Westelijke laaglandgorilla geboren in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is onverwacht een Westelijke laaglandgorilla geboren. De moeder is Aya (26 jaar) en de vader is Bokito (25 jaar). Moeder en jong maken het goed. Voor Aya is dit het vierde jong en voor Bokito de tiende nakomeling. Het geslacht is nog onbekend en ook lastig te zien. Aya houdt het jong dicht tegen zich aan.

 

Het jong is zeer welkom maar was niet gepland. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit het Europese fokprogramma (EEP). Dat betekent dat vrouwtjes langere tijd aan de pil zijn om te voorkomen dat er teveel jongen worden geboren. Ook Aya krijgt anticonceptie maar is nu toch, eerder dan gepland, drachtig geworden. De draagtijd bij een gorilla is circa negen maanden, net als bij mensen. De groep bestaat uit acht dieren, inclusief de nieuwe telg. Het is een zeer ervaren en sociale familiegroep die met succes jongen heeft grootgebracht. De familie is erg geïnteresseerd in de kleine maar mag er nog niet te dichtbij komen van Aya.

 

Als alles goed blijft gaan, kunnen bezoekers in de loop van de dag of morgen al op kraamvisite. Er is geen garantie dat het jong altijd goed te zien is. Moeder Aya heeft de mogelijkheid zich terug te trekken achter de schermen om in alle rust haar jong te verzorgen.

 

Natuurbehoud

De Westelijke laaglandgorilla is in Afrika helaas ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlogen. Veel leefgebied gaat verloren door het delven van de grondstof coltan. Dit is een erts die nodig is voor de werkzaamheid van de batterij van onze mobieltjes.

Blijdorp ondersteunt daarom het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study. De Mbeli Baï Study doet sinds 25 jaar onderzoek naar de populatie-ontwikkeling van de westelijke laaglandgorilla, Afrikaanse olifant, moerasantilope en bosbuffel. Het is het langstlopende onderzoek dat op systematische wijze het gedrag en ecologie rondom de westelijke laaglandgorilla onderzoekt.

 

Kraamcadeau: recycle je oude mobiel

In de Gorillahal is een inzamelpunt voor oude mobieltjes. Door ze hier in te leveren help je ze te recyclen zodat er minder coltan gedolven hoeft te worden. Bovendien kunnen we met de opbrengst van de mobieltjes het onderzoek van Mbeli Baï study ondersteunen. In 2021 werd op deze manier € 5.876 opgehaald voor het natuurbehoudsproject.