Olympia Looping voor derde keer te gast in Wiener Prater

De grootste mobiele achtbaan ter wereld, Olympia Looping, zal in 2022 voor een derde keer te vinden zijn in Wiener Prater. Ook tijdens 2016 en 2018 kon je de achtbaan al op de vaste kermis in de Oostenrijke hoofdstad Wenen vinden.

 

Na zijn verblijf op Winter Wonderland te Londen verhuist Olympia Looping naar Wiener Prater. De eerste vrachtwagens met onderdelen zijn inmiddels gespot te Wenen. De enorme verplaatsbare achtbaan zal op 14 februari helemaal zijn opgebouwd en openen voor het publiek. Tot wanneer de achtbaan blijft staan is nog niet bekend. Op coronajaar 2020 na trok Olympia Looping in september steevast naar Oktoberfest in München. Verwacht wordt dan ook dat de achtbaan tot eind augustus in de Oostenrijkse hoofdstad verblijft en daarna verder trekt naar Zuid-Duitsland.


Olympia Looping

Olympia Looping werd gebouwd in 1989 door de legendarische Duitse Anton Schwarzkopf, achtbaanbouwer Zierer en staalproducent BHS. De gigantische mobiele achtbaan behaalt een snelheid van 80 km/u en is 35 meter hoog. Tijdens de rit van maar liefst 1,25 kilometer lang gaan passagiers doorheen 5 loopings. Olympia Looping kan met 5 treinen tegelijk opereren. Iedere trein is uitgerust met 28 passagiersstoelen. Hierdoor kan er een waanzinnige capaciteit van 3.000 personen per uur bereikt worden.

Tijdens een ritje worden bijzonder hoge G-krachten bereikt (max. 5,2G). Alles tezamen weegt Olympia Looping 900 ton. Er is bovendien geen enkele achtbaan in de wereld die 5 traditionele loopings bevat. De 5 loopings, die ieder een andere kleur hebben, stellen de Olympische vlag voor. Dit verklaart ook meteen de naam van de achtbaan.

De kermisfamilie die de achtbaan uitbaat heeft een eigen vloot van kranen en Mercedes Benz trucks om het gevaarte te kunnen vervoeren. Er zijn ongeveer 50 transporten nodig, inclusief 3 woonwagens en 2 personeelscontainers. Olympia Looping wordt opgebouwd door 10 mensen. Het opbouwproces neemt haast een hele week in beslag.

 

Foto’s: The Red Coaster Channel