Sfeerverslag: PortAventura World (dag 2/4 & 3/4 ) PortAventura Park – maandag 4 juli 2022 & dinsdag 5 juli 2022

Dag 2 en dag 3 van onze trip naar Spanje! Vandaag en morgen verkennen we het hoofdpark (PortAventura Park) en krijgen we de kans om enkele top achtbanen uit te proberen. Voornamelijk Shambhala staat heel hoog op het to-do lijstje, al ben ik ook benieuwd naar de andere attracties.

 

Dag 1

Na een overheerlijk ontbijt, staan we stipt om 10h in het park. De ingang van het park is geen reusachtige poort maar enkele leuke Mediteraanse huisjes. Dit is het eerste themagebied van het park en ik vind het alvast prachtig. Heel sfeervol en gezellig, de dag is alvast goed begonnen. Ook de gigantische fontein met parkmascotte Woody Woodpecker is een prachtige eyecatcher.

Wanneer je dit pretpark bezoekt kan je helaas geen gebruik maken van de tip: “begin achteraan in het park”. De attracties openen hier namelijk niet meteen allemaal. Daarom beginnen we met Furius Baco, een Wing Coaster met lancering. Voor vandaag en morgen hebben we een fastpass gekocht want blijkbaar zijn de operations in dit park heel traag. Iets wat we heel snel ondervinden tijdens het aanschuiven voor Furius Baco. Want zelfs in de fastpass rij, moeten we nog even wachten. Niet omdat het zo overdreven druk is, maar gewoon omdat de operators totaal niet door doen. Men is nog volop bezig met het inladen van trein 1, terwijl trein 2 al 5 minuten stilstaat in de remmen.  Gelukkig is het snel aan ons en kunnen we helemaal vooraan instappen in de toch wel wat smalle bakjes. Wanneer we uit het station vertrekken lijkt me dit een heel erg soepele achtbaan. Helaas was dit na de lancering niet meer het geval. Gelukkig is de niet zo soepele rit vlug voorbij en viel het laatste gedeelte (inversie tot aan het station) nog redelijk mee. Niet de beste achtbaan, maar wel een hele mooie om naar te kijken!

We trekken richting Sésamo Aventura. Dit gebied is het kindergebied van het park en ook het gedeelte waar je de figuren van Sesamstraat kan terugvinden. In dit leuke en kleurrijke gebied vind je een heleboel kinderattracties waaronder Tami-Tami, een Junior Coaster. Uiteraard maakten we een ritje op deze achtbaan. Wederom geef ik een 10 voor de decoratie en beplanting rond de achtbaan. Het park is echt prachtig!

In dit gebied vind je ook een interactieve darkride, volledig in het thema van Sesamstraat. In deze leuke attractie, Street Mission genaamd, moet je zoveel mogelijk koekjes proberen af te schieten en ga je op zoek naar een reusachtige cookie. Deze is blijkbaar gestolen! Onderweg komen we allerlei bekende figuren tegen zoals Pino, Bert en Ernie. Ik ben alvast fan van deze leuke darkride.

Op naar de volgende attractie en die ligt in Angkor. Uiteraard hoeven we voor deze waterattractie niet naar Cambodja maar blijven we gewoon in Spanje. Deze waterattractie is vergelijkbaar met de Wickie The Battle, je schiet waterstralen naar de andere boten waarlangs je passeert. Wederom ben ik onder de indruk van de prachtige setting van de attractie. De decors zijn prachtig en eventjes lijkt het alsof we in Cambodja of een andere Aziatische bestemming rondvaren. Overal zie je ruïnes van oude tempels en ook de bootjes zijn leuk gemaakt.

Van Cambodja trekken we naar China. We maken hier een echte wereldreis in dit Spaanse pretpark. De hoofdattractie van dit gebied is natuurlijk Shambhala. De hypercoaster zie je in elke uithoek van het park boven alle andere attracties uitsteken. Het prachtige groen rond de achtbaan geeft dan weer een leuk contrast. Ook aan thematisatie is gedacht, want de wachtrij is overdekt door een Chinees gebouw. Het leuke aan dit gebied is dat Shambhala een prachtige interactie geeft met Dragon Khan, een andere B&M achtbaan in dit gebied. Beide achtbanen lopen kriskras door elkaar.

