Burgers’ Zoo steunt koraalrifrestauratie in het wild

De Delftse innovatieve start-up Reefy combineert kennis van waterbouwkunde en marine biologie om innovaties te ontwikkelen voor het herstel van koraalriffen en zeegrasvelden. In het tropisch koraalrif van Burgers’ Ocean heeft Reefy succesvolle testen uitgevoerd met honderd procent circulaire en biologisch afbreekbare materialen om binnenkort koraalriffen in het wild te restaureren.  

 

 

Koraalriffen op duurzame wijze restaureren

Koraalriffen beschermen op natuurlijke wijze kwetsbare kustgebieden doordat ze als golfbrekers fungeren. Reefy ontwikkelt stabiele kunstriffen die niet alleen de kust beschermen tegen erosie door golven, maar ook de biodiversiteit stimuleren. In veel koraalrifrestauratieprojecten wordt veel staal, beton en zelfs plastic gebruikt, terwijl Reefy nu juist onderzoek doet naar duurzame alternatieve materialen om koraalriffen te gaan restaureren in Indonesië, Mexico en andere kwetsbare kustgebieden.

 

Burgers’ Zoo als ideale onderzoekslocatie

Burgers’ Ocean is het tropisch aquarium van acht miljoen liter water in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het levende tropisch koraalrif van 750.000 liter is het grootste koraalrif in Europese publieksaquaria en alleen in San Francisco (USA) en Townsville (Australië) bestaan nog grotere koraalriffen in aquaria. Burgers’ Ocean is al jarenlang hofleverancier qua zelfgekweekte koralen, die het Arnhemse dierenpark in grote aantallen aan Europese collega-aquaria schenkt. Het koraalrif in Arnhem bootst een natuurlijk Indonesisch rif na en is een ideale locatie voor het experiment vanwege de vergelijkbare omstandigheden en invloeden als in de natuur. 

 

De geschiedenis van Reefy

De Delftse start-up Reefy is opgezet door Jaime Ascencio en Leon Haines. Ascencio werkte als engineer in Mexico en de Caribische zee waar hij duurzame oplossingen zocht voor resorts tegen kusterosie. De huidige kustriffen op de markt bleken onstabiel te zijn en niet te kunnen worden ingezet als golfbrekers. Om een oplossing te vinden, is hij naar de TU Delft vertrokken om de Master Coastal Engineering te volgen. Haines is een marien bioloog die na zijn studie Integrated Coastal Management / Marine Biology vijf jaar heeft gewerkt aan koraalrifrestauratieprojecten op eilanden in Thailand, de Malediven en Indonesië. 

 

Beelden: Burgers’ Zoo