Sfeerverslag: Majaland Kownaty, Scharmützelbob & Tropical Islands – 31 Augustus 2021

Op de laatste dag van de maand augustus trokken mijn vrouw en ik voor een (halve) dag naar Polen. Vroeg in de ochtend vertrokken we vanuit ons hotel in Leipzig om 3 uur verder aan te komen in Majaland Kownaty. Later op de dag besloten we nog om een Alpine Coaster te gaan uitproberen die op weg naar de volgende bestemming lag. De dag gingen we afsluiten in Tropical Islands.

 

Majaland Kownaty

 Vanwege de vele files kwamen we maar tegen 11u aan op de bijna lege parking van Majaland Kownaty. Eventjes dachten we dat we verkeerd waren gereden, want het park ligt echt in niemandsland. Gelukkig zagen we uiteindelijk dan toch het park liggen waarbij de houten achtbaan de skyline van het park tekent. Voor mij is het als Plopsa-fan sowieso al een hoogdag, want Majaland Kownaty is het laatste pretpark van de Plopsa-group dat ik nog moest bezoeken. Enkel het waterpark in Hannuit-Landen ontbrak nog op het lijstje, al stond die al twee weken later ingepland.

Tijd om naar binnen te gaan, uiteraard via de ingang. Die is volledig te vergelijken met de ingang van Plopsa Indoor Hasselt en Coevorden. Majaland Kownaty is namelijk voor de helft een indoorpark en het indoorgebied is dan ook het eerste punt waar je binnenkomt. Net zoals bij de indoorparken vind je er ook allerlei kaders aan de muur met verschillende illustraties van verschillende Plopsa-figuren.

We komen binnen in een wel heel donkere hal. Overal hangen er wel sfeerlichtjes en het is duidelijk dat deze hal niet bepaald een bindend thema heeft. De shop werd overduidelijk geplaatst in een Zwitsers Heidi-thema. Het restaurant aan de andere kant werd dan weer in een Maya de Bij-jasje gestoken. Net zoals bij de andere indoorparken is het restaurant in een grote boomstam geplaatst, je leest het al, het wordt een dagje vergelijken.

De eerste attractie die we deden was natuurlijk een achtbaan. Achteraan in de hal vinden we namelijk Rollercoaster Wikingów die eigenlijk een kopie van een andere baan is. Deze achtbaan vind je namelijk ook in Plopsa Indoor Hasselt en Coevorden. Aangezien ze in Holiday Park ook een indoorgebied geopend hebben, hebben ze daar ook maar eens een exemplaar van geplaatst. Met andere woorden, de originaliteitsprijs zal deze achtbaan niet wegkapen. Net zoals haar kopieën is ze wel prachtig gethematiseerd en we hebben geluk, want in het gehele park is er nauwelijks volk. Zo konden we meteen instappen voor deze toffe familieachtbaan die na zijn optakeling verdwijnt in een grote loods met lichtjes. Een nieuwe credit bij op mijn CoasterCount en een tof begin van de dag.

We wilden eerst alle achtbanen doen in het park, maar helaas zagen we buiten dat de houten achtbaan maar open ging om 12u. We moesten dus nog een drie kwartier geduld hebben. We besloten dan maar enkele kleinere attracties uit te proberen en terwijl wat foto’s te maken van het park.

Hannelore wilde natuurlijk de Bloemenmolen in het Maya de Bij-gebied uitproberen. Net zoals in Plopsaland De Panne heeft deze molen ook hetzelfde aanstekelijke deuntje, alleen ging het meezingen wat moeilijker. Mijn Pools is namelijk niet zo goed, maar waarschijnlijk zal de tekst wel ongeveer hetzelfde zijn.

Ondertussen hadden we ook al gegeten en stonden we om 12u klaar om als eerste in te stappen voor een ritje op Wilkołak. Dit is een houten achtbaan van GCI en ze is een kopie, in spiegelbeeld weliswaar, van Heidi The Ride in Plopsaland De Panne. Wilkołak is Pools voor Weerwolf en dat viel ook op in de wachtrij en het station. Die waren namelijk ook redelijk eng aangekleed. De rit zelf was, zoals we die kennen vanuit Plopsaland, met veel korte airtimemomentjes en heel erg soepel. Dit is duidelijk de beste achtbaan en attractie van het park.

Wat verderop zagen we de volgende attractie al staan. Een Sky Fly van Gerstlauer in het thema van Super Wings. Op een Sky Fly kan je zelf bepalen hoeveel keren je overkop gaat. Indien je dit wilt moet je wel de juiste techniek kunnen toepassen. Iets waarmee ik in het verleden al heel wat mee heb gesukkeld, maar in Majaland Kownaty verbeterde ik toch mijn eigen record. Hier lukte het mij om dertien keer overkop te gaan.

Het park is niet supergroot, waardoor we na een drietal uurtjes bijna alle grote attractie gedaan hadden. Er is nog één attractie die we nog niet uitgeprobeerd hadden en die vonden we in Wickieland. Dit is hetzelfde themagebied zoals we dat kennen van in Plopsaland De Panne en Holiday Park. En net zoals in de andere parken vind je ook hier een Disk’o Coaster. Net zoals bij de andere attracties in het park was ook deze wachtrij leeg, waardoor we alweer direct konden instappen. Ook hier heet de attractie “De Grote Golf”, zij het dan in het Pools. De attractie is ook weer prachtig in de omgeving weggewerkt en ze is een kopie van die in Plopsaland.