 

Ons eerste ritje maken we natuurlijk op de eerste rij. De rit begint onmiddellijk met een hoogtepunt want het station ligt al op een redelijke hoogte waardoor je de kustlijn en de stad Salou ziet liggen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt. Dan begint natuurlijk de rit met 1 van de beste drops die ik al heb meegemaakt en dan moet je nog beginnen aan de andere airtime heuvels. Want ook daar vlieg je keer op keer uit je stoel en blijf je seconden lang hangen met je billen aan de beugel. Daarnaast heeft Shambhala 2 bijzondere elementen in zijn baanverloop. De eerste is een helix in de vorm van een ampersand, de tweede is een drop net boven het water. Terwijl je over het water scheurt, spuiten fonteinen mooi synchroon met de trein mee. Ik vind dit alvast een ideaal fotopunt. Het mag duidelijk zijn, Shambhala is 1 van mijn lievelings achtbanen.

Zoals eerder vermeld heb je in dit Chinees gebied 2 achtbanen staan. Het leuke hieraan is, dat ze elks hun eigen thema hebben. Waar Shambhala een mythisch koninkrijk is, dat hoog in het Himalaya gebergte ligt, liggen in China die bergen achter de Chinese muur en ook hier is dat het geval want het wandelpad richting dit gebied stelt de Chinese muur voor. Dragon Khan heeft dan weer een ander achtergrondverhaal. Dragon Khan stelt natuurlijk een draak voor. Maar in die draak zit er een blijkbaar een geest van een kwaadaardige prins uit Peking. Volgens de legende zou het kwaadaardige bloed door de draak zijn aderen stromen en dat kan je hier uittesten.

 

Dragon Khan heeft net zoals Shambhala een overdekte wachtrij. Dit kan met deze warme temperaturen zeker en vast geen kwaad. Ook hier lijken alle gebouwen recht uit China te komen. Zoals eerder vermeld is Dragon Khan een achtbaan gebouwd door het Zwitserse B&M en staat dat meestal garant voor een soepele ritervaring. Maar deze achtbaan is gebouwd in 1995 en dat begin je best wel te voelen. Vooral de schouderbeugels zorgen voor een niet zo comfortabele rit. Wel is het baanverloop best spectaculair te noemen. Zo vind je er een Dive Loop, een Zero G-roll en nog vele andere inversies terug.

Ook de volgende attractie is alweer een achtbaan. El Diablo Tren de la Mina is zoals de naam doet vermoeden, een mijntrein. Geen Vekoma, dit keer is het een achtbaan van Arrow Dynamics. Deze vreemde achtbaan heeft maar liefst 3 lifthills waarvan er 2 volgens mij totaal onnodig waren. Tussen lifthill 2 en 3 valt er zelfs niet te beleven want daar maak je gewoon een grote lus. Ook de thematisatie is hier niet zo top, zeker in vergelijken met de rest van het park.

Tijd voor de eerste show! Al kan je het ook wel een attractie of een beleving noemen. Ik heb het natuurlijk over Templo del Fuego. Wanneer je deze vuurtempel betreed wordt je (hoe kan het ook anders) vervloekt. Eerst bekijk je een voorshow, waar de avonturier in het verhaal de deur probeert te openen. Daarna betreed je de hoofdshow waar er een massa vuur het decor in brand steekt. Een show met hele leuke effecten.

PortAventura Park heeft maar liefst 3 houten achtbanen. Er is Tomahawk, die gericht is op kinderen en dan heb je nog Stampida. Stampida is een duo/racer achtbaan waar je kan kiezen voor de blauwe trein of voor de rode. Als eerste beginnen we met Tomahawk, waar we met 2 samen in een smal karretje worden gepropt. Daar mag dan ook nog eens je rugzak en andere zaken bij want in het station mag er niets achter blijven. Raar, dat zo’n groot park niet investeert in opbergkastjes. De rit zelf vond ik uiteindelijk heel leuk. Niets speciaal, maar gewoon goed.

Vervolgens gingen we door naar Stampida waar we de 2 andere achtbanen deden. Beide achtbanen zijn best ruw, al heb ik al slechtere houten achtbanen uitgetest. Qua statistieken steekt Stampida er ook niet boven uit. Ook het race gehalte is niet echt nuttig want altijd bereikte de blauwe trein met een halve lengte voorsprong als eerste de finish. Wel vind ik het tof dat Stampida op en over (en soms zelfs doorheen) Tomahawk scheurt.

Alle achtbanen hebben we nu minstens 1 keer kunnen uitproberen. Het werd dus tijd om de waterattracties eens te verkennen. Met een zonnige 30 graden en soms zelfs meer, kan een verfrissing veel deugd doen. We besloten om eerst onze rugzakken in een betalend kastje te steken, zodat ons materiaal niet nat zou worden. Achteraf gezien, waren we blij dat we dit gedaan hadden.

Als eerste maakten we de boomstammen onveilig. Deze wildwaterbaan heeft maar liefst 3 drops en als je net zoals ik graag kletsnat wordt, dan raad ik je aan om helemaal vooraan plaats te nemen.

