Duik in de toekomst in de gloednieuwe expo Zeekracht van Technopolis

Voor een buitengewoon dagje aan zee moet je deze zomer in Mechelen zijn. Technopolis opent vanaf dit weekend namelijk Zeekracht, een gloednieuwe expo waar je je het ene moment aan de kust, het volgende moment op de bodem van de zee en niet veel later in de haven van de toekomst waant. En dat allemaal dankzij een fraai staaltje technologie. Zeekracht is de eerste expo in Technopolis waar je in een immersieve digitale omgeving als het ware ondergedompeld wordt in een toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Wie even wil bekomen van deze duik in de toekomst, kan tussendoor even ontspannen in de zomerbar van Technopolis. 
 

 

Sinds afgelopen weekend opende Zeekracht, een gloednieuwe expo in Technopolis waar je in de zee en de haven van morgen kan duiken. En dat mag je behoorlijk letterlijk nemen. Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Als je verder kijkt, dan zie je onder andere drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai. Kortom, zo zag je de zee en de haven nog nooit.
 
Dat komt doordat Technopolis voor het eerst gebruik maakt van een immersieve digitale ruimte om bezoekers als het ware onder te dompelen in een duurzame toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Zeekracht is niet alleen een visueel en technologisch hoogstandje. Inhoudelijk vertelt de expo een bijzonder sterk toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.
 
Die thema’s werden verwerkt in allerlei leuke opdrachten. Al spelend krijg je antwoorden op vragen zoals “Kweken we ons eten binnenkort op een onderwaterboerderij?”, “Komen er kunstmatige energie-eilanden voor Blankenberge of Oostende te liggen?” en “Wat is de kracht en het belang van de zee?”. Daarnaast kan je zelf een windmolen ontwerpen en de stroom aan land brengen, vissoorten ontdekken met een onderwaterdrone, manieren onderzoeken om groene energie op te wekken en op te slaan…. Via een gigantische interactieve haventafel reis je naar de haven (of zeggen we beter energiehub) van de toekomst en ontdek je hoe/of we binnenkort vaarwel zeggen tegen schepen op fossiele brandstoffen.

 

Zeekracht is de eerste expo in Technopolis waar je als het ware binnenwandelt in de toekomst en met eigen ogen kan zien en ervaren hoe we met wetenschap en innovatie die toekomst duurzamer kunnen maken. Dat was niet mogelijk geweest zonder de financiële en inhoudelijke bijdrage van onze partners, stuk voor stuk boegbeelden van innovatie in Vlaanderen. We hopen dat we samen heel wat kinderen en jongeren zullen inspireren om later bij te dragen aan onze zogenaamde “blauwe economie”. Zeg nu zelf, welke beroepen spreken nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windmolenontwerper of zeewierboer? Wat ze ook kiezen later, onze boodschap is klaarhelder: de beste stuurlui voor onze toekomst staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan én mag meewerken aan een betere wereld. Zeekracht sluit dan ook mooi aan bij het ambitieuze project De Blauwe ClusterStephane Berghmans, CEO Technopolis

 

Zeekracht is een expo die jong en oud zal weten te fascineren. Jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen zich verdiepen in de talrijke thema’s die aan bod komen en kunnen geïnspireerd raken om (later) zelf aan de slag te gaan in de mariene en maritieme sector. Voor jongere kinderen is vooral het visuele spektakel de moeite alsook de technologie van de immersieve digitale ruimte die maakt dat bv. vissen en andere grafische elementen hun bewegingen volgen.

Spreekbuis voor duurzame ontwikkelingsdoelen VN
 
Technopolis noemt zich met trots SDG (Sustainable Development Goals) Voice en gebruikt Zeekracht als spreekbuis voor een reeks doelstellingen vastgelegd door de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030.
 
Via Zeekracht laat Technopolis zien hoe belangrijk betrouwbare en duurzame energie is (doel 7), waarom actie tegen klimaatverandering echt nodig is (doel 13), hoe de zee op een duurzame manier kan benut worden met alle respect voor het leven in het water (doel 14) en heeft hierbij heel wat stakeholders betrokken (doel 17).

 

Tussenstop in de zomerbar
 
Tot slot hoort bij een dagje zee ook een verfrissend drankje en een lekker tussendoortje. Ook daar heeft Technopolis rekening mee gehouden. Elke dag van 11u tot 19u30 kunnen bezoekers terecht in de zomerbar van Technopolis waar de kleinsten in het strandzand kunnen spelen en een minireis rond de wereld kunnen maken. De zomerbar is exclusief voorbehouden voor bezoekers en bevindt zich buiten aan de uitgang.

 
Vernieuwing op volle koers
 
De ontwikkeling van Zeekracht en de immersieve digitale ruimte waarin de expo zich bevindt maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingstraject dat in 2019 startte om Technopolis toekomstbestending te maken. Op termijn komt in de immersieve ruimte een nieuwe expo die een blik op de toekomst geeft ter vervanging van Zeekracht.
 
Als deel van het vernieuwingstraject opende Technopolis vorig jaar al STEK, een nieuwe zone voor jonge makers. De komende jaren wordt ook nog de hoofdtentoonstelling stelselmatig vernieuwd en zal het bestaande Kinder-doe-centrum gevoelig uitgebreid worden. Wordt vervolgd!