Themeparkfreaks test drie nieuwe spookhuizen in Bobbejaanland

Bobbejaanland pakt dit jaar uit met maar liefst drie nieuwe spookhuizen, waardoor het park dit jaar een totaal van maar liefst zeven spookhuizen telt. Hiermee hebben ze het meeste aantal spookhuizen van alle Belgische pretparken en prijken ze met de titel van grootste Halloween-event van België. Dit beloofde veel goeds, dus waren we er uiteraard als de kippen bij om de nieuwigheden uit te testen.

 

Ondertussen viert Bobbejaanland al verscheidene jaren Halloween. Bobbejaanland is echter de laatste jaren bezig geweest met het event groter, spectaculairder en beter te maken. Ook het aantal spookhuizen is op een paar jaar tijd enorm uitgebreid. Dit jaar was het totale budget dat Bobbejaanland investeerde in het evenement maar liefst 1 miljoen euro.

Een van de oudste spookhuizen is Sonar, een meer klassiek spookhuis over monsters die ontsnappen. Bazaar Bizarre is misschien niet het engste spookhuis, maar wel een van mijn favorieten met clowns. Dit jaar werd het spookhuis – dat ook al enige tijd meegaat – voor het eerst uitgebreid, waardoor de beleving veel langer werd dan voorheen. Yummy verwijst dan weer naar de gelijknamige horrorfilm en de Texas Butcher had dit jaar extra geureffecten waarvan je extra ongemakkelijk werd.

Genoeg over de gekende spookhuizen. Laat het ons hebben over de nieuwigheden, zijnde Alice in Horrorland, Monastery en CORP. Pest Control. Deze laatste meen je allicht al te kennen van vorig jaar, maar buiten de naam en de locatie is eigenlijk niks nog hetzelfde gebleven en de attractie wordt daardoor terecht als gloednieuw bestempeld.

 

Monastery:

We beginnen met Monastery, mijn persoonlijke favoriet. De locatie van dit spookhuis is waar vroeger de windmolen in het park stond. Hier was nog nooit eerder een spookhuis terug te vinden. Wanneer je Monastery betreedt kom je in een eeuwenoud klooster terecht. De sfeerzetting is hier enorm. Je wordt verwelkomd door nonnen, maar laat ons stellen dat je al snel doorkrijgt dat ze niet allen even lief zijn en dat er meer nonnen je pad zullen kruisen dan je zou willen. Misschien had je toch maar beter wat vaker naar de mis gegaan? Het huis is enorm knap uitgewerkt. Je merkt meteen dat hier erg veel geld tegenaangegooid werd om de prachtige decors te creëren. Vanaf de eerste stap waan je je meteen in een klooster. Ook de acteurs zitten goed in hun rol en komen verschillende keren op onverwachte momenten op je af. Ik wil niet te veel onthullen wat er hier juist gebeurt, maar de scène met de spiegels en de kamer met de ronde tafel vind ik wel echt twee sterk uitgewerkte scènes. Knap gedaan Bobbejaanland, hier mogen jullie echt enorm trots op zijn! Dit huis moet je echt gedaan hebben tijdens je bezoekje aan Bobbejaanland.

 

 

Alice in Horrorland:

Alice in Horrorland is eveneens eentje die je gedaan moet hebben. In tegenstelling tot het klassieke sprookje is het hier geen fijn avontuur, maar wel pure horror. Wederom weet Bobbejaanland hier een erg uniek en divers spookhuis neer te zetten met erg mooie en goed uitgewerkte scènes. Je komt langs de verschillende bekende scènes uit het verhaal, maar nu telkens met een horrortwist. Ook hier zijn een paar sterk uitgewerkte scènes die dit huis zeer de moeite waard maken.

Het huis is gelegen in Kinderland, waar vroeger Childhood Fears terug te vinden was. Misschien zorgt de locatie ook wel voor dit extra akelig tintje, want wanneer het woord kinderen en horror in dezelfde zin voorkomen, is de waanzin nooit ver weg.

Enige puntje van kritiek voor ons was dat er enkele acteurs in pauze waren toen wij het huis betraden. Zo kwamen we Alice niet tegen, wat erg jammer is aangezien zij voor de slotscène moet zorgen en de beleving nu geen echt einde had. Maar we gaan ervan uit dat wij gewoon pech hadden en jullie de slotscène wel in alle glorie zullen kunnen beleven.

 

 

CORP. Pest Control:

Vorig jaar kondigde Bobbejaanland haar nieuwe spookhuis CORP groots aan. Het huis had een ijzersterk begin waarin bezoekers in een busje weggebracht werden naar een geheime locatie, maar deze opbouw bleek helaas echter het enige krachtige element van het spookhuis te zijn. Het idee was goed, de uitvoering was helaas niet geworden wat Bobbejaanland gewild had.

Dit gaf het park ook gewoon toe en daarom werd besloten om het huis niet een klein beetje aan te passen, maar echt compleet te vernieuwen. Het werd zelfs zo hard aangepast dat buiten de naam en enkele decorelementen eigenlijk niks nog hetzelfde is gebleven. Ook het verhaal werd sterk aangepast.

Wat ik jammer vind is dat je niet meer weggevoerd wordt met het busje, maar dit leek me ook een logistieke nachtmerrie te zijn, dus begrijp ik deze keuze wel. Het spookhuis zelf is enorm veel verbeterd. Er werd veel beter over de beleving en de uitvoering nagedacht. Ik ben er zeker van dat veel bezoekers het een geweldige ervaring zullen vinden, maar het zal nooit mijn favoriet spookhuis worden. Ik bewonder Bobbejaanland dat ze met elk spookhuis een heel andere ervaring willen neerzetten en daar zijn ze ook erg goed in geslaagd, al moet ik besluiten dat Monastery en Alice in Horrorland mijn persoonlijke favorieten zijn.