Zeldzame Maleise tapir geboren in Diergaarde Blijdorp

Op zaterdagavond 2 oktober is een Maleise tapir geboren in Diergaarde Blijdorp, na een draagtijd van ruim 400 dagen. De bevalling verliep voorspoedig. Het kalf stond al snel op de benen en drinkt goed. Pooh is een ervaren moeder en dat is goed te merken. Ze is de rustigheid zelve. Dit is haar derde jong. Het blijkt een vrouwtje en de verzorgers bedenken nog een mooie naam voor haar.

 

Als alles goed blijft gaan, kunnen bezoekers vanaf morgen op kraamvisite bij moeder en jong. Vader Tygo speelt geen rol bij de opvoeding want tapirs leven solitair. Houd de Blijdorp-site en social media in de gaten voor verdere ontwikkelingen. Een jonge tapir is bruin met witte strepen. Na zo’n drie maanden beginnen de strepen en vlekken van zijn vacht te verbleken en al binnen zes maanden zijn die vrijwel helemaal verdwenen. Dan heeft het jong net zo’n zwart-witte vacht als zijn ouders. Met zo’n 3 jaar zijn ze volwassen.

In Nederland is de Maleise tapir alleen in Diergaarde Blijdorp te zien. In Europa zijn er 24 Europese dierentuinen, aangesloten bij de EAZA (Europese Dierentuinenorganisatie), waar de Maleise soort is te vinden.

 

 

Eerst oefenen
In de tv-serie ‘Het echte leven in de dierentuin’ die deze zomer elke zaterdag op NPO1 was te zien, speelden het tapirstel Pooh en Tygo een hoofdrol. De nog jonge tapirman maakte voor het eerst kennis met een vruchtbaar vrouwtje en was nog niet erg bedreven in het liefdesspel. Na een tijdje oefenen, viel het kwartje en toen vond er een geslaagde paring plaats. Dit jong is het resultaat.

 

Zeer bedreigde diersoort

Het jong is zeer welkom want tapirs worden erg bedreigd in hun voortbestaan, vooral door het verdwijnen van het oerwoud en in mindere mate door de jacht voor het tapirvlees. In het wild leven Maleise tapirs in Myanmar, Thailand, Cambodja en op Sumatra. Ze zijn vooral ’s nachts actief en struinen dan in hun eentje door het oerwoud op zoek naar lekkere blaadjes en gevallen fruit. Op heel Sumatra wordt het aantal resterende Maleise tapirs geschat op hooguit 2000. Dat lijkt nog veel, maar het benodigde biotoop voor de dieren is dermate versnipperd dat de tapirs steeds meer moeite hebben met het vinden van een partner. De toekomst voor deze tapirs ziet er niet erg rooskleurig uit.

De Maleise tapir is de grootste van de vier soorten tapirs met een gewicht van 280 tot 400 kilo. Heel kenmerkend voor deze soort is de witte ‘deken’. De andere drie tapirsoorten zijn duidelijk kleiner en leven in Amerika: de Baird’s tapir in Midden-Amerika, de wol- of bergtapir in de Andes en de laaglandtapir in Brazilië. Die laatste is het vaakst in dierentuinen te zien, terwijl de bergtapir in geen enkele Europese dierentuin meer vertegenwoordigd is.