar. Een extra pluspunt voor Plopsaland is dat de spookhuizen nog steeds gratis te bezoeken zijn.

 

Naar vaste gewoonte komen we iets na de middag aan in het park. Op de parking was het duidelijk nog niet superdruk, wat voor ons uiteraard goed nieuws is. Twee spookhuizen openen vanavond om 18 uur, de laatste om 19 uur. We hebben dus nog even de tijd om enkele attracties uit te proberen. Beginnen doen we bij The Ride to Happiness, de meest hevige en intense achtbaan van het park. Elke rit die je op deze achtbaan maakt, verschilt telkens van je vorige rit. De ene keer spin je meer en neem je verschillende inversies al draaiend, de andere rit neem je de looping achteruit en word je vervolgens vooruit gelanceerd. De achtbaan is onvoorspelbaar en dat maakt hem net zo goed. Wat mogen we blij zijn met deze prachtige achtbaan in België.

Vervolgens trekken we naar het nieuwste gebied van Plopsaland en dat is natuurlijk Circus Bumba. De kinderattracties laten we links (of rechts) liggen en we wandelen door naar “Op Reis met Bumba”. Begin deze zomer opende Plopsaland dit nieuwe gebied, de darkride opende een paar weken later. In deze attractie ga je op reis met Bumba en kom je op allerlei gekke plaatsen. Zo komen we in de ruimte, in een jungle en zelfs onder water. De attractie is een leuke toevoeging aan het park, al hadden we er graag nog een leuk deuntje bij gehad. Ook zou de ruimte waar je “onder water duikt” iets meer details mogen bevatten. Gelukkig zijn de andere ruimtes wel leuk ingericht.

Anubis The Ride wordt de volgende stop waar we genieten van een leuk ritje. Deze lanceerachtbaan is met de jaren wel wat ruwer geworden, maar is daarentegen nog steeds een heel krachtige achtbaan. Dit komt vooral door de sterke lancering en het kort maar krachtige baanverloop! Hoewel Anubis The Ride ondertussen in de schaduw staat van The Ride to Happiness, is het wel nog steeds een absolute topper. Na ons heerlijke ritje Anubis, besluiten we nog eventjes iets te eten om vervolgens stipt om 17 uur aan te schuiven bij het eerste spookhuis.

Krampus

Het eerste spookhuis voor vanavond kunnen we als één van de eerste bezoeken. Uiteraard doordat we hier al een uur op voorhand stonden, maar we willen dan ook zeker de drie spookhuizen kunnen bezoeken. Het eerste huis heet dus Krampus, vernoemd naar een duivelse legende. Deze demon heeft toegeslagen tijdens een gezellig kerstdiner en nam stoute kinderen mee. Dit spookhuis is gemaakt op de plek waar we vorig jaar het (teleurstellende) spookhuis The Cabin konden terugvinden. The Cabin was namelijk te kort en er was nauwelijks een verhaal te bespeuren. Dit jaar heeft Plopsaland duidelijk wat geleerd van zijn fouten want Krampus is duidelijk langer. Er zijn enkele muren binnen verplaatst, waardoor we toch iets langer in het huis aanwezig zijn. Het verhaal wordt duidelijker verteld dan vorig jaar. We zijn namelijk in een huis met (toevallig) heel erg smalle gangen. We zien een vrouw angstig aan een netjes gedekte tafel zitten waar enkele seconden geleden waarschijnlijk nog een gezellig kerstdiner doorging. Uiteraard heeft Krampus toegeslagen en moeten we ontsnappen aan dit monster. Er zijn bizarre zaken geplaatst in het spookhuis zoals kerstbellen en uiteraard ander kerstgerief. Zo vinden we op het einde van het huis nog enkele bekende sneeuwmannen terug die jaarlijks te vinden zijn in het park tijdens de kerstperiode. Krampus is duidelijk een verbetering ten opzichte van The Cabin.

MAD Rat by Fanta

Net zoals Krampus ligt ook het volgende spookhuis in het gebied rond het figuurtje Heidi. MAD Rat by Fanta ligt onder en naast de hoogste drop van de Dinosplash. Twee jaar geleden vonden we hier nog The Tunnel. Die laatste is nog steeds het meest waardeloze spookhuis dat ik ooit heb bezocht. Er was niets van invulling en de scare-actors hadden totaal geen interesse. Gelukkig leert Plopsaland van zijn fouten en zagen we vorig jaar Camping ‘t Zonnetje naar hier verhuizen. Dat was alvast een hele verbetering ten opzichte van The Tunnel. We zijn benieuwd of Plopsaland de lat dit jaar weer wat hoger heeft kunnen leggen.

De wachtrij van Heidi the Ride wordt gebruikt als wachtrij voor dit spookhuis waar het allemaal draait rond ratten. We komen namelijk terecht in een doolhof waar we gevangen zitten als ratten in de val. Dit spookhuis zit wel wat apart in elkaar. Zo word je eerst onderverdeeld in 2 redelijk grote groepen alvorens een tent binnen te gaan. Daar begint een rare man in het Engels tegen iedereen te schreeuwen dat ze zo snel mogelijk hun weg moeten zoeken door dit doolhof maar dat we niet mogen lopen. De acteur in deze tent is wel heel goed in zijn rol en probeert iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Even later telt hij af en verlaten we de tent. De eerste rat neemt iemand beet uit één van de twee groepen en smijt haar tegen de muur. Ondertussen wandelen we onder de DinoSplash en komen we nog meer ratten tegen. De ene eet iemand op, de andere staat gewoon heel willekeurig midden in het spookhuis te rocken met een gitaar. Wie dacht terecht te komen in een doolhof is fout, want er is eigenlijk maar één weg. Zo moet je eens op je knieën door een tunnel en is er ook een scène met toiletten, waar er één deur de uitgang blijkt te zijn. Wie denkt op een rustig tempo doorheen het spookhuis te wandelen heeft het mis, want de acteurs jagen continu iedereen op. MAD Rat is misschien niet het meest originele of mooiste huis, maar het is wel pure fun. Je wordt een paar keer flink beetgenomen en dat maakt het net zo leuk. MAD Rat is dus een welgekomen nieuwkomer, die hopelijk volgend jaar zijn terugkeer maakt.

