Sfeerverslag: Europa-Park – zaterdag 7 januari 2023

Het eerste volledige weekend van 2023 is een feit en we besluiten meteen er stevig in te vliegen want vandaag gaan we naar Europa-Park. Samen met mijn vrouw Hannelore en enkele familieleden trekken we naar het Duitse plekje Rust om er te genieten van alles wat Europa-Park te bieden heeft. Naast de vele attracties kunnen we er ook genieten van de mooie kerstversiering en natuurlijk de vele lichtjes!

 

Om 11u gaat het park open maar wij staan toch al om 10u30 aan de ingang. We moeten namelijk nog onze voucher ruilen voor tickets want met een Efteling abonnement mag je éénmalig gratis naar binnen. Iets waar we uiteraard dankbaar gebruik van maken. Even later staan we dan ook in het park en beginnen we onze dag in de Duitse Allee.

Het gebeurt regelmatig dat Europa-Park de attractie Voletarium vroeger opent dan de effectieve openingsuren. Ook vandaag is dat geval en kunnen we na een korte wachttijd, instappen in dit vliegend theater. In het Voletarium ga je namelijk vliegen over verschillende landen in Europa. Zo vlieg je over allerlei bekende bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren. Ook wordt er een klein stukje over Nederland gevlogen, namelijk over een tulpenveld.

We nemen de EP-Express, een monorail en gaan naar de achterkant van het park toe. We stappen uit in het Spaanse gebied en gaan via het Märchenwald (Sprookjesbos) naar de eerste achtbaan van vandaag en dat is Arthur. Deze achtbaan is eigenlijk meer een darkride want het overgrote deel passeer je langs allerlei scènes die rechtstreeks uit de film Arthur and the Minimoys komen. Er zijn wel 2 passages die wat sneller gaan, maar echt veel is het niet. Toch blijft het een leuke combinatie van een darkride en een achtbaan.

We gaan verder in het park en in de app heb ik gezien dat het maar 5 minuten wachten is voor Piraten in Batavia. Deze darkride is enkele jaren geleden volledig afgebrand waardoor alles dus verwoest was. Europa-Park besloot daarop de populaire darkride volledig opnieuw op te bouwen met de nieuwste technieken. Jammer genoeg heb ik de oude versie nooit kunnen doen, dus kan ik deze nieuwe versie er ook niet mee vergelijken. Gelukkig maakt een ritje op Piraten in Batavia 2.0 heel veel goed want de darkride is werkelijk prachtig! Overal gebeurt wel iets en je hebt echt ogen te kort. Ook zijn er enkele toffe zaken terug te vinden in deze darkride. Zo kan je Roland Mack terug te vinden in deze darkride. Roland Mack is de oprichter van Europa-Park. Ook is er de boot met de overlevenden, dit zijn poppen en animatronics die de zware brand hebben weten te overleven.

Ook de volgende attractie is opnieuw een darkride. In het Scandinavische gebied vinden we namelijk Snorri Touren. Zoals de naam al doet vermoeden staat deze darkride in het teken van Snorri, de mascotte van Rulantica ( het waterpark van Europa-Park). Net zoals bij Piraten in Batavia is ook deze darkride prachtig afgewerkt en voorzien van de nieuwste technologieën. We komen onder water terecht bij enkele mythische wezens. Ook is er een scène waar je Snorri ziet en hoort drummen. Zowat de hele omgeving inclusief enkele rotsen zingen mee. Desondanks dat Snorri Touren een hele korte darkride is, vind ik het wel een leuke attractie die je beslist eens moet gedaan hebben tijdens een bezoek aan Europa-Park.

We laten het Scandinavische gebied achter ons en we gaan richting het Russische gebied. Daar vinden we de Spinning Coaster Euro Mir. Dit vond ik bij vorige bezoekjes aan dit park, de slechtste achtbaan in het park. Ook vandaag maakt hij die rol meer dan waar en worden we wederom alle kanten opgeschud. Het hoogtepunt van deze attractie blijft de leuke muziek in de wachtrij.

Doordat Europa-Park zoveel attracties heeft, kan het wel eens gebeuren dat er bij sommige attracties helemaal niet hoeft gewacht te worden. Een voorbeeld daarvan is Abenteuer Atlantis waar ik nog nooit langer dan 5 minuten heb moeten wachten. Ook vandaag kunnen we direct instappen en genieten van de interactieve darkride. De naam zegt al veel, we komen dus terecht in de onderwaterwereld van Atlantis terecht. We schieten op vissen en andere zeedieren. Leuke attractie met wederom een leuk thema.

We zijn ondertussen al een tijdje in het park en dat merken we ook op ons horloge. Het is al 12u45, tijd dus om iets te eten. Dat doen we in het Griekse themagebied tussen de huisjes die rechtstreeks van het Griekse eiland Santorini zouden kunnen komen. Daarnaast hebben we nog eens een fantastisch uitzicht op de waterachtbaan Poseidon. Deze slaan we vandaag over, want we hebben allemaal geen zin om nat te worden.

Om 14u10 mogen we een ritje maken op Blue Fire. We hebben namelijk ons ritje via de app gereserveerd waardoor we niet hoeven te wachten in de normale wachtrij. Blue Fire is de enige achtbaan in het park waarbij je overkop gaat. De rit start met een redelijke lancering maar daarna gaat het tempo er vrijwel onmiddellijk uit door de tophat die net na de lancering volgt. Gelukkig hebben we dan nog die fantastische looping waar je op een soepele manier doorheen raast. De achtbaan is toffe combinatie van bochten en inversies waardoor hij duidelijk 1 van de betere achtbanen in het park is.