We besluiten nog enkele attracties opnieuw te berijden om rond 14u het park te verlaten. Het park is zoals eerder gezegd niet supergroot, maar dit is natuurlijk ook nog een jong park. Het park werd geopend in 2018 en heeft toch al een heleboel mooie attracties en gebieden. Ik ben dan ook heel erg benieuwd welke uitbreidingen er in de toekomst nog zullen komen. Als er ooit nog eens een paar nieuwe benoemingswaardige attracties bijkomen, dan kom ik zeker terug.

We hadden om 16u een reservatie bij Tropical Islands, maar op CoasterCount had ik gezien dat er nog een Alpine Coaster op de route lag.

 

Scharmützelbob

Wat oorspronkelijk een rit van één uur zou worden is uitgedraaid in een rit van 2u30 en dan heb ik de file nog vermeden. Na een flinke omweg kwamen we eindelijk aan bij de Scharmützelbob. Dit is een korte Alpine Coaster, maar deze leverde wel veel plezier op.

Tropical Islands

De laatste stop voor vandaag was Tropical Islands. Dit is een gigantisch waterpark met een exotisch thema. Het park is gebouwd in een loods waar er ooit zeppelins zouden gebouwd worden, maar dit is nooit doorgegaan. Men besloot daarom om er een groot zwempark van te maken.

Naast het waterpark heeft men er ook geïnvesteerd in overnachtingsmogelijkheden, zo kan je slapen in de grote loods of in een vakantiepark op wandelafstand. Je hebt dan 24u per dag toegang tot het waterpark. Tijd om Tropical Islands eens te gaan ontdekken.

Eerst gingen we het waterpark verkennen. We zagen dat er een heleboel winkels waren en dat er redelijk wat horecapunten in het park aanwezig zijn. Het park huisvest ook enkele dieren en heeft een heleboel tropische planten. Men heeft in het park ook allerlei gebouwen geplaatst die volledig aansluiten bij het exotisch thema.

Wie hier is om te zwemmen, of om van de glijbanen te glijden, zal hiervoor een kleine wandeling moeten maken. Het zwemgedeelte bevindt zich aan de andere kant van de hal. Een kleine tip voor zij die ooit naar hier komen, zorg voor strandslippers, want je moet hier vaak een eindje wandelen. Aan de achterkant vind je er een ligstrand, zwembad en natuurlijk een heleboel glijbanen. Wat verderop vinden we een tunnel waar je uitkomt bij het buitenbad, hier vinden we ook de wildwaterbanen. Het gehele park hadden we toen gezien, maar we besloten om toch eerst iets te gaan eten.

Dit deden we in het Sawadee restaurant. Het restaurant biedt een buffet aan met allerlei Aziatisch voedsel. De kwaliteit vonden we niet zo goed en ook het bijvullen ging niet zo snel.

Na het eten besloten Hannelore en ik om op te splitsen. Zij ging wat rusten in één van de bubbelbaden. Ik ging op zoek naar wat meer actie, die ik uiteindelijk vond in de wildwaterbaan. Er stond een lange rij te wachten, maar gelukkig ging die heel snel vooruit en kon ik na 5 minuten al met de stroming meegaan. De wildwaterbaan was een toffe baan, maar wel kort. Wat verderop vond ik in de hal dan de grote glijbaantoren met drie glijbanen. Jammer genoeg was de grootste glijbaan gesloten, waardoor ik direct voor de bandenglijbaan gekozen heb. Natuurlijk stond er hier ook weer een lange rij, idem voor de kortere glijbaan die een etage eronder vertrok. Achteraf vond ik beide glijbanen niet zo goed en besloot ik om geen tweede keer aan te schuiven.

Er was ook nog een andere toren met glijbanen. Die waren iets kindvriendelijker, al zat er toch één speciale tussen, namelijk met een trechter. Ook hier stond er weer een lange wachtrij, maar deze keer liep de wachttijd wel echt heel hoog op. Een kwartier later was het dan mijn beurt en kon ik genieten van een korte (en wederom niet zo goede) glijbaan.

Om 20u besloten we om Tropical Islands te verlaten. Er was wel een probleem, want er waren onvoldoende ruimtes beschikbaar om je om te kleden. Pas na 10 minuten zoeken vonden we op goed geluk toch nog een leeg hokje om ons om te kleden. Op veel punten vond ik Tropical Islands toch wat teleurstellend. Zo hebben ze een heleboel glijbanen, maar zit er geen echte topper tussen. In het park laten ze ook nog eens te veel mensen binnen, waardoor je hele lange wachtrijen aan de glijbanen creëert en het ligstrand leek eerder op een mensenzee. Ook het eten vond ik voor de hoge prijs niet zo best. Zoals eerder gezegd had ik meer verwacht van dit grote zwemparadijs. Om af te sluiten met een positieve noot, het park zelf is prachtig gedecoreerd en heel erg groen. Ik heb het gevoel dat het park veel meer potentie heeft dan dit. Op naar het volgende park zou ik zeggen!