Opening Europese klassieke achtbaan Hullámvasút opnieuw uitgesteld, maar zal heropenen

Hullámvasút, de 4de oudste nog werkende houten achtbaan van Europa gelegen in de Hongaarse Budapest Zoo, is al sinds eind 2015 gesloten voor het grote publiek. Ten laatste in 2017 zou de houten achtbaan weer in gebruik genomen worden, althans dat was wat het park in eerste instantie beloofde. Wij namen contact op met het park om meer te weten te komen over de toekomst van de rollercoaster.

 

4de oudste achtbaan van Europa:

De houten achtbaan Hullámvasút in de zoo van Boedapest is de 4de oudste nog werkende achtbaan van Europa en werd geopend in 1926. De 17 meter hoge houten achtbaan met een lengte van 980 meter werd gebouwd in 1922 door Irvine Dragon. Toch duurde het 4 jaar tot de achtbaan in 1926 voor het eerst opende.

De achtbaan heeft een brakeman op de trein zitten. Dit is een persoon die op de trein meerijdt en instaat voor het afremmen van de achtbaantrein. De trein wordt dus geremd door de brakeman en niet door remblokken zoals gewoonlijk. Vroeger bestonden er zo veel achtbanen, maar momenteel blijven er slechts nog 8 over in de wereld. Daarvan staan er 7 in Europa en 1 in Australië.

 

Sluiting van Vidámpark en Hullámvasút:

Eind 2013 werd Vidámpark wegens aanhoudende financiële problemen gesloten en bijna alle attracties werden weggehaald. Alleen de oudste attracties van het park met grote historische waarde werden behouden en toegevoegd aan de aangrenzende Budapest Zoo. Het pretparkgedeelte veranderde van naam en werd omgedoopt tot Holnemvolt Park.

Op 31 oktober 2015 reed Hullámvasút voorlopig zijn laatste rondjes want het pretparkgedeelte van de zoo werd opnieuw gesloten. De houten achtbaan staat op een gebied waar een nieuw deel van de Budapest Zoo wordt gebouwd en die werken zullen nog geruime tijd duren. Dit nieuwe gebied heeft de naam Pannon Park gekregen.

 

Heropening al meermaals uitgesteld:

Een mogelijke opening voor dit gebied en Hullámvasút werd eerst geschat op begin 2017. Toen het eenmaal zo ver was en er van een heropening nog geen sprake was, nam onze redactie contact op met het park om naar de toekomst te vragen. Toen liet het park ons weten dat de plannen met twee jaar waren opgeschoven en dat deze gepland stond voor 2019.

Maar ook in 2019 opende de rollercoaster niet. Opnieuw namen we contact op met het park en ze lieten weten dat de plannen weer vertraging hadden opgelopen. Nu spraken ze van een heropening niet vroeger dan 2021. Toen het coronavirus toesloeg in 2020 werd het al snel duidelijk dat ook 2021 niet gehaald ging worden. Ondertussen zijn we al enkele jaren verder en de achtbaan is nog steeds niet heropend. Hierdoor is Hullámvasút al 8 jaar niet meer in werking, wat de vraag doet reizen of de rollercoaster ooit nog wel open zal gaan.

 

Historisch beschermd, maar geen geld:

We namen voor de derde keer contact op met de Budapest Zoo om te zien of er nog steeds plannen zijn om Hullámvasút te heropenen. Het goede nieuws is dat het park ons bevestigt dat de achtbaan zal heropenen. In een statement vertelt het park ons dat ze erg trots zijn op deze historische achtbaan en dat deze ook monumentaal en bij wet beschermd is. Dit betekent dat deze niet afgebroken mag worden.

Helaas is er ook slecht nieuws, want momenteel is er niet genoeg geld om de rollercoaster op te knappen en opnieuw te heropenen. Een nieuwe openingsdatum werd dan ook niet meer vermeld. We zullen het dus nog een tijdje moeten stellen zonder ritjes op deze historische achtbaan.

Het park is wel vastbesloten om de unieke achtbaan op een dag te heropenen voor het publiek. Hieronder het volledige statement:

Hullámvasút is one of the few remained side-friction roller coasters in the World, and we are very proud of it. It is a listed monument, protected by the law as a part of our cultural/technical heritage. Unfortunately, it is closed currently, but, naturally, we plan to reopen it as son as we have the budget to renovate it. So, please stay tuned, we’ll be sure to report on progress.”

 

Vroegere attracties van Vidámpark:

Hieronder kan u een video uit 2001 van Vidámpark bekijken toen er nog vele grote attracties stonden. Bij de sluiting van het park werden zo goed als alle attracties verwijderd.

 

De belangrijkste attracties die nu nog overblijven zijn de houten achtbaan Hullámvasút uit 1926 en de Carrousel uit 1906. De Carrousel is een oude houten paarden carrousel van het type merry-go-round. De Carrousel kwam in 1950 naar Boedapest nadat deze voordien had rondgereisd onder de eerste eigenaar Scheffner. Sinds 1 april 2017 draait de Carrousel opnieuw haar rondjes voor het publiek.

 

Bronnen: Budapest Zoo, We Love Budapest, rcdb