Nu we toch in het IJslandse gebied zijn, besluiten we een ritje te gaan maken op Wodan. Deze attractie is een houten achtbaan gebouwd door GCI en is 1 van de betere houten achtbanen die ik al heb mogen doen. Na een klein half uurtje wachten, stelt Wodan opnieuw niet teleur. We worden alle kanten opgeslingerd en in een mum van tijd staan we terug in de remmen.

Telkens wanneer we terug naar dit fantastische park komen, is er wel iets nieuws. Ook vandaag hebben we weer iets nieuws te ontdekken want de Dschungel-Floßfahrt is veranderd van naam en thema. Dschungel-Floßfahrt werd als racistisch beschouwd, waarop het park besloot de attractie te sluiten. De boottocht heet nu Josefinas Kaiserliche Zauberreise en behoort tot het Oostenrijkse themagebied. Het ontspannend tochtje brengt ons naar prachtige tuinen en beelden. Er staan sierlijke hekjes en er zijn heel veel bloemen. Alhoewel de attractie nog niet volledig af is, vind ik hem nu al beter dan zijn voorganger. Europa-Park gaat dit jaar de attractie nog van nieuwe boten voorzien, de rest van de uitbreiding wordt momenteel on-hold geplaatst. Het wordt dus afwachten wat het park in de toekomst gaat beslissen.

Oostenrijk laten we achter ons en we trekken naar Frankrijk. Daar vinden we enkele topattracties, die we beslist vandaag willen doen. Zo vinden we hier nog een darkride rond dinosaurussen. Wat wel bijzonder is, is dat deze prehistorische dieren verzorgd worden door een oud vrouwtje, Madame Freudenreich. Het mag dan ook niet verbazen dat de attractie haar naam draagt. De darkride is net zoals Snorri Touren aan de korte kant maar is wel prachtig afgewerkt.

Voor Eurosat hebben we net zoals Blue Fire een online reservering gemaakt via de app. Het gratis reserveringssysteem is heel handig want we moeten wederom niet wachten. Helaas hebben we maar een slot rond 17u gekregen en het is nog een klein uurtje. Daarom besluiten we de achtbaan met VR te proberen. Het kost ons wel 6 euro per persoon, maar het is dan ook een speciale beleving. Achteraf gezien vond ik het vooral een misselijkmakende beleving.

 

Naast de gigantische bol van Eurosat, vind je een gigantische achtbaan. Ik heb het dan natuurlijk over Silver Star. Deze B&M hyper coaster vond ik de vorige keer echt een rammelbak. Vandaag valt dat gelukkig beter mee. De achtbaan zal mij nooit echt helemaal bekoren, al blijft de hoogte en snelheid best indrukwekkend.

 

Ondertussen is het ook al 17u en mogen we ons ritje op Eurosat maken. We worden meegenomen naar de Moulin Rouge waarbij vooral de muziek een hoofdrol opeist. Het lijkt alsof de indoor achtbaan zich op het tempo van de muziek verplaatst. Onderweg komen we heel wat verwijzingen die linken naar Parijs tegen.  Zo komen we de Eiffeltoren tegen. Ook de benen van enkele danseressen komen we op het einde van de rit tegen.

Het wordt donker en dat betekent dat de lichtjes aan gaan. Zo is het Franse gebied prachtig met alle lichtjes en ook het Italiaanse gebied is mooi. In Italië vinden we opnieuw 2 darkrides. De eerste is Piccolo Mondo en neemt ons mee naar enkele romantische taferelen waarbij enkele bekende plaatsen in Italië de revue passeren. De andere darkride is Geisterschloss en dat is een spookhuis. We maken een ritje op beide attracties.

Tussendoor besluit Hannelore ook nog eens op de foto te gaan met Ed Euromaus. Die is voor de gelegenheid verkleed als kerstman.

Zo komen we opnieuw vooraan in het park terecht. Daar hebben ze een gezellige kerstmarkt opgesteld en in het anders rustige tuintje, kan je nu genieten van enkele lichtobjecten. Heel wat bekende sprookjes lopen we zo tegen het lijf. Denk maar aan de Bremer Stadsmuzikanten en Hans & Grietje.

We nemen opnieuw de EP-Express naar Spanje. Vanuit dit kleine gebied trekken we nu naar Portugal om daar een attractie uit te proberen die hier alleen maar in de winter staat. Dat is natuurlijk het reuzenrad. In de lucht kunnen we genieten van alle lichtjes in het park. Zo zien we Blue Fire die volledig opgelicht is met een blauw licht. Ook de torens van Euro-Mir stralen door de vele lichtjes. Het mag duidelijk zijn dat Europa-Park niet op een euro kijkt bij de opbouw van hun winterpark.

Afsluiten doen we in het Spaanse hotel, waar we genieten van een heerlijk diner in restaurant Don Quichotte. Europa-Park heeft wederom bewezen waarom ik dit nog steeds het beste park vind dat ik al heb mogen bezoeken. Nergens hebben we echt lang moeten wachten en ook het attractie aanbod blijft geweldig goed. Verder vind ik het echt een aanrader om Europa-Park tijdens de winter te bezoeken. Zowat het hele park is versierd met lichtjes en kerstdecoratie. Er is een schaatspiste en een kerstmarkt. Ook in de winter steekt het park met kop en schouders boven de rest uit. Want nergens heb ik een park bezocht dat zoveel moeite steekt in hun winterse opening als hier. Hopelijk tot snel!