De Vikingen veroveren Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

De Vikingen komen tijdens Hemelvaart 26 mei t/m 29 mei a.s. voor de 24e keer naar Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden, brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen.

 

De Vikingen hadden een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat later Nederland zou worden werden zij gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad werd genoemd. Keer op keer werd deze gebrandschat, uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven. 

 

Gelukkig zijn de Vikingen die in Museumpark Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. In het weekend geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door hen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

 

De Vikingen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen maar raar – voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. En dan kan je er maar beter netjes uitzien!

 

Grijze Jager Dag 2022
De Grijze Jager Dag is weer terug in Museumpark Archeon. Op zaterdag 28 mei zal Archeon, voor de negende keer weer helemaal in het teken staan van de populaire boekenserie De Grijze Jager, de Broederband en andere spannende verhalen van John Flanagan. 
Tijdens de Grijze Jager Dag valt er van alles te beleven in Archeon. Er zijn allerlei activiteiten waaraan de bezoekers kunnen deelnemen waaronder boogschieten, zwaardvechten en vuur maken.
De speciale Grijze Jager Show laat de bezoeker het boek echt beleven in de arena.

 

Reserveer het bezoek vooraf   

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo spreiden wij de bezoekers. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl.    

 

Foto: Museumpark Archeon