Uitgelicht: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo

Net over de grens met Spanje, in San Sebastian, ligt Parque de Atracciones Monte Igueldo. De naam van dit park klinkt misschien niet meteen bekend, maar het is een echte aanrader vanwege de ligging en het prachtige uitzicht. Wat een bezoekje aan dit park echter nog bijzonderder maakt, is dat hier de oudste operationele stalen achtbaan ter wereld te vinden is.

 

 

Montaña Suiza werd in 1928 geopend en rijdt over een muur op de rand van een berg die een prachtig uitzicht geeft op de zee. Deze achtbaan heeft een lengte van 400 meter en behaalt een snelheid van 50 km/u. De snelheid wordt handmatig geregeld door een brakeman, die elk ritje meerijdt. Over de baan rijden twee treintjes, die elk plaats bieden aan 20 personen. Wie plaats wil nemen moet minstens zes jaar oud zijn.

 

 

Mythe

De mythe achter deze achtbaan vertelt het verhaal van drie tovenaressen die samenwerkten tegen de Vikingen die het dorpje terroriseerden. Zij bundelden hun krachten en deden Vikingschepen door enorme golven verzwelgen. Deze golven waren zo hoog als een Zwitserse berg. Daarom ook de naam Montaña Suiza, wat Zwitserse berg betekent.

 

Het volledige verhaal kan je hier lezen.