Sfeerverslag: Legendia – 03 mei 2022

We zijn dag 3 van onze reis naar Polen en vandaag besluiten we Legendia, in de stad Katowice te bezoeken. Dit park heeft een heleboel attracties waaronder 1 darkride en 3 achtbanen. Uiteraard zijn we hier vooral voor Lech Coaster, 1 van de nieuwste achtbanen van Vekoma, dat zich de laatste jaren opnieuw heeft uitgevonden. Ik ben alvast heel benieuwd.

 

Een kwartier voor opening komen we met de taxi aan op de parking van Legendia. Het openbaar vervoer in Polen draait voor geen meter maar gelukkig zijn de prijzen van een taxi niet super duur. Als eerste kopen we onze tickets en niet veel later opent het park zijn poorten. Wanneer door de poortjes naar binnen wandelen komen we terecht in een soort van Main Street. We vinden hier enkele winkeltjes en een paar horeca punten.

Stipt om 11h gaan ook de andere poorten open en kunnen we richting de eerste attractie lopen. Jammer genoeg opent het park niet alle attracties bij openingstijd, zo moeten we voor Lech Coaster nog een half uurtje geduld hebben. Het is gelukkig niet druk vandaag waardoor we onze dag beginnen met een ritje op het reuzenrad. Het thema van het rad is duidelijk de natuur want er staan reuzenbloemen in de wachtrij en de gondels zijn een soort bladeren. Bovenin het rad hebben we alvast een mooi uitzicht over het park.

In het reuzenrad zagen we alvast een hele leuke draaimolen staan. De molen bestaat uit een soort van vliegtuigjes die je naar dromenland brengt. De attractie is duidelijk 1 van de oudste van het park maar verkeerd toch nog in uitstekende staat. De ritduur vond ik behoorlijk lang, zeker het afremmen duurt eindeloos.

Het park heeft duidelijk wat klassieke attracties in het aanbod. Zo vinden we hier een klassieke attractie van Huss terug. Het betreft een Rainbow, een attractie die in de jaren 80 en 90 heel populair was. Wegens een ongeval met een Rainbow in Zweden zijn er in Europa heel wat van dit soort attracties gesloten. Legendia heeft alvast nog een exemplaar, die wij maar wat graag uittesten.

Diamond River, een wildwaterbaan, is helaas vandaag gesloten. Wanneer we de baan droog zien liggen komt dan ook al snel het besef dat deze attractie vandaag ook niet meer zal openen. We gaan door naar de volgende attractie en dat is (eindelijk) Lech Coaster.

Het is ondertussen al over 11h30 en Lech Coaster heeft z’n deuren geopend. Bij zo’n top achtbaan zou je verwachten dat het er direct vol met mensen staat maar dat is alvast niet het geval. We kunnen direct doorlopen naar het station en kunnen ons eerste ritje zomaar plaatsnemen op de eerste rij. De eerste drop is zo’n 40 meter hoog en zorgt dat we direct op snelheid zijn gebracht om alle elementen vlotjes te nemen. De achtbaan moet duidelijk hebben van de afwisseling tussen uit je stoel gelift te worden om dan enkele seconden later er terug ingedrukt te worden. Ook de inversies worden waanzinnig soepel genomen. Uiteraard hadden we na ons eerste ritje niet genoeg van deze top achtbaan. Daarom deden we hem direct nog 2 keer. Zo konden we ook genieten van een ritje op de achterste rij en daar was hij nog beter. Je wordt de eerste drop gewoon over getrokken en alles voelt nog wat zwaarder aan. Dit soort achtbanen is de reden waarom ik naar Polen ben gekomen, een echte topper!

We keren terug naar de plek waar de draaimolen met de vliegtuigjes staat, want daar vinden we achtbaan 2 terug. Dream Hunters Society ging pas open om 12h en we hadden op voorhand al gelezen dat de achtbaan een belabberde capaciteit heeft. Het is tenslotte een Zyklon achtbaan. Gelukkig waren we nog op tijd en stond er maar 6 man voor ons. De rit zelf viel dan weer volledig binnen de verwachting, een ware rammelbak.

De volgende attractie is een waterattractie. Het park heeft namelijk een rapid river. Het is duidelijk ook de populairste attractie van het park want er staat toch een wachtrij van bijna 10 minuten. De rapid zelf is dan weer zo’n standaard type, zoals je ze bijna overal vindt Met hier en daar wat watersproeiers en een waterval. Het goede nieuws is wel dat je er niet zo nat uitkomt.

De derde en meteen ook laatste achtbaan van het park vinden we wat verderop. Het is een achtbaan gebouwd door het Franse Soquet en heeft 2 loopings. Wederom kunnen we onmiddellijk instappen, ook dit keer helemaal vooraan. Desondanks dat de achtbaan er oud en versleten uitziet, is het best een comfortabele rit.

We duiken nog even het spiegelhuis in. Hannelore besluit ook nog even te poseren bij een standbeeld van een heks. Voor de duidelijkheid, Hannelore staat links op de foto.

In het park staat nog een Zyklon achtbaan, al is deze momenteel gesloten. Niemand die ook weet of hij nog opengaat. Deze credit zullen we dus niet scoren. Net tegenover de achtbaan loopt er een parcours met oldtimers. Hannelore en mijn ma besloten om deze eens uit te testen.

Het park heeft ook nog een interactieve darkride met een volledig verhaal errond. Bazyliszek is een prachtige darkride waarbij je je aansluit bij een groep monsterjagers. Met je pistool in de hand moet je zoveel mogelijk mythische wezens en monsters afknallen. Deze darkride is net zoals Popcorn Revenge (Walibi Belgium) en Symbolica (Efteling) gebouwd door ETF. Het is dus een trackless darkride.

De laatste attractie die Hannelore en mijn ma nog deden was de kettingmolen. Daarna sloten we onze dag nog af met 2 ritten op Lech Coaster en nog een ritje op de rapid river.

Hiermee komt ons dagje Legendia ten einde. We hebben een heel leuke dag gehad met enkele leuke attracties. Voornamelijk Lech Coaster zal mij bijblijven want die is echt goed. Ook de Rapid en Darkride waren heel leuk. Wanneer ik hier nog eens in de buurt ben, spring ik hier zeker nog eens binnen.