Pretparkgroepen: Sunac China Holdings

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Chinese pretparkgroep Sunac China Holdings die onlangs alle parken van de Wanda Group overkocht.

 

Wie is Sunac China Holdings?

Sunac China Holdings is een Chinese groep die werd opgericht in 2003. De groep kocht in 2017 alle 13 pretparken van de Chinese Wanda Group over en veranderde zo van een compleet onbekende speler in de pretparkwereld naar een belangrijke speler op de markt. Alle vestigingen van de themaparken zijn gelegen in China.

Omdat alle pretparken die Sunac China Holdings in handen heeft, overgekocht zijn van de Wanda Group, gaan we in dit artikel het ook hebben over het ontstaan van de pretparken onder leiding van de Wanda Group. De eerste parken veranderden pas van naam in 2019 en nu nog steeds zijn er veel pretparken van de groep die de Wanda-naam dragen. Het is ook nog steeds de Wanda Group zelf die deze parken uitbaat en daarvoor betaald wordt door Sunac China Holdings.

De Wanda Group zelf werd opgericht in 1988 en was actief in de pretparkwereld sinds 2015. De oprichter van de Wanda Group is Wang Jianlin, die tussen 2015 en 2017 de rijkste man van Azië was. De Wanda Group is actief in de bouwsector, entertainment & media, financiële services, gezondheidszorg, ziekenhuizen, retail, sport, industrie en technologie en heeft zo maar liefst 130.000 werknemers in dienst.

 

Parken portefeuille:

Sunac China Holdings heeft 14 pretparken in handen. Daarvan zijn er 12 geopend en 2 zijn nog in opbouw.

 

Huidige pretparken:

Wanda Children’s Park (Hubei), Nanchang Sunac Land (Jiangxi), Xishuangbanna Sunac Land (Yunnan), Hefei Sunac Land (Anhui), Nanning Wanda Theme Park (Guangxi), Harbin Sunac Land (Shandong), Wanda Theme Park (Jiangsu), Shanghai Wanda Autopark (Shanghai), Guangzhou Sunac Land (Guangdong), Wuxi Sunac Land (Jiangsu) en Chengdu Wanda City (Sichuan).

 

Toekomstige pretparken:

Chongqing Wanda Theme Park (Chongqing) en Sunac Jinan (Shandong).

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

2015: Nog voor de echte intrede in de pretparkwereld opent de Wanda Group een klein indoorpretparkje in een entertainment center dat de naam Wanda Children’s Park krijgt. Het is pas rond 2019 dat hier de eerste achtbaan geopend wordt. Belangrijker is de opening van het eerste echte pretpark met Xishuangbanna Theme Park later dat jaar. Onder andere een Water Coaster van Intamin wordt hier gebouwd alsook een B&M Wing Coaster.

2016: Het jonge en kleinschalige pretpark Treasure Gourd Farm dat in 2009 geopend werd en sloot in 2014, wordt omgebouwd tot een volledig Wanda-pretpark. Het pretpark heropent in 2016 als Nanchang Wanda Theme Park en trekt de aandacht van internationale achtbaanfans met de opening van een spectaculaire Intamin Mega Coaster en een van de grootste houten achtbanen die Great Coasters International ooit bouwde. Maar dit is niet het enige project dat de aandacht trekt van internationale pretparkfans. Ook het gloednieuwe pretpark Hefei Wanda Theme Park wordt geopend, dat de allereerste duellerende Tilt Coaster ter wereld bevat en dit was tevens de eerste Tilt Coasters in 14 jaar tijd die gebouwd werd. Maar het park kan ook uitpakken met een spectaculaire Triple Launch Coaster van Intamin.

2017: Het indoorpretpark Nanning Wanda Theme Park wordt geopend. Daarnaast opent ook Harbin Wanda Theme Park. In dit jaar besluit de Wanda Group ook om een deal op te zetten met de Sunac China Holdings om alle bestaande pretparken en deze die al in opbouw zijn, over te kopen. Hiermee wilt de Wanda Group haar hoge schuldenberg aflossen.

2018: Een nieuw indoorpretpark wordt geopend met Nanjing Wanda Theme Park dat gelegen is in de Nanjing Wanda Mall. Ook een nieuw outdoor pretpark opent de deuren met Qingdao Wanda Theme Park.

2019: Alweer een nieuw indoorpretpark wordt geopend met Shanghai Wanda Autopark. Daarnaast veranderen dit jaar ook de eerste Wanda-pretparken van naam. Nanchang Wanda Theme Park wordt omgedoopt tot Nanchang Sunac Land, Hefei Wanda Theme Park krijgt de naam Hefei Sunac Land, Hardin Wanda Theme Park wordt Harbin Sunac Land en Qingdao Wanda Theme Park wordt omgedoopt tot Qingdao Sunac Land. Dit jaar opent ook een gloednieuw outdoor pretpark. Het pretpark had in de plannings- en bouwfase de naam Guangzhou Wanda Theme Park maar opent meteen onder de nieuwe naam Guangzhou Sunac Land. Het is vooral Dueling Dragons dat de aandacht trekt. Het zijn duellerende rollercoasters waarbij een normale trein het opneemt tegen een hangende trein. Het spectaculairste element is de looping, waarbij de ene trein aan de buitenkant van de looping rijdt en de andere trein aan de binnenkant van de looping. Verder opent er nog een nieuw outdoor pretpark met Wuxi Sunac Land. Hier springen voornamelijk een B&M Wing Coaster en een Blue Fire-kloon van Mack Rides in het oog.

