Top 10 langste houten achtbanen van Europa

Houten achtbanen kan je niet vergelijken met stalen achtbanen. Het uitzicht is anders, het gevoel is anders en het geluid is helemaal verschillend, soms kan je het verschil zelfs ruiken. Daarom maken we deze week een overzicht van de 10 langste houten achtbanen in Europa.

 

#10: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (1050 m)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International, in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale G-kracht van 3,5. Wodan Timbur Coaster heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100 km/u.

 

#9: Balder – Liseberg (1070,0 m)

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1070 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Balder behaalt op de first drop van 70 graden een snelheid van 90 km/u. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

#8: Troy – Toverland (1077,2 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. De rollercoaster heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux.

 

#7: Cú Chulainn – Emerald Park (1094,2 m)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Emerald Park, beter bekend onder de oude naam Tayto Park. Cú Chulainn is 1094,2 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 45 seconden. De rollercoaster is 32,2 meter hoog en heeft een snelheid van 90 km/u. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#6: Bandit – Movie Park Germany (1099 m)

Bandit werd in 1999 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Duitse pretpark Movie Park Germany. De achtbaan is 1099 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Bandit behaalt een snelheid van 50 km/u en is 27,8 meter hoog.

 

#5: Anaconda – Walygator Grand Est (1200,0 m)

Anaconda werd gebouwd in 1989 door de Amerikaan William Cobb die een jaar later overleed. De achtbaan is gebouwd in het Franse Walygator Grand Est dat ooit nog tot de Walibi groep behoorde onder de naam Walibi Lorraine (en ervoor als Walibi Schtroumpf). Anaconda is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De rollercoaster heeft een hoogte van 36 meter en was 12 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa.

 

#4: Tonnerre 2 Zeus – Parc Astérix (1232,6 m)

Tonnerre de Zeus werd in 1997 gebouwd door het voormalige Amerikaanse bedrijf Custom Coasters International, in het Franse pretpark Parc Astérix. Tonnerre de Zeus is 1232,6 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden. Bij opening was dit de langste houten achtbaan van Europa. De achtbaan behaalt een maximale snelheid van 83,7 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus is 29,9 meter hoog en bevat een tunnel en twee grote helixen. In 2021 werd een 3 jaar durende renovatie en vernieuwingswerken door The Gravity Group afgerond. Er werden verschillende bochten aangepast, zodat ze spectaculairder werden en ook een aantal airtime momenten werd verhoogd. Tezamen met de ingrijpende werken werd de achtbaan hernoemd naar Tonnerre 2 Zeus. Belangrijk om te vermelden is dat de lengte van 1232,6 meter, de lengte van de achtbaan is van voor de aanpassingen, de nieuwe lengte is niet bekendgemaakt.

 

#3: Wildfire – Kolmården (1265,0 m)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan is 1256 meter lang en een ritje duurt 2 minuten. De achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. De rollercoaster is met een snelheid van 115 km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wildfire is 56 meter hoog, wat het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld maakt en de hoogste van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies heeft, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Wildfire is ook de enige houten achtbaan van Europa met inversies. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Colossos – Heide Park Resort (1344,0 m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De houten achtbaan is 1344 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Colossos Kampf der Giganten behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De rollercoaster heeft een hoogte van 50 meter en bevat een drop van 61 graden. Tussen 2016 en 2019 lag de achtbaan er 3 jaar uit wegens grote onderhoudswerken.

 

#1: Coaster Express – Parque Warner Madrid (1394,2 m)

Coaster Express werd in 2002 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De houten achtbaan is 1394,2 meter lang en daarmee al 21 jaar lang de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. Coaster Express heeft een hoogte van 36,6 meter en een snelheid van 95 km/u. Tijdens de lange rit heeft de achtbaan 2 helixen van meer dan 500 graden.

 

 

De toekomst:

De laatste nieuwe achtbanen in deze lijst zijn Cú Chulainn, die gebouwd werd in 2015 en Wildfire die gebouwd werd in 2016. Voorlopig zijn er nog geen toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnenkomen, maar de top 10 zou wel kunnen wijzigingen door een bestaande achtbaan…

Magnus Colossus in het Spaanse pretpark Terra Mitica werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse fabrikant Roller Coaster Corporation of America. De houten achtbaan heeft een lengte van 1149,7 meter, waarmee het op de 6de plaats zou kunnen staan. Maar de rollercoaster is al sinds 2016 buiten werking en het lijkt erg onzeker dat deze nog ooit heropend zal worden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.