Frans pretpark Babyland Amiland verandert na 15 jaar van naam

Het Franse pretpark Babyland Amiland, gelegen in Île-de-France, niet ver van Parijs, verandert na 15 jaar van naam. Vanaf heden zal het door het leven gaan als Winnoland, naar de mascotte van het park.

 

In 2008 openden eigenaars Xavier en Alexandra Lapère, die voorheen op de kermis reisden, hun eigen pretpark met Babyland Amiland, al heette het in de beginjaren nog tot Parc Babyland. Nu vijftien jaar later worden de attracties groter en sensationeler en de naam dekte de lading niet meer volgens de uitbaters. Daarom gingen ze op zoek naar een nieuwe naam, welke nu Winnoland is. Deze werd gekozen doordat de mascotte van het park Winno is, een blauw konijn.

 

Bijzondere geschiedenis

Het begon allemaal in 1972. De familie Werry is eigenaar van het landgoed Manoir de Villededon en zo’n twintig hectare eromheen.  De familie besloot toen om op dit eenvoudige stuk grond een bar met versnaperingen te bouwen met daarnaast een speeltuin waar kinderen zich zouden kunnen amuseren. Helaas bleek dit niet voldoende om succesvol te zijn. Enige tijd later moest de familie het faillissement aanvragen en besloten ze het landgoed te verkopen in 1985.

In 1985 richt Christian Reverchon, eigenaar van het Franse attractiebedrijf Reverchon, samen met de Franse exploitant Duhy de onderneming Babyland-Amiland op. Hiermee duikt de naam Babyland-Amiland voor het eerst op, het park zelf wordt omgedoopt tot Parc Babyland.

Twee jaar na deze overname wordt het landhuis en de 2000m² omliggende grond alweer te koop aangeboden. Dit omwille van onenigheid tussen Recherchon en Duhy. 

Xavier Lapère trachtte toen het park op te kopen, maar het was  Eddy Meeùs, oprichter van de Walibi groep, die het park uiteindelijk in 1992 in handen kreeg. De bedoeling was om hiervan Walibi Ile-de-France van te maken.

In 1997 neemt Eddy Meeùs rechtstreeks contact op met Xavier Lapère, die nog steeds geïnteresseerd is in de aankoop van het park. Hij verkoopt het park met verlies en zo begon voor Lapére een periode van tien jaar vol tegenstand en rechtszaken vooraleer hij eindelijk in 2008 zijn park kon openen.

De uitgebreide geschiedenis en het bijzondere verhaal, kan je in dit artikel lezen.

 

Bron en foto: Winnoland