Top 10 achtbanen Maurer Rides

De Duitse fabrikant Maurer Rides is gekend voor haar spinning coasters en looping coasters. Ze bouwden onder andere de Winja’s in Phantasialand en Abismo in Parque de Atracciones de Madrid. Daarom gingen we op zoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al bereden?

 

#12-10: Formule X, Crazy Car, Dream Coaster, Now You See Me,… (70 km/u)

Er zijn 5 rollercoasters die de 10de plaats delen, omdat ze allemaal evensnel gaan. Het gaat om Formule X uit Drievliet Family Park, Crazy Car in Happy Valley, Dream Coaster in Dream City, Now You See Me: High Roller in Motiongate en de nieuwe spinning coaster van Sunac Cultural Tourism City.

 

X-Car – Launch Coaster 316:

Van het model X-Car Launch Coaster 316 werden er tot nu toe twee exemplaren gemaakt. Het gaat om de looping coaster Formule X die gebouwd werd in 2007 in het Nederlandse pretpark Familiepark Drievliet en Crazy Car die in 2013 gebouwd werd in het Chinese pretpark Happy Valley Hubei.

Tijdens de lancering van 2 seconden wordt er een snelheid behaald van 70 km/u. De hoogte van de rollercoaster bedraagt 15 meter. Op het parcours van 355 meter gaan de bezoekers twee keer over de kop, terwijl ze krachten tot 4,3 G te verwerken krijgen. Er is ook nog een 135° Over-Banked Curve in het parcours en er kunnen 650 personen per uur een ritje maken.

 

X-Car – Vertical:

Van het model X-Car Vertical werden tot nu toe twee exemplaren gebouwd. Het gaat om de Dream Coaster die in 2010 gebouwd werd in het Iraakse pretpark Dream City en om G Force die gebouwd werd in 2005 in het Britse pretpark Drayton Manor. Deze laatste draaide er nog haar laatste rondjes tot 2018.

De rollercoasterrit start met een verticale lift hill die overgaat in een looping. Later op het parcours van 385 meter volgt er ook nog een Bent Cuban Eight-inversie, waardoor de bezoekers in totaal 3 keer overkop gaan. De achtbaan is 25 meter hoog en er wordt een maximale snelheid van 70 km/u bereikt.

 

Spinning Coaster – Non Inverting Loop:

Van het model Spinning Coaster Non Inverting Loop werden recent twee exemplaren gebouwd die beide besteld werden voor twee nieuwe Six Flags-parken die nooit open gingen. De eerste is de Now You See Me: High Roller-achtbaan in het Arabische pretpark Motiongate die opende in 2022 en eigenlijk bedoeld was voor het ondertussen geannuleerde Six Flags Dubai-pretpark. De tweede is de spinning coaster van het nieuwe Chinese pretpark Sunac Cultural Tourism City dat in de loop van 2022 moet openen. Sunac Cultural Tourism City had het eerst Chinese Six Flags-pretpark moeten worden, maar de bouwwerken die in 2016 van start gingen werden in 2020 stopgezet. Ondertussen heeft de Sunac Group het project overgenomen.

Deze achtbanen behalen een snelheid van 70 km/u en zijn 17 meter hoog. De treintjes met draaiende karretjes leggen een parcours van 519 meter af dat naast een dubbele lift hill ook een Non Inverting Loop en een gekanteld stuk van 80° bevat. Een ritje duurt 1 minuut en 43 seconden en er kunnen 680 personen per uur een ritje maken.

 

#9-8: Freischütz – Bayern-Park & Desmo Race – Mirabilandia (80 km/u)

Freischütz in Bayern-Park en Desmo Race in Mirabilandia behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Freischütz – Bayern-Park:

Freischütz werd gebouwd in 2011 in het Duitse pretpark Bayern-Park en is van het type X-Car Flying Launch Coaster. De achtbaan behaalt een snelheid van 80 km/u en is 24 meter hoog. De rit van 483 meter duurt 50 seconden. De bezoekers gaan 4 keer overkop en krijgen in totaal 4,4 G te voelen. Per uur kunnen 600 personen een ritje maken.

 

Desmo Race – Mirabilandia:

Desmo Race werd gebouwd in 2019 in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Het zijn twee duelleerde achtbanen van het type Spike Coaster. Dit wil zeggen dat de bezoekers zelf de snelheid kunnen bepalen op de powered coasters. Deze snelheid is maximaal 80 km/u, waardoor een ritje ongeveer 1 minuut duurt. Beide kanten van Desmo Race zijn 22 meter hoog en 525 meter lang. De capaciteit bedraagt 1.000 personen per uur.

 

#7: Dragon Legend – Romon U-Park (85 km/u)

Dragon Legend werd gebouwd in 2015 in het Chinese pretpark Romon U-Park en is van het type X-Car Flying Launch Coaster. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 590 meter lang. Tijdens de rit worden er krachten tot maar liefst 5 G bereikt, terwijl de bezoekers drie keer overkop gaan.