2020: Ondanks de coronacrisis wordt het nieuwe outdoor pretpark Chengdu Wanda City geopend. De belangrijkste attractie is een Taron-kloon van Intamin die in 2021 zal openen. Daarnaast wordt Xishuangbanna Theme Park tijdelijk gesloten voor een grote renovatie.

2021: Alweer twee nieuwe pretparken staan op de planning met Chongqing Wanda Theme Park en Jinan Sunac Land. Daarnaast zal Xishuangbanna Theme Park, dat vorig jaar de deuren sloot, in december van 2021 heropenen als Xishuangbanna Sunac Land.

 

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen heeft de Wanda Group op korte tijd een groot imperium uitgebouwd dat ondertussen verkocht is aan Sunac China Holdings. Alle parken van de groep zijn gelegen in China en het gaat zowel om indoor als outdoor pretparken. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Wanda Group:

Alle pretparken van Sunac China Holdings zijn een product van de Wanda Group die in 2015 haar eerste pretpark opende. Alle parken werden gebouwd en/of ontworpen door de Wanda Group zelf en zijn dus jonge parken die nog maar enkele jaren oud zijn. De Wanda Group baat nog steeds deze pretparken uit, ook al zijn ze nu in handen van Sunac China Holdings. De Wanda Group is dus sterk verweven met de Sunac China Holdings en daarom komt de Chinese groep zoveel terug in dit artikel.

 

Wang Jianlin:

De oprichter van de Wanda Group is de miljardair Wang Jianlin, die tussen 2015 en 2017 de rijkste man van Azië was. De Wanda Group is het grootste projectontwikkelingsbedrijf van China en ‘s wereld grootste cinema-uitbater. Wang Jianlin heeft ook 15% van de Spaanse voetbalclub Atlético Madrid in handen. De man heeft al talloze grote projecten op zijn naam staan en heeft een imperium om u tegen te zeggen. Wang Jianlin is met de Wanda Group actief in de bouwsector, entertainment & media, financiële services, gezondheidszorg, ziekenhuizen, retail, sport, industrie en technologie.

 

Sunac China Holdings:

Midden 2017 werd 91% van de toerisme- en cultuurtak binnen de Wanda Group, waaronder alle pretpark en 76 hotels, verkocht aan Sunac China Holdings. Dit gebeurde voor een duizelingwekkend bedrag van 9,3 miljard dollar om zo een groot deel van de schuldenberg van de Wanda Group af te lossen. Geschat wordt dat de 13 verkochte pretparken tezamen zo’n 4,4 miljard dollar waard waren bij verkoop. Na de overname door Sunac, werden er nog veel nieuwe parken geopend die allen gepland en ontworpen waren door de Wanda Group. Vele van deze pretparken waren ook al in aanbouw.

 

Unieke projecten:

Elk groot pretpark heeft zijn eigenheid. Het gaat dus zeker niet over een pretpark dat meerdere malen gekloond is op andere locaties. De grote parken hebben ook elk enkele grote attracties die er boven uitsteken en die niet terug te vinden zijn in andere pretparken van de groep. Sommige van deze attracties zijn zelf volledig uniek in de wereld en al dan niet een wereldprimeur.

Dit doet ons meteen denken aan Battle of Jungle King, de eerste en tot nu toe nog steeds enige Duellerende Tilt Coaster ter wereld. Het was ook nog maar slechts de tweede keer dat een Tilt Coaster gebouwd werd en de eerste keer door een andere fabrikant dan Vekoma. Hiermee kwam een einde aan de 14 jaar lange vraag of er ooit een tweede Tilt Coaster gebouwd zou worden.

Een ander wereldprimeur die de groep op haar naam heeft staan is de allereerste en enige achtbaan ter wereld waarbij er met twee verschillende treinen tegelijkertijd dezelfde looping wordt genomen. De ene trein rijdt aan de binnenkant van de looping, de andere trein aan de buitenkant van de looping. Het gaat hier om Dueling Dragons die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

Naast de twee bovengenoemde projecten werden er ook heel wat andere achtbanen gebouwd met een innovatieve lay-out die speciaal voor de parken ontwikkeld werd.

 

Internationale en lokale fabrikanten:

De Wanda Group ging zowel in zee met gerenommeerde internationale westerse fabrikanten, maar evengoed ook met lokale Chinese fabrikanten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Duellerende Tilt Coaster, waarvoor werd aangeklopt bij de Chinese fabrikant Golden Horse en Dueling Dragons, waarvoor een beroep werd gedaan op het Zwitserse bedrijf Intamin.

 

Themaparken:

De pretparken zijn echte themaparken met soms grote en indrukwekkende decoratie-elementen. Dit kan gaan van grote gebergtes waar attracties over-, langs- en doorlopen, tot grote sculpturen, gebouwen of kastelen. De huisjes en gebouwen hebben ook steeds een typische stijl die gehanteerd wordt waarmee een bepaalde sfeer gecreëerd wordt.

 

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens