Uitgelicht: Hochschaubahn – Wiener Prater

Sinds 1950 kan je in het Oostenrijkse Wiener Prater plaatsnemen in de houten achtbaan Hochschaubahn. Deze baan kwam op de plek te staan van een gelijknamige houten achtbaan die operationeel was van 1909 tot 1949 en vernietigd werd in WWII.

 

 

Hochschaubahn is een houten achtbaan van het type Scenic Railway – Side Friction Coaster. De achtbaantrein heeft hier enkel wielen aan de bovenkant van de track en niet aan de zijkant en onderkant zoals bij normale achtbanen het geval is. De nauwe goot zorgt er dus voor dat de achtbaan op de rail blijft en het parcours niet kan verlaten.

Tijdens de rit rijdt een brakeman mee op de trein die er voor zorgt dat er tijdig afgeremd wordt waar nodig. In haar eerste levensjaar had deze baan nog de naam Alpenbahn. De aankleding rond de baan moet de hoogste berg uit Oostenrijk Grossglockner voorstellen.

Hochschaubahn heeft een hoogte van 15 meter en een lengte van 450 meter, ze bereikt een snelheid van 55 km/u. Tijdens de rit geniet je van drie drops, waaronder een double dip en ga je doorheen zeven tunnels.

Over de baan rijden twee treintjes met elk plaats voor 16 personen, de theoretische capaciteit bedraagt 330 personen per uur.