Center Parcs opent officieel eerste natuurbelevingspad in De Vossemeren

Onlangs is de Nature Trail in Center Parcs de Vossemeren officieel geopend. Bob Nijs, burgemeester van Lommel en Igor Philtjens, gedeputeerde voor Toerisme van de provincie Limburg voltrokken de opening samen met Erwin Dezeure, managing Director Center Parcs België, Jos Kruiter, General Manager Center Parcs De Vossemeren en Jean Henkens huisbioloog en spirituele vader van het natuurbelevingspad. Om de opening kracht bij te zetten hebben ze unieke bloembollen geplant zodat er altijd een groeiende herinnering aan deze dag overblijft.

 

Het gloednieuwe 2,7 km-lange natuurbelevingspad biedt de hele familie een bijzondere ervaring: bewustwording van de omgeving en prikkeling van al je zintuigen, het hele jaar door. Voor Center Parcs is deze activiteiten erg belangrijk, want zo kunnen we onze gasten iets blijvends meegeven waar ze na 10 jaar nog steeds aan terug denken volgens Jean Henkens: “Dit idee heb ik jaren geleden al eens bedacht. Alle parken van Center Parcs bieden unieke stukjes natuur waar je normaalgesproken achteloos aan voorbij kunt lopen. Door deze gratis activiteit aan te bieden gebruiken we de juwelen van onze parken om de rijkheid van de natuur te laten zien aan onze gasten, en ze te laten nadenken over hoe onze relatie met de natuur is en vroeger was, ik hoop dat ik de mensen hiermee aan het denken kan zetten. Maar bovenal is het een ontzettende leuke activiteit waar mensen nog jaren met plezier aan terug denken.”

 

Center Parcs ranger

Onderweg worden de gasten vergezeld door een Center Parcs ranger die het park en de natuur door en door kent. De Nature Trail is een gratis activiteit (op reservatie) die je ook zonder begeleiding kan doen dankzij de bewegwijzering op de bomen en de totems. Tijdens de wandeling met ranger lopen Otto en Rutger, twee mini ezels, mee. Ezels zijn van nature nomaden en vergezellen mensen graag omdat ze dol zijn op afwisseling en op het verkennen van de wereld.

 

Onderweg wordt stilgestaan bij zeven ervaringsstations:

 

  • Geluiden in de natuur: Dieren maken geluiden niet zomaar. Alles in de natuur heeft een functie. In de meeste gevallen gaat het over het imponeren van een partner of iets bang maken.
  • Zuurstof en water: Hoe maken planten zuurstof in het water en waarom is dat zo belangrijk voor mens en natuur.
  • Living in Nature: Alles in de natuur heeft zijn eigen manier van wonen en elk dier heeft een aangeboren kennis om de meest geschikte habitat te bouwen: mierenhoop, vogelnest, hol, spinnenweb,…
  • Nature Restaurant: Als het (uiteraard) rustig is, komen vogeltjes hier eten. Wat vinden ze lekker? Hoe kan je dat thuis reproduceren om vogeltjes in je tuin te hebben.
  • Klimaatverandering en effect op het bos: Welke zijn de gevolgen van de klimaatverandering op de huidige bomen en planten?
  • Functies van plantelementen: stekels, haartjes,…
  • Colors of Nature: Ook kleur heeft een functie in de natuur. Met zijn kleur weet een plant bepaalde dieren juist aan te trekken of af te stoten. Goed om weten, het pad doorheen de ‘Colors of Nature’ bestaat voor 50% uit olivijn dat CO2 uit de lucht haalt en zijn eigen gewicht in CO2 absorbeert. 1 ton olivijn absorbeert dus 1 ton CO2.

 

Nog meer natuuractiviteiten

Naast de Nature Trail wandeling worden door de Rangers nog tal van andere natuuractiviteiten gegeven. Zo kunnen er workshops worden gevolgd als: hutten bouwen in de natuur, natuurschilderingen maken, dromenvangers maken van natuurlijke producten uit het bos, het leren van natuurskills, waterexperimenten en het beleven van de oase van rust in midden in de natuur.