Worlds of Fun presenteert nieuwe hybride familieachtbaan voor 2023

Worlds of Fun, gelegen in de Amerikaanse staat Missouri, kondigde voorbije week een gloednieuwe hybride familieachtbaan aan: Zambezi Zinger. Deze nieuwe achtbaan van Great Coasters International gaat naast GCI’s gloednieuw treinontwerp, ook gedeeltelijk Titan Track gebruiken. Daarnaast is de naam Zambezi Zinger en de spiralen lifthill tevens een hommage aan een klassieke Jumbo Jet-achtbaan die tot 1997 in het park te vinden was.

 

Het Amerikaanse pretpark Worlds of Fun pakt in 2023 uit met een gloednieuwe familieachtbaan van de Amerikaanse achtbaanfabrikant Great Coasters International (GCI): Zambezi Zinger. Zambezi Zinger wordt 22,6 meter hoog, met een topsnelheid van 72,4 km/u en een totale lengte van 756,5 meter. De achtbaanrit begint met een spiralen lifthill tot het hoogste punt van de attractie. Daarna raast de achtbaantrein van de eerste drop, helemaal tot aan de grond, gevolgd door een hoge bocht, een gekantelde airtimeheuvel en een bocht rond de spiralen lift. Het tweede deel van de achtbaan bestaat vooral uit een reeks bochten en airtimeheuvels dicht tegen de grond, waar het snelheidsgevoel waarschijnlijk de overhand gaat nemen. In onderstaande video is de ritervaring reeds te beleven.

 

De achtbaan is een combinatie van houten en stalen rails op stalen en houten supports en wordt dus officieel geklasseerd als een hybride achtbaan. Het merendeel van de achtbaan wordt gefabriceerd uit klassieke houten achtbaantrack, maar de spiralen lifthill en de track die rond de spiraal slingert, wordt de stalen Titan Track van GCI. Deze speciale stalen achtbaantrack werd allereest geïnstalleerd in Fun Spot Orlando en dit jaar werd het ook geïntroduceerd op Predator (Six Flags Darien Lake) en Wolverine Wildcat (Michigans Adventure). Ook lijkt het erop dat Zambezi Zinger de eerste achtbaaninstallatie wordt die de gloednieuwe Infinity Flyer treinen van GCI gaat gebruiken. Deze treinen zouden minder onderhoud vergen dan klassieke Millenium Flyers en ze laten ook toe om inversies toe te voegen op hun achtbanen, hoewel dat laatste niet het geval is bij Zambezi Zinger.

Om de (misschien gekke) lay-out van deze nieuwe achtbaan te begrijpen, moeten we eerst terug naar het jaar 1973. Toen opende Worlds of Fun een Extended Jumbo Jet van de Duitse achtbaanfabrikant Schwarzkopf, genaamd Zambezi Zinger. Deze achtbaan was voor 24 jaar terug te vinden in het park tot en met 1997. Deze Jumbo Jet-achtbanen hadden een klassieke spiralen lifthill aan het begin van de rit. De nieuwe achtbaan voor 2023, eveneens met de naam Zambezi Zinger, wordt dus gepresenteerd als een spirituele opvolger van deze klassieke achtbaan. Daarom gaat deze moderne achtbaan ook gebruik maken van een spiralen lifthill aan het begin van de rit. De originele Zambezi Zinger staat vandaag de dag in het Colombiaanse park Parque del Café als Montaña Rusa.

 

 

Bronnen: Worlds of Fun, rcdb.com
Foto’s: Worlds of Fun