Uitgelicht: Gold Rush – Family Park

Toen het Franse pretpark Family Park opende op haar nieuwe locatie in Monts, werd meteen ook een nieuwe achtbaan geopend met Gold Rush. Deze achtbaan kende al een behoorlijke geschiedenis en leverde het park de nodige problemen op.

 

 

Gold Rush opende gelijk met Family Park in 2020 op haar nieuwe locatie. De achtbaan die al een behoorlijke voorgeschiedenis kende, zorgde voor heel wat problemen in het park. Zo kampte deze met de nodige technische storingen.

Bij een van die storingen ging een personeelslid op een onvoorzichtige manier kijken wat het probleem was. Hierbij werd de persoon geraakt door een van de treintjes en overleed niet veel later aan een hartaanval. Later ontdekten we dat de achtbaan opnieuw te koop werd aangeboden.

Gold Rush is een Four Man Bob van de Duitse fabrikant Zierer die 6,5 meter hoog is en 400 meter lang. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd in 1975. Wie een ritje wil maken moet tenminste 1,30 meter groot zijn.

 

 

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1975 bij de Duitse exploitant Werner Ludewigt uit Oldenburg die met de achtbaan als Vierer-Bob rondreisde op de Duitse kermissen.

In 1983 komt deze te staan in het Duitse pretpark Movie Park Germany, dat toen nog Traumlandpark heette. Daarna is ze verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk waar ze in het Engelse pretpark Trentham als de 4 Man Bob haar rondjes rijdt. In 1985 krijgt de achtbaan alweer een nieuwe thuis, deze keer in het grote pretpark Alton Towers waar de rollercoaster tot 1990 verblijft.

In 1993 duikt deze op in Pleasure Island Family Theme Park dat eveneens in Engeland gelegen is, daar draait ze haar rondjes tot 1995 als Four Man Bob. In 1998 komt de achtbaan terecht in Flamingo Land onder de naam Flying Trapeze waar deze tot 2001 blijft staan.

In 2002 verlaat de achtbaan Engeland en komt deze als Thunderbolt in het Welshe pretpark Grove Land terecht waar ze blijft staan tot 2003. Van Wales verhuisd die in 2007 naar het Schotse pretpark Loudoun Castle waar deze tot en met 2009 buiten werking blijft staan. Pas in 2010 maakt ze daar haar eerste rondjes onder de naam Gold Rush maar in 2011 komt ze opnieuw buiten werking tot en met 2017. Dan wordt de attractie afgebroken omdat Family Park uit Frankrijk de achtbaan opgekocht. Deze zal dan uiteindelijk in 2020 heropenen na tien jaar buiten werking te zijn geweest.

Ondertussen heeft ook Family Park de achtbaan te koop gezet.