 

#6: Venus GP – Himeji Central Park (86 km/u)

Venus GP werd gebouwd in 1996 in het Japanse pretpark Space World. De Custom Looping Coaster bleef er staan in het park tot Space World de deuren sloot op 31 december 2017. Hierna verhuisde de achtbaan naar het Japanse pretpark Rusutsu Resort waar deze nooit opgebouwd werd om uiteindelijk voor het seizoen 2022 opgebouwd te worden in het andere Japanse pretpark Himeji Central Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 86 km/u en is 40 meter hoog. Op het parcours van 1.040 meter gaan de bezoekers door één looping terwijl ze krachten tot 5,2 G te verduren krijgen.

 

#5-4: Shock MagicLand & Fiorano GT Challenge – Ferrari World Abu Dhabi (95 km/u)

Shock in MagicLand en Fiorano GT Challenge in Ferrari World Abu Dhabi behalen ieder dezelfde snelheid en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Fiorano GT Challenge – Ferrari World Abu Dhabi:

Fiorano GT Challenge in Ferrari World Abu Dhabi, gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten, werd gebouwd in 2010. Het gaat om een duellerende multi-launch-coaster waarbij beide tracks in totaal vier lanceringen bevatten die de treinen tot een maximale snelheid van 95 km/u brengen. Beide tracks zijn ook 1.000 meter lang.

 

Shock – MagicLand:

Shock werd gebouwd in 2011 in het Italiaanse pretpark MagicLand. De achtbaan wordt gelanceerd tot een snelheid van 95 km/u en een hoogte van 35 meter. Het 750 meter lange parcours bevat een inversie en een Non Inverting Loop.

 

#3: Hollywood Rip, Ride, Rockit – Universal Studios Florida (104,6 km/u)

Hollywood Rip, Ride, Rockit in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Florida werd gebouwd in 2009. Het betreft een achtbaan van het model X-Car met de Music uitvoering waar er slechts één exemplaar van gebouwd werd. De achtbaan wordt via een verticale lift hill opgetakeld tot een hoogte van 50,9 meter. Hierna volgt de drop waarbij een snelheid van 104,6 km/u behaald wordt. Het parcours van 1.158,2 meter bevat een Non Inverting Loop.

 

#2-1: SkyLoop – XT 150 & SkyLoop – XT 450 (105 km/u)

Maurer Rides bouwde tot nog toe 10 verschillende SkyLoop rollercoasters. Daarvan zijn er negen van het type XT 150 en eentje is van het type XT 450. Ze behalen allemaal dezelfde snelheid en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

SkyLoop / XT 150:

In 2004 bouwde Maurer Rides de eerste SkyLoop-achtbaan, deze bleek later een van hun meest succesvolle achtbaanmodellen te worden. Het was het Duitse pretpark Skyline Park dat met de eer mocht gaan lopen en de allereerste XT 150 opende onder de naam Sky Wheel. In 2006 volgende een tweede exemplaar met de X Coaster in het Amerikaanse park Magic Springs Theme and Water Park.

Daarna bleef het even stil tot in 2011 drie exemplaren openden met eerst Ukko in het Finse pretpark Linnanmäki, daarna Clouds of Fairyland in het Chinese pretpark Joyland en uiteindelijk ook nog BuzzSaw in het Australische pretpark Dreamworld die daar tot 2021 haar rondjes draaide en nu met alle waarschijnlijk verplaatst zal worden naar het andere Australische pretpark Aussie World.

In 2012 openden alweer twee exemplaren met Hidden Anaconda in het Chinese pretpark Happy Valley Hubei en Terror Twister in het Chinese pretpark Fantawild Adventure Henan. Daarna openden nog Terror Twister in het Chinese pretpark Nantong Adventure Land in 2013 en Terror Twister in het Chinese pretpark Fantawild Dreamland Fujian in 2015.

Deze achtbanen behalen telkens een maximale snelheid van 105 km/u en zijn 46,2 meter hoog. De rit start met een verticale lift hill die overgaat in een dubbele inversie, waarna een verticale drop volgt. Het parcours van 150 meter wordt tweemaal afgelegd. Bezoekers krijgen in totaal 5 G te verduren tijdens de rit.

 

SkyLoop / XT 450:

Abismo in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 2006 en is de enige SkyLoop met de XT 450 lay-out. De rit start eveneens met een verticale lift die overgaat in een dubbele inversie, waarna een verticale drop volgt. In tegenstelling tot de originele versie volgt er nu nog een extra stuk parcours van 300 meter lang met een aantal extra heuvels in. Er wordt een maximale snelheid van 105 km/u behaald en de achtbaan is 46,2 meter hoog. Het parcours van 450 meter bevat twee inversies terwijl er maximaal 4 G bereikt wordt.

 

 

Toekomst:

Momenteel zijn er geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze lijst met zekerheid zullen beïnvloeden. Er zullen wel drie bestaande achtbanen vermoedelijk een nieuwe thuis krijgen en dat is de oude G Force van Drayton Manor die te koop staat, BuzzSaw uit Dreamland die waarschijnlijk naar Aussie World verhuist en Venus GP uit Space World die momenteel opgebouwd wordt in Himeji Central Park. Daarnaast is er ook nog de Spinning Coaster van Sunac Cultural Tourism City die de tweede versie is van de Spinning Coaster met Non Inverting Loop. Een andere achtbaan die mogelijk de top 10 zou kunnen gaan beïnvloeden is de Spike Coaster die momenteel opgebouwd wordt in Nickelodeon Universe Chongqing.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.