Achtbaan in Pannenkoekenhuis Voorst moet dicht

Het Pannenkoekenhuis in de Nederlandse gemeente Voorst heeft slecht nieuws gekregen. De kinderachtbaan die in 2019 werd geopend, moet dicht. Het pannenkoekenhuis zou geen vergunning hebben, dat kwam aan het licht na een klacht van een buurtbewoonster. De gemeente Voorst wil dat alle mechanische attracties in het pannenkoekenhuis op termijn worden gesloten.

 

Een dag voor de schoolvakantie krijgt het Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst slecht nieuws van de gemeente Voorst. De in 2019 geopende kinderachtbaan moet onmiddellijk dicht, want het park zou geen vergunning hebben voor de attractie. De bal ging aan rollen toen enkele buurtbewoners gingen klagen bij de gemeente. Mocht de achtbaan “Panky’s Adventure” toch openblijven, riskeren de eigenaars een dwangsom te moeten betalen.

 

De gemeente Voorst is van mening dat er voor de achtbaan een vergunning nodig is, terwijl de eigenaren vinden van niet. Een onafhankelijk bureau zou vastgesteld hebben dat de achtbaan een lichte attractie is en dat er voor dit type attracties geen vergunning nodig is. De gemeente classificeert de achtbaan met terugwerkende kracht nu toch als bouwwerk, waardoor er toch een vergunning nodig is. Het rare aan de hele zaak is, dat de gemeente dit nooit eerder heeft gemeld. Toen een buurtbewoonster in het verleden ging klagen, kwam er een toezegging dat de achtbaan wel in gebruik kon worden genomen als de achtbaan werd gekeurd door TÜV. Aan die voorwaarden hebben de eigenaren voldaan. De gemeente wil nu geen vergunning toekennen aan het pannenkoekenhuis, omdat de achtbaan te dicht bij woonpercelen zou staan. Ook de andere mechanische attracties kregen ondertussen andere regels. Het pannenkoekenhuis mag de attracties niet onbeperkt gebruiken en de vergunning is niet voor onbepaalde tijd. De gemeente Voorst wil op termijn dat alle mechanische attracties worden gesloten.

 

De beslissing van de gemeente komt voor de eigenaren als een donderslag bij heldere hemel. Zo hebben de eigenaren van het pannenkoekenhuis zo’n 250.000 euro geïnvesteerd in de achtbaan. Daarnaast steekt het bij de eigenaren dat de gemeente 30 jaar lang de loftrompet heeft afgestoken over de horecazaak. “De gemeente heeft het pannenkoekenhuis zien groeien en dat steeds toegejuicht” aldus de eigenaren. Het is nog onduidelijk of de eigenaren naar de rechter stappen.

 

 

 

 

Bron: gld.nl

Foto: TPF