Top 10 achtbanen Mack Rides

De Duitse fabrikant Mack Rides is een grote speler in de achtbaanwereld. Het bedrijf bouwt kwaliteitsvolle en comfortabele achtbanen en is een van de belangrijkste spelers in Europa. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#10-9: The Ride to Happiness – Plopsaland & Star Trek – Movie Park Germany (90 km/u)

The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne en Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 9ste plaats.

 

Star Trek: Operation Enterprise Movie Park Germany:

Star Trek: Operation Enterprise werd gebouwd in 2017 in het Duitse pretpark Movie Park Germany. Het betreft een triple launch coaster die een snelheid bereikt van 90 km/u en 40 meter hoog is. Tijdens de rit van 720 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

The Ride to Happiness – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland werd gebouwd in 2021 in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. Het gaat om een Extreme Spinning Coaster met twee lanceringen en draaiende karretjes. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens het 920 meter lange parcours gaan de inzittenden 5 keer overkop.

 

#8-6: Blue Fire – Launch Coasters, Helix – Liseberg & Dynamite – Plohn (100 km/u)

De Blue Fire Launch Coasters die gebouwd werden in verschillende parken, Helix in Liseberg en Dynamite in Freizeitpark Plohn behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Blue Fire – Launch Coaster:

Het Blue Fire model is een gelanceerde looping coaster die voor het eerst gebouwd werd in 2009 in het Duitse pretpark Europa Park. Deze achtbanen worden in 2,5 seconden tijd van 0 tot 100 km/u gelanceerd en daarbij bereiken ze een hoogte van 38 meter. Op het parcours van 1056 meter zijn er 4 inversies in het parcours verwerkt.

In 2014 werden de eerste klonen geopend met Serpent Dragon in het Russische pretpark Sochi Park en Battle of Blue Fire in het Chinese pretpark Quancheng Euro Park. In 2015 opende een tweede exemplaar in Rusland met Velikolukskiy Myasokombinat in Wonder Island en in 2016 opende het eerste exemplaar in het Midden-Oosten met Velociraptor in IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2018 opende een tweede Chinese exemplaar met Launch Coaster in Colourful Yunnan Paradise en in 2019 opende Steam Racers in het Chinese pretpark Wuxi Sunac Land. Voorts zijn er nog twee exemplaren in opbouw in het Chinese pretpark Xuzhou Paradise en het Zuid-Koreaanse pretpark Lotte World Adventure Busan – Magic Forest.

 

Helix – Liseberg:

Helix in het Zweedse pretpark Liseberg werd gebouwd in 2014. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 41 meter hoog. Tijdens het parcours van 1381 meter gaan de bezoekers door 7 inversies. Er zijn twee lanceringen op het parcours en er worden krachten tot 4,3 G bereikt.

 

Dynamite – Freizeitpark Plohn:

Dynamite in het Duitse pretpark Freizeitpark Plohn werd gebouwd in 2019. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 44 meter hoog. Op het 500 meter lange parcours gaan de bezoekers 3 keer overkop tijdens de rit.

 

#5: PowerSplash – Launch Coasters (101 km/u)

Het PowerSplash model is een triple launch coaster waarbij een karretje heen en weer gelanceerd wordt tussen twee verticale spikes. De rit eindigt met een plons in het water. Tijdens de laatste lancering wordt er een snelheid van 101 km/u bereikt terwijl het treintje achterwaarts rijdt. Het hoogste punt van de 217 meter lange achtbaan ligt op een hoogte van 45 meter.

Het prototype werd gebouwd met Pulsar in Walibi Belgium in 2016. Een tweede exemplaar opende in 2019 met Power Splash in het Chinese pretpark Happy Valley en een derde opende in 2021 met Blu Power in het Kazakse pretpark Tetysblu Theme Park. Daarnaast zijn er nog 4 modellen in aanbouw waaronder in het Turkse pretpark Land of Legends Theme Park en Bollywood Parks Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Aquaman: Power Wave in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas had dan weer origineel moeten openen in 2020 maar werd uitgesteld naar 2022. Giant Splash in Lotte World Adventure Busan – Magic Forest zal eveneens in 2022 geopend worden.

 

#4: Steel Taipan – Dreamworld (105 km/u)

Steel Taipan werd gebouwd in 2021 in het Australische pretpark Dreamworld. De achtbaan is gebaseerd op het populaire Blue Fire model maar bevat een triple launch lancering om tot aan een maximale snelheid van 105 km/u te komen. De rollercoaster is 39 meter hoog en 1200 meter lang. De maximale hoek is 94° terwijl de bezoekers 4 keer overkop gaan tijdens de rit. Het laatste bakje van de trein is vervangen door een draaiend karretje die voor een extra speciale ritbeleving moet zorgen.

 

#3-2: Flash – Hypercoasters & DC Rivals – Warner Bros. Movie World (115 km/u)

De Flash Hypercoasters en de DC Rivals HyperCoaster in Warner Bros. Movie World behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de tweede plaats.

 

Flash – Hypercoasters:

Tot nu toe werden er twee Hypercoasters van het model Flash gebouwd. De eerste is Flash in het Chinese pretpark Lewa Adventure dat bij opening op 1 januari 2016 meteen de hoogste en snelste Mack Coaster ter wereld werd. De achtbaan bevatte meteen ook de grootste verticale looping ter wereld. De tweede is Hyper Coaster in het Turkse pretpark Land of Legends Theme Park die geopend werd in 2018.

De achtbanen behalen een snelheid van 115 km/u en zijn 1273 meter lang. De hoogte bedraagt 61 meter en de diepste drop is 58 meter diep. Tijdens het parcours gaan de bezoekers doorheen 2 inversies, zijnde een Looping en Zero-G Roll en zijn er krachten tot 4,2 G. Per uur kunnen 1040 personen van het 2 minuten durende ritje genieten.

 

DC Rivals HyperCoaster – Warner Bros. Movie World:

DC Rivals HyperCoaster in het Australische pretpark Warner Bros. Movie World werd geopend in 2017. De achtbaan bereikt een snelheid van 115 km/u en is 61,6 meter hoog. Het 1399,9 meter lange achtbaanparcours bevat geen inversies maar wel een Non Inverting Loop, dit is een element dat op een looping lijkt, maar waarbij je niet overkop gaat.

 

#1: Hurricane Roller Coaster – Suzhou Amusement Land Forest World (129,6 km/u)

Hurricane Roller Coaster in werd gebouwd in 2022 in het Chinese pretpark Suzhou Amusement Land Forest World. De achtbaan bereikt een snelheid van 129,6 km/u en is 62 meter hoog. Hiermee is het de snelste en hoogste achtbaan die Mack Rides ooit bouwde. De topsnelheid wordt bereikt door middel van een lancering. In totaal zijn er 5 inversies en worden er krachten tot 4,3 G bereikt.

 

Toekomst:

Deze top 10 is zeer jong. Alle achtbanen in deze lijst zijn gebouwd sinds 2014, met uitzondering van Blue Fire in Europa Park die opende in 2009. Vorig jaar opende Steel Taipan in Dreamworld de vierde snelste Mack achtbaan. Ook dit jaar staan er heel wat openingen van nieuwe snelle Mack Rides achtbanen gepland. Zo hebben we de opening van de nieuwe recordhouder Hurricane Roller Coaster in Suzhou Amusement Land Forest World.

Verder openen er nog twee nieuwe Blue Fire klonen in Xuzhou Paradise Lotte World Adventure Busan – Magic Forest. Ook vier PowerSplash modellen werden voorzien in 2022 met Aquaman: Power Wave in Six Flags Over Texas, Giant Splash in Lotte World Adventure Busan – Magic Forest en exemplaren in Land of Legends Theme Park en Bollywood Parks Dubai.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.