Houten achtbaan bouwer Charlie Dinn is op 88-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse achtbaanbouwer Charlie Dinn, bekend van zijn bedrijf Dinn Corporation, is afgelopen zomer op 88-jarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carrière in Kings Island waar hij onder andere betrokken was bij de bouw van de legendarische achtbaan The Beast en begon later met Dinn Corporation zijn eigen bedrijf waarmee hij verschillende houten achtbanen bouwde.

 

Kings Island:

De legendarische achtbaanbouwer Charlie Dinn die geboren werd op 29 april 1933, is op 6 juli 2021 op 88-jarige leeftijd gestorven. Charlie Dinn begon zijn carrière in de achtbaanwereld in het Amerikaanse pretpark Kings Island. Daar was hij directeur van Constructie, Onderhoud en Engineering. Hij hield onder andere toezicht op het ontwerp en de bouw van de legendarische houten achtbaan The Beast samen met zijn team bestaande uit Al Collins, Jim Nickell, William Reed en Curtis D. Summers. The Beast opende in 1979 en is vandaag de dag nog steeds de langste houten achtbaan ter wereld.

 

Verplaatsing van houten achtbanen:

In november 1983 verliet Dinn Kings Island en opende met de Dinn Corporation zijn eigen bedrijf in West Chester in de Amerikaanse staat Ohio waar ook Kings Island gelegen is. Met zijn bedrijf verplaatste hij drie oudere houten achtbanen van parken die gesloten waren naar nieuwe parken. Een van de eerste projecten van het bedrijf was het verplaatsen van Rocket uit Playland Park naar de Knoebels Amusement Resort waar die vandaag de dag nog steeds haar rondjes maakt als Phoenix. De achtbaan die origineel gebouwd werd in 1947 wordt nog steeds gezien als een van de beste houten achtbanen in de wereld.

In 1985 nam Dinn contact op met Curtis D. Summers die hij nog kende van in Kings Island. Curtis D. Summers had een ingenieursbureau in Loveland, eveneens in de Amerikaanse staat Ohio. Hij moest het ontwerp leveren voor de restauratie van de helix van de Giant Coaster van Paragon Park die door de Dinn Corporation verplaatst werd naar Six Flags America en daar vandaag de dag nog steeds haar rondjes maakt als Wild One. Deze achtbaan werd origineel gebouwd in 1917 en is daarmee de 4de oudste nog opererende achtbaan in de wereld.

 

Bouw van nieuwe houten achtbanen:

Dit project was het begin van de jarenlange samenwerking met Curtis D. Summers. In 1987 begonnen de twee met de bouw van nieuwe achtbanen, met Wolverine Wildcat in Michigan’s Adventure (vandaag de dag nog steeds operationeel) en Raging Wolf Bobs in het ondertussen gesloten pretpark Geauga Lake & Wildwater Kingdom die beide opende in 1988.

In totaal bouwde de Dinn Corporation en Curtis D. Summers 11 achtbanen waarvan er nog 4 in werking zijn. Naast Wolverine Wildcat in Michigan’s Adventure gaat het ook nog om Timber Wolf in Worlds of Fun, Predator in Six Flags Darien Lake en Thunder Run in Kentucky Kingdom. Andere bekende houten achtbanen waren onder andere Georgia Cyclone in Six Flags Over Georgia die ondertussen omgebouwd werd tot Twisted Cyclone, Texas Giant in Six Flags Over Texas die ondertussen omgebouwd werd tot New Texas Giant en Mean Streak in Cedar Point die ondertussen omgebouwd werd tot Steel Vengeance.

 

Custom Coasters International:

In 1991 sloot Charlie Dinn de Dinn Corporation na een geschil dat ontstond tijdens de bouw van Pegasus in de Efteling. Zijn dochter Denise Dinn Larrick startte echter een nieuw bedrijf met Custom Coasters International. Heel wat sleutelpersoneel van de Dinn Corporation ging aan de slag bij CCI. Uiteindelijk groeide CCI uit tot een veel bekender bedrijf dan de Dinn Corporation en bouwde ze 34 achtbanen waarvan er vandaag de dag nog 28 in werking zijn. Custom Coasters International sloot echter haar deuren in 2002 voorgoed.

Custom Coasters International bouwde veel belangrijke houten achtbanen zoals de Boss in Six Flags St. Louis, Zeus in Mt. Olympus Water & Theme Park, Boulder Dash in Lake Compounce, Legend in Holiday World en GhostRider in Knott’s Berry Farm. Ook in Europa werden enkele houten achtbanen gebouwd met Tonnerre 2 Zeus in Parc Astérix, Megafobia in Oakwood Theme Park en Stampida en Tomahawk die beide gelegen zijn in PortAventura Park.

 

Bronnen: Wikipedia, First Drop #108, rcdb

Foto: Flickr via Coasterpedia