Ondertussen was ik al kletsnat van de boomstammen en besloten we richting de rapid river te gaan. Net zoals de boomstammen, ligt ook de rapid in het western gebied. Grand Canyon Rapids laat je varen doorheen een nagemaakte Grand Canyon, wat overigens heel erg goed gelukt is. De rapid is wel 1 van de snelste in zijn soort. Met een serieuze vaart varen we doorheen de canyon. Nat, zou ik de attractie niet noemen. Met uitzondering van de waterstraal, die op het einde in onze boot spoot.

We verlaten het western gebied en keren terug naar een gebied waar we deze morgen al zijn doorgewandeld. In Polynesia vind je er namelijk de Tutuki Splash. Dat laatste mogen ze overigens in drukletters plaatsen want er zijn maar liefst 2 drops en die zijn kletsnat. Wij zaten gezellig op de eerste rij, toen de boot bij de eerste drop zijn neus onder water stak. Vervolgens schepte hij al het water op en kwam op onze voeten terecht. Tot aan onze enkels zaten we in het water. Gelukkig viel drop 2 beter mee, maar we hebben er achteraf wel nog flink om gelachen.

Aangezien we nu alle belangrijke attracties hebben kunnen doen, besluiten we enkele shows te gaan bekijken. We beginnen in het western gebied met Can Can West. Dit is een show gebaseerd op de Moulin Rouge.

Nu werd het tijd om iets te eten. Net zoals gisteren kunnen we terecht in het buffetrestaurant van ons hotel. Een paar uur later keren we terug naar het park en besluiten we de volgende show te gaan bekijken. Dat wordt Destination Dance, een prachtige show vol met verbazingwekkende stunts en spectaculaire acties. Een leuke combinatie van dans, zang, acrobatiek en sport. Dit is 1 van de beste shows die ik al ooit heb kunnen bekijken!

We maakten nog een ritje op Shambhala in het donker. Deden nog enkele andere re-rides en besloten daarna te gaan kijken naar de parade en de slotshow. De parade heeft veel praalwagens en heel veel lichtjes. De parade start namelijk wanneer het al donker is. Een leuke afsluiter van de dag.

Maar het park wordt natuurlijk maar echt afgesloten door een spectaculaire slotshow waarbij projecties, fonteinen, boten en natuurlijk vuurwerk de hoofdrol spelen. Na de show trekken we moe maar voldaan richting het hotel voor een rustgevende nacht, want morgen doen we weer verder!

Dag 2

Onze tweede dag in PortAventura Park en we beginnen direct met een attractie die we nog niet hadden kunnen uitproberen. Dat is Hurakan Condor, een heel erg leuke vrijevaltoren van maar liefst 100 meter hoog. Ook de drop is fantastisch goed en er zijn verschillende soorten stoeltjes. Wij hadden gelukkig de gewone zetels.

Uiteraard besloten we daarna nog een heleboel andere attracties opnieuw te gaan berijden. In de namiddag gingen we nog naar enkele shows. Zo is er een show met alleen maar vogels. Jammer genoeg gaat de volledige show door in het Spaans, waardoor we dus niets te weten komen over de verschillende vogelsoorten die in de show hun optreden maken. Wel leuk dat er eens andere soorten aan bod komen dan alleen maar papegaaien.

Bang Bang West is de volgende show die we bekijken. Een leuke show vol doldwaze grappen en misverstanden over een politiekorps dat enkele bandieten moet overmeesteren. Wederom een prachtige show met enkele leuke verwijzingen naar Super Mario en The Mandalorian.

We maakten nog een ritje op Shambhala, gingen nog eens in Tren de la Mina. Ook de boomstammen trotseerden we opnieuw. Helaas komt alle mooie liedjes een einde en zo ook aan ons bezoek in PortAventura. Het is een wondermooi park, waarschijnlijk zelfs het mooiste dat ik al heb bezocht. Met Shambhala hebben ze een wereldtopper staan en nog kom je buiten uit het park met frustraties. Dit komt vooral door de trage operations en de soms wat rare regels in het park. Eet je een ijsje op aan een tafel van een leeg terras, komen ze je vragen om je ergens anders te plaatsen. Ook onze photopass was iets bijzonders. Dimitri en ik hadden beiden een bandje, dus enkel de foto’s waar wij 2 opstonden kregen we mee. Zaten de vrouwen bij elkaar, dan hadden we dus geen foto. Gelukkig maken de shows nog heel veel goed want die zijn echt goed! Ik kan een bezoek aan dit park dus alleen maar aanraden, maar zorg dat je een fastpass hebt. Anders krijg je een dag vol ergernissen. Adios, PortAventura Park!