Twee nieuwe achtbanen voor Wiener Prater in 2024

Het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater blijft maar nieuwe achtbanen in haar park bouwen. Nadat eerder al Wiener Looping werd aangekondigd, een spectaculaire looping coaster, is er nu ook een tweede nieuwe grote achtbaan aangekondigd. Het gaat om de vervanger van de Super 8er Bahn die eind vorig jaar haar laatste rondjes maakte.

 

In oktober 2022 maakte de Super 8er Bahn haar laatste rondjes in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. De achtbaan werd in 1997 gebouwd door het Italiaanse bedrijf Pinfari en uiteindelijk begin dit jaar afgebroken en verwijderd uit het park. Er werd meteen aangekondigd dat er een nieuwe attractie zou komen, maar nu is er ook meer nieuws over welk voor type attractie het wordt.

In een artikel van Kroner Zeitung wordt gesproken met de eigenaar van het stuk perceel waarop de achtbaan stond en over de nieuwe attractie in 2024. Hierin valt te lezen dat er een nieuwe achtbaan gebouwd zal worden ter vervaging van de oude. Dit zal een avontuurlijke familieachtbaan worden. Meer details werden er voorlopig nog niet vrijgegeven. Wel weten we dat de attractie op perceel 94a komt, want een best groot stuk grond in het park is.

 

Wiener Looping:

Maar de vervanger van Super 8er Bahn wordt niet de enige nieuwe rollercoaster voor Wiener Prater. Eerder werd ook al de Wiener Looping aangekondigd. Een achtbaan die normaal gezien in 2022 moest openen, maar enige vertraging opliep.

Met de komst van de nieuwe achtbaan wil uitbater Stefan Sittler-Koidl naar eigen zeggen een nieuw icoon creëren in Wenen. De nieuwe achtbaan moet alvast de grootste van het land worden. Wiener Looping wordt een achtbaan van het type Big Dipper, een type dat we kennen van Dynamite in Freizeitpark Plohn en Lost Gravity in Walibi Holland, verder bouwt Mack Rides momenteel ook een baan van dit type in Europa-Park.

De naam Wiener Looping is een knipoog naar een oude Schwarzkopf achtbaan die ooit in het park stond en dezelfde naam droeg. Voor het stationsgebouw deed men beroep op de Oostenrijkse architect Otto Wagner. Het station zal een art-nouveaustijl krijgen en biedt vanuit de 40 meter hoge toren een mooi uitzicht over de baan.

 

Verschillende nieuwe achtbanen:

De achtbanen worden al de 6de en 7de vaste nieuwe achtbaan voor het park sinds 2013. Zo opende de indoor Maurer spinning coaster Insider in 2013, de SBF kinderachtbaan Race in 2014 en de indoor Gerstlauer spinning coaster Maskerade in 2015. In 2020 opende de Roller Ball van Ride Engineers Switzerland en de Gerstlauer Bobsled Coaster Gesengte Sau.

Daarnaast opende in die periode ook 4 tijdelijke achtbanen in het park met de grootste mobiele indoorcoaster ter wereld Höllenblitz in 2017, de dubbele looping coaster Teststrecke in 2019 en de inverted coaster €uro-Coaster in 2020. Maar ook Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld, stond sindsdien 4 keer in het park opgesteld. Dat was het geval in 2016, 2018, 2022 en 2023.

Dit betekent dus dat er sinds 2013 al 11 verschillende nieuwe rollercoaster in het park opgebouwd zullen worden. Momenteel heeft het pretpark 14 achtbanen in het assortiment en daar komen er volgend jaar dus nog 2 bij.

 

Bron: RCDB

Foto’s: TPF, Koidls