Pairi Daiza neemt afscheid van gorilla Dayo

Droevig nieuws vanuit het dierenpark Pairi Daiza want daar hebben ze afscheid moeten nemen van één van hun Westelijke laaglandgorilla’s. Dayo, zoals de gorilla heette, was al een tijdje ziek. Op een ochtend troffen de verzorgers het levenloze lichaam aan van de gorilla.

 

Pairi Daiza heeft droevig nieuws moeten melden want daar hebben ze afscheid moeten nemen van Dayo. Dayo was een Westelijk laaglandgorilla die sinds 2016 in het park verbleef. De gorilla was al een tijdje niet in goede gezondheid en werd daardoor door meerdere dierenartsen nauwlettend in de gaten gehouden. De verzorgers en dierenartsen van het park werkten zelfs samen met gespecialiseerde artsen en meerdere universiteiten. Samen hebben ze langdurig achter een oplossing gezocht, helaas vonden de verzorgers op een ochtend het lichaam van Dayo.

Het dier had al verschillende echografieën, bloedonderzoeken en een analyse van het beenmerg gekregen, dit gaf telkens informatie van de ziekte maar niet de oorzaak van de ziekte. Dayo werd al weken behandeld om zijn milt en schildklier te herstellen. Ook werd geprobeerd om bloedingen in zijn spijsverteringstelsel te voorkomen. Het leek even de goede kant uit te gaan met het dier, helaas heeft alle hulp niet mogen baten. Het park en zijn verzorgers reageren dan ook aangeslagen door het plotse verdriet.

De eerste autopsie van het lichaam maakte duidelijk dat het dier last had van vergroeiingen in de maag, de lever en de darmen tegen de buikwand. Hierdoor werd het samentrekken van de ingewanden belemmerd, wat ook zorgt voor een slechte spijsvertering. Dayo werd uiteindelijk 13 jaar oud. Hij zal in een dierencrematorium gecremeerd worden.

 

Bron & foto: Pairi Daiza