Top 10 meeste inversies op hybride achtbanen ter wereld

Het was de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die in 2011 de hybride achtbaan op de kaart zette met tal van projecten waarbij oude houten achtbanen omgevormd werden naar moderne hybride achtbanen met houten draagconstructie en stalen track. Maar dit type achtbaan bestond al veel langer zonder echt op te vallen. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de hybride achtbanen in de wereld zijn met de meeste inversies en goten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 nemen we enkel de stalen hybride achtbanen op. Dit wil zeggen achtbanen met een houten draagconstructie en stalen track. De achtbanen met een stalen draagconstructie en houten track hebben we buiten beschouwing gelaten.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

 

#11-10: Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain & Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (2 inversies)

Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain en Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa hebben evenveel inversies en delen daarom samen de tiende plaats.

 

Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain:

Twisted Colossus in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Deze achtbaan heeft een Quasi Möbius lay-out wat wil zeggen dat deze bestaat uit twee tracks die tegen elkaar in duel gaan maar waar het einde van de eerste track verbonden is aan het begin van de tweede track zonder dat er een tweede instapstation is, waardoor er een lange rit ontstaat. Hierdoor race je de eerste helft van de rit tegen de trein die voor je vertrok en race je in de tweede helft van de rit tegen de trein die achter je vertrok.

Twisted Colossus ontstond uit de voormalige oude dubbele houten achtbaan Colossus die in 1978 gebouwd werd door Amerikaanse bedrijf International Amusement Devices. Op het parcours werd naast een High Five element ook 2 inversies toegevoegd namelijk een Zero-G Roll (1 inversie) en een Top Gun Stall (1 inversie). De snelheid van 99,8 km/u werd aangepast naar 91,7 km/u. De hoogte van 38,1 meter werd aangepast naar 36,9 meter. De lengte veranderde van twee keer 1318,3 meter naar één lang parcours van 1521 meter.

 

Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa:

Iron Gwazi in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 2021 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude duellerende houten achtbaan Gwazi die gebouwd werd in 1999 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International.

Op het parcours werd naast een Over-Banked Curve ook twee inversies toegevoegd namelijk een Barrel Roll Downdrop (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De achtbanen behaalde vroeger een snelheid van 82,1 km/u, dit werd drastisch opgetrokken tot 122,3 km/u. De hoogte van 32,1 meter werd bijna verdubbeld naar 62,8 meter. Daarentegen werden beide tracks van elk 1069,2 meter vervangen door 1 parcours van 1242,1 meter. Er werden 12 airtime-momenten toegevoegd en de drop werd 91° gemaakt.

 

#9-3: Wicked Cyclone, Medusa Steel Coaster, Joker, Twisted Timbers, Twisted Cyclone, Hakugei & Zadra (3 inversies)

Wicked Cyclone in Six Flags New England, Medusa Steel Coaster in Six Flags Mexico, Joker in Six Flags Discovery Kingdom, Twisted Cyclone in Six Flags Over Georgia, Twisted Timbers in Kings Dominion, Hakugei in Nagashima Spa Land en Zadra in Energylandia hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Medusa Steel Coaster – Six Flags Mexico:

Medusa Steel Coaster in het Mexicaanse pretpark Six Flags Mexico werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Medusa die gebouwd werd in 2000 door de Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International.

Op het parcours werden drie inversies toegevoegd namelijk een Barrel Roll Downdrop (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een afsluitende Zero-G Roll (1 inversie). De snelheid van 88,5 km/u werd opgetrokken naar 93,3 km/u terwijl de hoogte van 32 meter aangepast werd naar een hoogte van 29,9 meter. Het parcours van 955,9 meter werd aangepast naar een lengte van 914,4 meter.

 

Wicked Cyclone – Six Flags New England:

Wicked Cyclone in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Cyclone die gebouwd werd in 1983 door de Amerikaanse ontwerpen William Cobb.

Op het parcours werden 3 inversies toegevoegd namelijk een Zero-G Roll (1 inversie), nog een Zero-G Roll (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De snelheid van 72,4 km/u werd opgetrokken naar 88,5 km/u en de hoogte ging van 34,1 meter naar 33,2 meter. De lengte werd aangepast van 1097,3 meter naar 1011,9 meter en de drop van 54° werd steiler gemaakt tot 78°.

 

Joker – Six Flags Discovery Kingdom:

Joker in het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Roar die gebouwd werd in 1999 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International.

Op het parcours werden 3 inversies toegevoegd namelijk een Step-Up Under Flip (1 inversie), een Zero-G Stall (1 inversie) en een Barrel Roll (1 inversie). De snelheid van 81,3 km/u werd opgetrokken naar 85,3 km/u en de hoogte van 28,8 meter werd veranderd naar een hoogte van 30,5 meter. De tracklengte van 1003,1 meter werd aangepast naar een lengte van 975,4 meter. De drop bevat een helling van 78°.

