Top 10 langste stalen Bobsled Coasters (aller tijden)

Bobslee achtbanen zijn een speciaal type van achtbanen. De treinen rijden niet op een rail, maar rijden in een goot, een soort grote bobsleebaan. Hierdoor glijden ze als het ware door het parcours waardoor de ritervaring helemaal verschillend is dan bij een normale achtbaan. Helaas zijn er nooit veel gebouwd en is het een zeldzaam type geworden. Daarom maakte we een lijstje van de 10 langste stalen Bobsled Coasters die ooit gebouwd werden in de wereld.

 

Omdat sinds de jaren ’20 er reeds houten Bobsled Coasters gebouwd werden, waar helaas geen statistieken over bekend zijn, hebben we besloten om ons te beperken tot de moderne stalen Bobsled Coasters om jullie een correcte top 10 te kunnen bezorgen.

 

#10-6: Avalanche, Alpine Bobsled, La Vibora, Schweizer Bobbahn & Bob (454,2 m)

Avalanche in Pleasure Beach Blackpool, Alpine Bobsled in Six Flags Great Escape, La Vibora in Six Flags Over Texas, Schweizer Bobbahn in Europa Park en Bob in Efteling zijn even lang en delen samen de 6de plaats.

 

Avalanche – Pleasure Beach Blackpool:

Avalanche in het Britse pretpark Pleasure Beach Blackpool werd gebouwd in 1988 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 18 meter hoog en bereikt een snelheid van 80,4 km/u. De track heeft een lengte van 454,2 meter. Op de baan rijden treinen met 7 karretjes, goed voor een totaal van 14 rijders per trein.

 

Alpine Bobsled – Six Flags Great Escape:

Sarajevo Bobsled in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en was operationeel van 1984 tot en met 1988. Hierna verhuisde de achtbaan als Rolling Thunder naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America waar deze van 1989 tot en met 1995 operationeel was. Sinds 1998 maakt de achtbaan haar rondjes als Alpine Bobsled in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Escape. De achtbaan is 19,5 meter hoog en bereikt een snelheid van 56,3 km/u. Het parcours is 454,2 meter lang en bevat 1 liftheuvel. Op de achtbaan rijden enkele karretjes die plaats bieden voor 8 personen.

 

La Vibora – Six Flags Over Texas:

Sarajevo Bobsleds in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en stond van 1984 tot en met 1985 in het pretpark. Daarna verhuisde deze als La Vibora naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas waar die haar rondjes draait sinds 1986. De achtbaan is 18,3 meter hoog en bereikt een snelheid van 51,5 km/u. Het parcours is 454,2 meter lang en bevat 1 liftheuvel. Op de achtbaan rijden enkele karretjes die plaats bieden voor 6 personen.

 

Schweizer Bobbahn – Europa Park:

Schweizer Bobbahn in het Duitse pretpark Europa Park werd gebouwd in 1985 door de Duitse fabrikant Mack Rides. Het was de eerste Mack Rides bobsleeachtbaan die gebouwd werd in de wereld. De achtbaan is 19 meter hoog en bereikt een snelheid van 50 km/u. Het parcours is 487 meter lang en bevat 1 liftheuvel. Op de baan rijden 5 treinen met 6 karretjes, goed voor een totaal van 12 rijders per trein en een capaciteit van 1100 personen per uur.

 

Bob – Efteling:

Bob in het Nederlandse pretpark de Efteling werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en was operationeel van 1985 tot en met 2019. Het was de eerste bobsleeachtbaan van de Zwitserse fabrikant die geopend werd in Europa. De achtbaan was 20 meter hoog en behaalde een snelheid van 60 km/u. Het parcours had een lengte van 524 meter en bevatte 1 liftheuvel.

 

#5: Disaster Transport – Cedar Point (588,9 m)

Disaster Transport in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan was operationeel tussen 1985 en 2012. In 1990 werd de gehele achtbaan overdekt wat het de enige indoor Bobsled Coaster ter wereld maakt. De achtbaan was 19,2 meter hoog en behaalde een snelheid van 64,4 km/u. De tracklengte bedroeg 588,9 meter. Op de achtbaan reden enkele karretjes die plaats boden voor 10 personen.

 

#4: Munich Autobahn – Kobe Portopialand (652 m)

Munich Autobahn uit het voormalige Japanse pretpark Kobe Portopialand werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan werd geopend in 1991 en sloot in 2006 tezamen met het park. De achtbaan staat al wel enkele jaren te koop, dus er is een kleine kans dat deze mogelijk opnieuw zal opduiken. De rollercoaster was 26 meter hoog en behaalde een snelheid van 70 km/u. De track was 652 meter lang en had een drop van 26°. Tijdens de rit waren er krachten tot 3 G te voelen. Op de baan reden treinen met 7 karretjes, goed voor een totaal van 14 rijders per trein.

 

#3: Trace Du Hourra – Parc Astérix (900 m)

Trace Du Hourra in het Franse pretpark Parc Astérix werd gebouwd in 2001 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 31 meter hoog en bereikt een snelheid van 60 km/u. Het parcours van 900 meter bevat 1 liftheuvel. Op de baan rijden treinen met 7 karretjes, goed voor een totaal van 14 rijders per trein en een capaciteit van 1750 personen per uur.

 

#2: Reptilian – Kings Dominion (975 m)

Reptilian in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 1988 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 21 meter hoog en bereikt een snelheid van 66 km/u. De achtbaan heeft een lengte van 975 meter. Op de baan rijden treinen met 7 karretjes, goed voor een totaal van 14 rijders per trein.

 

#1: Bobbahn – Heide Park Resort (990 m)

Bobbahn in het Duitse pretpark Heide Park Resort werd gebouwd in 1994 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 27 meter hoog en bereikt een snelheid van 53 km/u. Het parcours is 990 meter lang en bevat 2 liftheuvels. Op de baan rijden treinen met 7 karretjes, goed voor een totaal van 14 rijders per trein en een capaciteit van 1750 personen per uur.

 

Nawoord:

Opvallend is dat alle achtbanen in deze top 10 gebouwd werden door het Duitse Mack Rides of het Zwitserse Intamin Amusement Rides. Het zijn dan ook de enige twee fabrikanten die zich ooit gespecialiseerd hebben in het bouwen van Bobsled Coasters.

Verder valt op dat alle achtbanen in deze lijst geopend werden tussen 1984 en 2001, dat is meteen ook voor het laatst dat er nog een nieuwe stalen Bobsled Coaster gebouwd werd.

 

Deze top 10 is opgesteld in 2023 aan de hand van de rollercoaster database (rcdb), Wikipedia, Google, Le Monde, Theme Park James en Blackpool Pleasure Pedia.