Top 10 langste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de langste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coasters opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10: Dragon Flight – Eontime World (570 m)

Dragon Flight in het Chinese pretpark Eontime World is gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster heeft een custom lay-out met een darkride gedeelte in het midden van de baan. Dragon Flight heeft een lengte van 570 meter. Een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 60 km/u.

 

#9: Stand By Me Doraemon 2 – Universal Studios Japan (585 m)

Stand By Me Doraemon 2 in het Japanse pretpark Universal Studios Japan werd gebouwd in 2010 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster heeft een lengte van 585 meter en een hoogte van 19 meter. De achtbaan is gethematiseerd naar de populaire Japanse Manga serie en heeft muziek aan boord van de karretjes. Stand By Me Doraemon 2 is volledig indoor gebouwd. De rit verloopt volledig in het donker. De achtbaan heeft al bijna elk jaar een andere naam gehad.

 

#8: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (630 m)

Tarántula in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster is 630 meter lang, een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Tarántula behaalt een snelheid van 68 km/u en is 25,5 meter hoog.

 

#7: Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa (640,1 m)

Cobra’s Curse in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa, gelegen in de staat Florida, werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In totaal is de achtbaan 640,1 meter lang en een ritje duurt ruim 3 minuten. De achtbaantrein gaat met een lift naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke vijfkoppige Cobra. Hierna volgt een drop met een snelheid van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lifthill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd.

 

#6: Shredder – Nickelodeon Universe Theme Park (684,9 m)

Shredder in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De spinning coaster heeft een lengte van 684,9 meter en een ritje duurt ongeveer 2 minuten. De achtbaan is 25,9 meter hoog en bereikt een snelheid van 57,9 km/u.

 

#5: Höllenblitz – Renoldi (860 m)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 in verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. De indoor coaster is 860 meter lang en is daarmee de langste indoor spinning coaster ter wereld en de langste transportabele indoor achtbaan ter wereld. Höllenblitz is 18 meter hoog en bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#4: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (920 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 920 meter lang en op het parcours zijn 5 inversies terug te vinden. De Extreme Spinning Coaster bereikt door middel van 2 LSM lanceringen een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog.

 

#3: Time Traveler – Silver Dollar City (920,5 m)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden met een first drop van 90 graden, waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Tijdens de rit van 920,5 meter worden de bezoekers tweemaal gelanceerd. De achtbaan heeft 3 inversies, dit is een wereldrecord. De spinning coaster is 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler is de snelste en hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbreekt daarmee het 20 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park. De achtbaan was een investering van 26 miljoen dollar.

 

#2: Euro-Mir – Europa-Park (980 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 980 meter en was daarmee 24 jaar lang de langste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir heeft een snelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt. Een ritje op Euro-Mir duurt maar liefst 4 minuten en 33 seconden. Hiermee krijgt het een top 10 plaats voor de langst durende achtbaanritjes ter wereld.

 

#1: Steel Taipan – Dreamworld (1200 m)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster wordt 1200 meter lang en zal 4 inversies bevatten. De achtbaan zal door middel van LSM triple launch een snelheid van 105 km/u behalen en wordt 39 meter hoog. Enkel het laatste karretje van elke trein zal kunnen draaien.

 

 

Toekomst:

Dit jaar is een zeer speciaal jaar want de nummer 1 in de lijst wordt na 24 jaar van de troon gestoten. De afgelopen jaren kende we verschillende nieuwkomers met onder andere Time Traveler in Silver Dollar City in 2018 en Shredder in Nickelodeon Universe Theme Park eind 2019. Dit jaar mogen we 2 nieuwkomers verwelkomen met The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne en met de nieuwe nummer 1 Steel Taipan in Dreamworld.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bij komen op korte tijd.

Door de komst van de verschillende nieuwkomers moesten we ook afscheid nemen van een aantal achtbanen in deze top 10. Zo vielen Spin Turn in Nasu Highland Park, Dwervelwind in Toverland, Arthur in Europa-Park en Dragon’s Fury in Chessington World of Adventures uit de top 10.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.