 

Twisted Timbers – Kings Dominion:

Twisted Timbers in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Hurler die gebouwd werd in 1994 door de Amerikaanse fabrikant International Coasters.

Er werd een Over-Banked Curve en volgende 3 inversies toegevoegd: Barrel Roll Downdrop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De hoogte van 25,3 meter werd aangepast naar 33,8 meter terwijl de snelheid van 80,5 km/u naar 86,9 km/u veranderde. Het parcours van 962,3 meter werd aangepast naar 1024,4 meter.

 

Twisted Cyclone – Six Flags Over Georgia :

Twisted Cyclone in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Georgia Cyclone die in 1990 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Dinn Corporation.

Op het parcours werden 3 inversies toegevoegd namelijk een Step-Up Under Flip (1 inversie), een Barrel Roll Downdrop (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De snelheid van 80,5 km/u bleef gelijk en de hoogte ging van 29 meter naar 30,5 meter. De tracklengte veranderde van 905,3 meter naar 731,5 meter. De first drop heeft nu een helling van 75°.

 

Hakugei – Nagashima Spa Land:

Hakugei in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan White Cyclone die gebouwd werd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

Op het parcours werden 3 inversies toegevoegd namelijk een Zero-G Stall (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een afsluitende Zero-G Roll (1 inversie). De snelheid van 102 km/u werd opgedreven naar 107 km/u terwijl de hoogte van 42,4 meter naar 55 meter veranderde. Het parcours van 1700 meter werd aangepast naar een lengte van 1530 meter. De first drop heeft een helling van 80° en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

Zadra – Energylandia:

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Het was de allereerste hybride achtbaan van de fabrikant die ze van grond opbouwde. Het parcours van 1316 meter bevat 3 inversies namelijk een Zero-G Stall (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een afsluitende Zero-G Roll (1 inversie). De rollercoaster heeft een snelheid van 121 km/u en een hoogte van 62,8 meter. Daarmee werd het bij opening meteen de snelste en hoogste hybride achtbaan wereldwijd.

 

#2: Steel Vengeance – Cedar Point (4 inversies)

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Mean Streak die gebouwd werd in 1991 door de Amerikaanse fabrikant Dinn Corporation.

Op het parcours werden 4 inversies toegevoegd namelijk een Zero-G Roll (1 inversie), een Zero-G Stall (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een afsluitende Zero-G Roll (1 inversie). De snelheid van de achtbaan werd opgedreven van 104,6 km/u naar 119,1 km/u en de hoogte van 49,1 meter werd aangepast naar 62,5 meter. Het parcours van 1654,1 meter werd aangepast naar 1749,6 meter en de drop van 52° werd aangepast naar 90°. Hiermee werd Steel Vengeance in een klap de snelste, hoogste, langste en steilste hybride achtbaan ter wereld die ook nog eens de meeste inversies had.

 

#1: Untamed – Walibi Holland (5 inversies)

Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Untamed ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Robin Hood die gebouwd werd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

Het parcours kreeg 5 inversies namelijk een 270° Double Inverting Corner Stall (2 inversies), een Step-Up Under Flip (1 inversie), een 140° Over-Banked Inversion (1 inversie) en een Barrel Roll (1 inversie). Hiermee pakte Untamed meteen het record voor meeste inversies op een hybride achtbaan van Steel Vengeance die een jaar eerder opende. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar een snelheid van 92,0 km/u terwijl de hoogte van 32 meter veranderde naar 36,5 meter. De lengte van 1035 meter werd aangepast naar 1085 meter en er werden 14 airtime-momenten toegevoegd. De first drop kreeg een hoek van 80°, veel steiler dan de originele drop.

 

Toekomst:

Ondanks dat de hybride achtbaan pas echt wereldwijde bekendheid kreeg in 2011 met de opening van de eerste achtbaan gebouwd door Rocky Mountain Construction, bestonden de hybride achtbanen al veel langer daarvoor, maar het was pas in 2013 dat de allereerste hybride achtbaan met inversie gebouwd werd.

Maar liefst 10 van de achtbanen in deze top 11 werden gebouwd in het vorige decennium wat aantoont dat we hier met een erg jonge top 10 zitten. Dit jaar kregen we met de opening van Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa er een nieuwkomer bij. Momenteel zijn er nog geen grote nieuwe hybride achtbanen aangekondigd, maar het lijkt een kwestie van tijd voor deze top 10 volledig door elkaar geschud zal worden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.