Uitgetest: Lost World – Tier- und Freizeitpark Thüle

Sinds 15 april 2022 draait Lost World haar rondjes in het Duitse Tier- und Freizeitpark Thüle. Zoals de naam al doet vermoeden staat de attractie in het teken van dinosaurussen, een thema dat zowel jong als oud tot de verbeelding spreekt. Deze nieuwe sensatie is niet alleen een spannende attractie voor het hele gezin, maar het is ook een erg unieke attractie. Maar is een unicum als dit dan ook wel een goede attractie? Je komt het te weten in deze Uitgetest!

 

Lost World is een CoasterKart van de Duitse attractiebouwer Wiegand, een merk dat we vooral kennen van de vele rodelachtbanen (Alpine Coasters). In de catalogus van Wiegand vinden we niet enkel Alpine Coasters terug. Ook de Wie-Flyer (voorbeeld: Hummel Brummel – Schwaben Park), de Mystical Hex (Hexenbesen – Wasserkuppe) en de Bobkart (Maximus’ Blitz Bahn – Toverland) maken een passage in dit register. Over het algemeen kan er gesteld worden dat deze attractie vooral ‘terreincoasters’ zijn. Ze maken namelijk vaak gebruik van diverse heuvels of natuurlijke afdalingen. 

De CoasterKart is het jongste attractietype van de Duitse constructeur. Hiermee lijkt Wiegand het beste van twee van haar attractietypes samen te brengen, namelijk de klassieke Alpine Coaster en de Bobkart. De treintjes worden namelijk aangedreven door elektriciteit zoals bij een Bobkart, maar ze zijn hier vastgemaakt aan een achtbaantrack en ze bewegen dus niet langer doorheen een halfopen geul. De snelheid kan hierdoor dus flink opgevoerd worden.

Er bestaan vandaag vier CoasterKarts over de hele wereld. In maart 2021 opende een eerste exemplaar in het Rowdy Bear’s Smoky Mountain Snowpark (Verenigde Staten). Een tweede exemplaar vinden we terug in Zip World Tower (Verenigd Koninkrijk) sinds juli 2021. De derde opende in februari 2022 in het Thaise Jungle Adventure Park en in april 2022 was het aan Tier- und Freizeitpark Thüle om uit te pakken met de nieuwigheid.

Het is de klassieke Bobkartbahn van het Tier- und Freizeitpark die moest verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe CoasterKart-attractie Lost World. Het park zet met deze attractie alvast meer in op vlak van thematisering. Zo kreeg de ingang van Lost World een groot naambord, al is dat met een vette knipoog naar het logo van een bekende Hollywoodfilm. Er werden uiteraard ook standbeelden van diverse dinosaurussen neergepoot over het hele parcours (de ontmoeting met de koning der dino’s, de T-Rex, ontbreekt uiteraard niet). Het traject van deze CoasterKart verloopt ook doorheen enkele tunnels, om zo meer spanning toe te voegen aan de rit.

Je zou denken dat de dinosaurussen hier alle aandacht zullen opeisen, maar het zijn vooral de gondels van deze attractie die de show stelen. Deze ‘autotootjes’ doen ons vooral denken aan de Jeep-voertuigen uit Jurassic Park en ze kennen een hoog niveau van detail. De gondels komen in diverse kleuren voor en ze kennen ook verschillende gashendels waarmee passagiers zelf de snelheid van de rit kunnen bepalen. Een ander leuk detail van deze voertuigjes zijn de koplampen die blijven branden tijdens de rit.

Een nadeel aan de gondels is het feit dat er telkens maximaal maar twee personen in kunnen plaatsnemen. Zoiets haalt natuurlijk de capaciteit van deze attractie aanzienlijk naar omlaag. Tijdens ons bezoek waren er nauwelijks wachtrijen te bespeuren in het park, behalve dan natuurlijk aan deze Lost World (en dat is deze keer niet per se te wijten aan het feit dat het hier om een nieuwe attractie gaat). Hier stonden we al snel een half uurtje te wachten, terwijl er aan de Drachen-Achterbahn (een andere grote attractie van het park) zelfs helemaal geen wachttijd was.

Ook de thematisering van Lost World blijft, op de gondels na, nog een beetje koffiedik kijken. De dinosaurussen stellen op dit ogenblik nog niet erg veel voor en de beplanting rond deze attractie heeft nog wat tijd nodig om te rijpen. Het park zou alvast nog toevoegingen doen op gebied van ‘theming’. We kunnen alvast stellen dat deze attractie er in de toekomst allicht nog beter zal uitzien.

Daarmee hebben we alvast alle minpuntjes aangekaart van deze nieuwigheid, maar wat we nog niet wisten aan te halen is de leuke rit die Lost World weggeeft! Deze ritervaring wist alvast meer dan al onze verwachtingen in te lossen. Het parcours van Lost World kent alvast veel scherpe bochten die opgevolgd worden aan een razendsnel tempo. De rit is eveneens soepel, maar ook best pittig te noemen. We kunnen enkel hopen dat Wiegand nog snel veel nieuwe CoasterKarts zal bouwen, en liefst ook in onze eigen regio.