CandyStein by Trésor

Tot onze grote spijt zagen we dat we dit jaar geen Freak Circus meer konden bezoeken. Plopsaland heeft de afgelopen jaren heel wat geëxperimenteerd met zijn spookhuizen, maar er was één vaste waarde die steevast als beste naar buiten kwam en dat was Freak Circus. Het circus bestaat helaas niet meer en dus moeten we dit jaar verder met CandyStein. In dit “spookhuis” bezoek je de snoepfabriek van Dr. CandyStein. Als eerste word je verwelkomd door de vriendelijke man, maar vanaf dan gaat het mis. Deze vriendelijke man maakt namelijk snoep voor de onderwereld, gemaakt van mensen. Leuk thema, maar eigenlijk kom je gewoon opnieuw terecht in Freak Circus. De eerste scènes met onder andere de ontmoeting met Dr. CandyStein zijn (bijna) identiek als die van Freak Circus. Helaas blijft dat ook zo voor de rest van het spookhuis. Er zijn wel bepaalde zaken aangepast, maar net niet genoeg om het te zien als een volledig nieuw spookhuis. Ook de verhaallijn in dit spookhuis is niet echt duidelijk. CandyStein is het minste van de drie spookhuizen, maar daarom niet per se slecht. Alleen zijn de vorige twee huizen net iets origineler en beter. Hopelijk kan Plopsaland dit huis een kleine upgrade geven zodat het op hetzelfde niveau komt van de andere 2 huizen.

Skrämma

Vorig jaar presenteerde Plopsaland 2 nieuwe scare zones waarvan Skrämma onderdeel was. Beide zones werden goed onthaald en keren dus dit jaar terug. Uiteraard waren wij daar heel tevreden over en brachten we opnieuw een bezoekje aan de gestrande vikings van het spookschip Skrämma. Uiteraard kun je deze bloeddorstige vikings terugvinden in Wickieland. Echt griezelig is het niet, maar de zone straalt wel iets mysterieus uit. Ook de acteurs zitten erg goed in hun rol en maken er een feestje van. Als minpuntje kunnen we alleen maar de grootte van het gebied benoemen, want dat is behoorlijk klein.

Scarecrow

Als laatste bezoeken we de tweede scare zone, die net zoals Skrämma vorig jaar werd geïntroduceerd. Vorig jaar lag dit gebied nog in Heidiland maar dit jaar heeft men gekozen om Scarecrow op de hoeve van Big & Betsy te plaatsen. Best een logische keuze als je het achtergrondverhaal weet van Scarecrow. Een pestdokter brengt vogelverschrikkers tot leven en maakt er bloeddorstige monsters van. Vorig jaar was de zone eerder bescheiden te noemen maar dit jaar heeft Plopsaland er een groot doolhof van gemaakt. Er zitten in het parcours heel wat decoraties verwerkt zoals melkkannen, een tractor en een auto. De omheining is dan weer gemaakt met maisplanten waardoor je geen zicht hebt op zaken buiten het gebied. De scare-actors spelen in deze zone ook flink met je voeten. Zo sturen de acteurs je met plezier een ander baantje in of proberen ze mensen van elkaar te scheiden. Centraal in de zone vind je natuurlijk de pestdokter die op een soort van troon zit. De ruimte is wat opgevuld met een molen en een heleboel pompoenen. Scarecrow wordt afgesloten met een leuk grapje van Plopsaland, want op het einde vind je een loket. In dit loket vind je een skelet dat blijkbaar sollicitaties afneemt, tenminste als we het bordje naast dit skelet mogen geloven.

Scarecrow was met voorsprong het beste gebied of huis van dit jaar. De zone was gigantisch groot en je was er wel eventjes bezig. Ook de details in dat gebied waren heel leuk gevonden. Een andere topper was dan weer MAD Rat by Fanta waar we als ratten in de val zaten. Ook hier was het concept leuk gevonden en nog eens heel goed uitgevoerd ook. Skrämma maakte dan weer indruk door zijn goede acteurs en de juiste sfeerzetting. Krampus was origineel gevonden, maar wel heel klein en CandyStein heeft last van een identiteitscrisis. Die lijkt namelijk nog steeds heel erg op zijn voorganger Freak Circus. Wel is het leuk om te zien dat het Halloween evenement in Plopsaland ieder jaar groeit en beter wordt. De spookhuizen worden beter en de scare zones leuker.

We sluiten uiteindelijk ons dagje Plopsaland af met een nachtritje op The Ride to Happiness. Wat blijft deze achtbaan toch geweldig in de avond. Ook brengen we nog een extra bezoekje aan MAD Rat en Scarecrow om vervolgens om 22 uur terug naar huis te keren. We zijn alvast heel benieuwd hoe Halloween hier verder zal evolueren de komende jaren!