Pandatweeling viert tweede verjaardag in Pairi Daiza

Op zondag 8 augustus is het twee jaar geleden dat Pairi Daiza twee nieuwe panda’s mocht verwelkomen. Vandaag maken Bao Di en Bao Mei zich klaar voor het volgende hoofdstuk van hun leven: later dit jaar verlaten ze het verblijf van moeder Hao Hao.

 

De dubbele geboorte in 2019 maakte van Pairi Daiza het dierenpark met de meeste reuzenpanda’s in Europa. Ze zijn met vijf: Xing Hui en Hao Hao kwamen aan in 2014 en werden in 2016 trotse ouders van Tian Bao. Drie jaar later volgden Bao Di en Bao Mei. Een tweeling van verschillende geslachten is wereldwijd extreem zeldzaam.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor deze soort is elke geboorte superbelangrijk. De moeilijkste stap is nog altijd zwanger geraken, en daarom is de reuzenpanda nog altijd “kwetsbaar” volgens IUCN, de internationale organisatie voor natuurbehoud.

Al 30 jaar werkt China (met name China Conservation and Research Centre for the Giant Panda, waar de eerste panda’s in Pairi Daiza vandaan kwamen) samen met internationale partners en universiteiten om de diersoort te vrijwaren. Die inspanningen werpen hun vruchten af: vandaag leven er 1.800 reuzenpanda’s in het wild, in de jaren 80 waren ze nog met 1.200.

In België steunen Pairi Daiza en haar Foundation het werk van de Universiteit van Gent. Die onderzoekt de voortplanting bij onze vrouwelijke panda Hao Hao. De bedoeling is om nauwkeuriger de vruchtbaarheid te kunnen voorspellen en een betrouwbare zwangerschapstest te maken.

Het gaat erom de voortzetting van de reuzenpanda te verzekeren, ten eerste in dierenparken en daarna ook in de natuur. Dankzij wereldwijde inspanningen zijn er in China al 13 panda’s geherintroduceerd in de natuur.

 

Tijd om zelfstandig te worden

De tweede verjaardag is een belangrijke voor reuzenpanda’s. In het geval van Bao Di en Bao Mei betekent het dat ze voor de laatste keer feest zullen vieren samen met hun moeder. Beide tweelingen hebben nu een gewicht bereikt (70kg) waarop ze op eigen benen kunnen staan.

Zoals in de natuur, vertrekken pandaberen dan naar een eigen territorium. De tweeling moet gescheiden worden van Hao Hao, omdat reuzenpanda’s een sterke territoriumdrang hebben en geen enkele indringer dulden. Daarbovenop kan de moeder opnieuw vruchtbaar worden eens haar nakomelingen vertrokken zijn.

 

“ Het is prachtig om Bao Di en Bao Mei elke dag te zien groeien, en te zien hoe sterk de band met hun moeder is geworden. Op dit moment kunnen we beginnen nadenken over de scheiding. In de komende weken zullen de verzorgers van de panda’s in de gaten houden wat daarvoor het beste moment is zodat alles rustig verloopt,” zegt Tim Bouts, zoölogisch directeur van Pairi Daiza.

 

In de loop van dit jaar verhuist de tweeling – samen – naar een ander verblijf in Pairi Daiza.