Top 10 langste Flying Coasters ter wereld

Een Flying Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. De bezoekers hangen in een harnas op hun buik. Tijdens de rit verandert deze positie en komen de inzittenden soms op hun rug te liggen. Hierdoor lijkt het alsof je kan vliegen. Wij zochten uit wat de 10 langste Flying Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Superman: Ultimate Flight & Crystal Wing (852,8 m)

Superman Ultimate Flight in Six Flags Great America en Crystal Wing in Happy Valley Beijing zijn beide even lang en delen daarom samen een 9de plaats.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great America:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De Flying Coaster heeft een lengte van 852,8 meter en een ritje duurt 3 minuten. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u en de rollercoaster heeft een hoogte van 32,3 meter. In totaal gaan de bezoekers 2 keer overkop.

 

Crystal Wing – Happy Valley Beijing:

Crystal Wing werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese Happy Valley pretpark nabij Peking. Het was de allereerste Flying Coaster op Aziatische bodem en daarnaast werd deze zeer mooi gethematiseerd. De achtbaan heeft een lengte van 852,8 meter en een ritje duurt 3 minuten. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u en de rollercoaster heeft een hoogte van 32,3 meter. In totaal gaan de bezoekers 2 keer overkop.

 

#8: Starry Sky Ripper – Joyland (855 m)

Starry Sky Ripper werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Joyland. De Flying Coaster heeft een lengte van 855 meter en een ritje duurt 2 minuten en 6 seconden. De achtbaan is 40 meter hoog en heeft een daling van 31,8 meter. Tijdens de rit van 855 meter wordt er een snelheid behaalt van 88 km/u. In totaal gaan de bezoekers 5 keer overkop, hierbij gaan ze eenmaal van vliegende naar liggende positie en ook nog eens omgekeerd.

 

#7: Harpy – Xishuangbanna Sunac Land (885 m)

Harpy werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Xishuangbanna Sunac Land. De Flying Coaster heeft een lengte van 885 meter en het ritje duurt 2,5 minuten. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 85 km/u. In totaal gaan de inzittende 2 keer overkop.

 

#6: Batwing – Six Flags America (1018 m)

Batwing werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark Six Flags America. De Flying Coaster heeft een lengte van 1018 meter en een ritje duurt 2 minuten. Batwing heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. De bezoekers gaan 5 keer overkop en gaan gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd.

 

#5: Acrobat – Nagashima Spa Land (1021 m)

Acrobat werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een lengte van 1021 meter en een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. De Flying Coaster heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 90 km/u. Acrobat heeft 4 inversies en een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#4: Manta – SeaWorld Orlando (1023,8 m)

Manta werd gebouwd in 2009 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando. De achtbaan heeft een lengte van 1023,8 meter en een ritje duurt 2 minuten en 35 seconden. Manta is 42,7 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 90,1 km/u. In totaal gaan de bezoekers 4 keer overkop. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen waardoor er 1500 personen per uur een ritje kunnen maken.

 

#3: Tatsu – Six Flags Magic Mountain (1097,9 m)

Tatsu werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De achtbaan pakte bij de opening zowel het record voor snelste, hoogste en ook langste Flying Coaster in de wereld en kreeg daardoor meteen een legendarische status. Tatsu is 1097,9 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 50 seconden. De Flying Coaster heeft een hoogte van 51,8 meter en tijdens de rit wordt er een snelheid van 99,8 km/u behaalt. De achtbaan van 21 miljoen dollar heeft 4 inversies en is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen, hierdoor kunnen er 1600 personen per uur een ritje maken in de achtbaan. Tatsu hielt het lengte record 10 jaar lang in handen.

 

#2: Flying Dinosaur – Universal Studios Japan (1124 m)

Flying Dinosaur werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De achtbaan heeft een lengte van 1124 meter en verbrak bij opening het 10 jaar oude wereldrecord van Tatsu. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 99,8 km/u en heeft een hoogte van 46 meter. Flying Dinosaur heeft 5 inversies en gaat 1 keer van vliegende naar liggende positie en omgekeerd. De achtbaan was een investering van 10 miljard yen wat omgerekend zo’n 77 miljoen euro is. De Flying Coaster is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#1: F.L.Y. – Phantasialand (1236 m)

Na de bouwwerken, die vijf jaar duurde, opende in 2020 F.L.Y. in het Duitse pretpark Phantasialand. Het gaat om een nieuw prototype van de Flying Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft een lengte van 1236 meter en brak bij opening meteen het vier jaar oude wereldrecord van Flying Dinosaur. De achtbaan is de eerste gelanceerde Flying Coaster ter wereld en bereikt door twee verschillende LSM-lanceringen een snelheid van 78 km/u. Het parcours bevat een darkride gedeelte en ook 2 inversies. Wat deze achtbaan heel erg speciaal maakt is dat bakjes 90° gedraaid worden in het station waardoor de bezoekers veel gemakkelijker kunnen instappen dan bij andere Flying Coasters. Pas tijdens de rit draaien de karretjes van een zittende naar een vliegende houding wat ook veel aangenamer is voor de passagiers. F.L.Y. kan rijden met 4 treinen waardoor er een capaciteit van 1400 personen per uur bereikt kan worden.

 

 

Vekoma en Bolliger & Mabillard:

Sinds 2000 hebben voornamelijk twee fabrikanten Flying Coasters gebouwd. De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde de eerste Flying Coaster waarbij de bezoekers zowel in liggende als vliegende positie het parcours afleggen. Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard volgde de Nederlandse fabrikant en bouwde hun eigen Flying Coasters waarvan ze er een stuk meer verkochten. Vekoma bouwde 5 Flying Coasters tot nu toe, 3 van het type Flying Dutchman, 1 van het type Stingray en nog 1 new generation Flying Coaster. B&M bouwde 11 exemplaren en noemde dit model gewoon hun Flying Coaster.

 

Toekomst:

De top 10 van langste Flying Coasters in de wereld wijzigde de afgelopen jaren verschillende keren. Zo kwam er in 2015 Harpy in Xishuangbanna Sunac Land bij maar ook Acrobat in Nagashima Spa Land. In 2016 kwam er dan weer een nieuwe nummer 1 met de opening van Flying Dinosaur van Universal Studios Japan. In 2020 werd het record opnieuw verbroken met de opening van F.L.Y. in Phantasialand. Voorlopig zijn er nog geen andere projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

Verleden:

Er is nog een achtbaan die in deze top 10 zou gestaan hebben mocht deze nog bestaan hebben. Het gaat om X-Flight die in 2001 gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en opende in het Amerikaanse pretpark Geauga Lake. In 2007 verhuisde de rollercoasters naar het Amerikaanse pretpark Kings Island en draaide daar haard rondjes tot 2018 als Firehawk. De Flying Coaster had een lengte van 1018 meter en het ritje duurde 2 minuten en 10 seconden. De achtbaan brak bij opening het lengte record van Stealth in California’s Great America. Firehawk had een hoogte van 35,1 meter en behaalde tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. De achtbaan had 5 inversies, tijdens de rit gaan de bezoekers 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd. Het stationsgebouw bevatte 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.