Sfeerverslag: Pretparkhoppen in Nederlands Limburg – 23 juni 2021

Op woensdag 23 juli besluiten mijn vrouw, Hannelore, en ik enkele parken te bezoeken in het Nederlandse Limburg. Vandaag op het programma: Kinderstad Heerlen, Sprookjesbos Valkenburg, Pretpark De Valkenier & de Alpine Coaster bij SnowWorld in Landgraaf. Al deze parken liggen op 20 minuten van elkaar verspreid waardoor je ze heel gemakkelijk kunt combineren.

 

Kinderstad Heerlen

Onze eerste stop was Kinderstad Heerlen. Dit kleine overdekte pretpark/speeltuin biedt enkele toffe attracties en speeltuigen aan voor de allerkleinsten. In het aanbod hebben ze ook nog 2 achtbanen en hiervoor was het tijd om deze eens af te vinken van ons to-do lijstje.

Iets voor 10 uur kwamen we aangereden op de parking van dit indoorpark. Doordat het een weekdag was stond er uiteraard niet veel volk. De dag ervoor hadden we telefonisch gereserveerd, aan de kassa konden we onze toegangstickets kopen en lieten we onze gegevens achter ivm de corona-maatregelen.

Kinderstad Heerlen is gevestigd in een grote loods. Er hangen wat sfeervolle lichtjes, net zoals op de kermis. Aan het plafond hangen enkele toffe vlaggen met de mascotte van het park erop. Wij liepen door het park langs allerlei speeltuigen en kinderattracties op zoek naar de eerste achtbaan. De eerste achtbaan die we tegenkwamen was een spinning coaster. Spinning Coaster is trouwens ook de naam. Doordat er nauwelijks iemand liep in het park konden we deze achtbaan onmiddellijk afvinken. Het baanverloop is simpel, 2 lussen die elkaar kruisen waardoor je een 8 maakt. Tof achtbaantje om de dag mee te beginnen.

Nu we de eerste achtbaan al gedaan hadden, liepen we door naar de achterkant van het park om daar de tweede en laatste achtbaan te gaan uitproberen. De naam van deze is achtbaan is Achtbaan, lekker origineel. Ook hier hoefden we niet wachten en konden we genieten van een tof ritje. De achtbaan was verrassend goed, hij nam vlot zijn bochten en had over het hele parcours voldoende snelheid. Een echte aanrader als je het mij vraagt.

Ons korte blitzbezoekje sloten we af met een ritje op de wildwaterbaan. Deze was gethematiseerd in een jurassic thema, zo stonden er enkele dino’s langs de vaargeul.

Sprookjesbos Valkenburg

Onze tweede stop voor vandaag was het Sprookjesbos. Nee, niet dat Sprookjesbos uit de Efteling maar het Sprookjesbos in Valkenburg. Sprookjesbos Valkenburg ligt op de flanken van de Heunsberg en kan je zelfs bereiken met een kabelbaan. Wij deden dat niet, nee, wij reden de berg op met de auto. Niet echt een aanrader want de wegen naar het Sprookjesbos zijn smal, kronkelend en gaan bergop. Bovenaan aangekomen bij het park werden onze tickets direct gescand. Nergens een entreegebouw zoals bij andere (grotere) parken enkel een vriendelijke vrouw onder een parasol. Ook de parking was niet groot, er konden maar een tiental auto’s op. Niet erg natuurlijk, wij begonnen aan onze ontdekkingstocht doorheen het Sprookjesbos.

 

Het Sprookjesbos heeft tijdens deze corona pandemie een vaste looproute doorheen het park. Aangezien we op de top van de berg stonden liep het park alleen maar verder naar beneden. In de diepte zagen we al wat kinderattracties staan.

Uiteraard waren we hier voor de sprookjes, zo kwamen we als eerste De Wolf en de Zeven Geiten tegen.

Ook Roodkapje en Sneeuwwitje waren aanwezig in 1 van de schattige huisjes. Natuurlijk mochten de zeven dwergen ook niet ontbreken.

Wat verder kwamen we een huis gemaakt van snoep tegen, dit kennen we natuurlijk van het sprookje Hans en Grietje.  De nieuwe kleren van de keizer kreeg ook zijn plekje in het park. Even verderop kwamen we nog meer bekende sprookjes tegen. Denk maar aan De Bremer stadsmuzikanten, Rapunzel of Klein Duimpje & de Reus.

Na een klein uurtje namen we afscheid van dit kleine maar toch leuke parkje. We hadden genoten van het Sprookjesbos dat enkele gelijkenissen heeft met het Sprookjesbos in de Efteling. De paddenstoelen waren ook aanwezig net zoals in de Efteling. De Efteling heeft dan wel weer een groter budget en dat valt direct op aan de afwerking. Daarmee is het Sprookjesbos in Valkenburg zeker niet slecht en kan ik het alleen maar aanraden aan gezinnen met jonge kinderen.

 

Pretpark De Valkenier

Een beetje verderop in Valkenburg ligt er een ander pretpark en dat is Pretpark De Valkenier. Net zoals Kinderstad Heerlen en Het Sprookjesbos bezochten we dit park voor de allereerste keer en konden we maar liefste 3 nieuwe credits scoren. Het park heeft namelijk 2 achtbanen en 1 butterfly. Het park is verder opgevuld met allerlei kinderattracties.

We kwamen om 12h15 aan op de parking van dit gezellige parkje. Uiteraard stonden er ook hier weinig auto’s geparkeerd en konden we zo doorlopen aan de ingang. We gingen direct door naar de eerste achtbaan.

De eerste achtbaan die we tegenkwamen was een Big Apple Coaster. De achtbaan heet Krummel en is een ideale start achtbaan voor kleine kinderen die voor de eerste keer achtbaan gaan doen. Al spelen Hannelore en ik ook al graag eens voor kind en moesten we een ritje maken op deze achtbaan. We genoten van de meerdere ritjes op deze toffe Big Apple.

Nu we onze eerste credit gescoord hadden zetten we koers richting de tweede achtbaan. Deze lag net wat verderop in het park, verscholen tussen de bomen en struiken. Deze achtbaan heeft dus niet voor niets de naam “The Green Snake”.  De achtbaan is een Tivoli Large, net zoals de Keverbaan in Bellewaerde. The Green Snake heeft hetzelfde parcours net zoals de Keverbaan maar is wel heel wat soepeler. Tijdens de rit heb ik geen enkele beuk gekregen en konden we alleen maar genieten van de rit. Ook het snelheidsgevoel lag hoog, je vloog echt tussen de bomen heen. We hadden zo genoten van de rit dat we direct nog een rit maakten. Wachten hoefde toch niet want er stond toch geen volk te wachten. The Green Snake is echt een aanrader.

Net naast The Green Snake ligt er een spookhuis. Iets waar Hannelore en ik altijd graag ingaan, zeker in kleinere pretparken. Het is altijd genieten hoe simpel deze spookhuizen gemaakt zijn. Gelukkig hoefden we opnieuw niet te wachten en konden we direct genieten van deze kleine darkride. De rit zelf was zoals verwacht, kort maar krachtig. Via donkere gangen waar er nauwelijks licht is rijden we langs allerlei spookachtige effecten. Schrikken deden  we niet maar we hadden wel pret.

Op naar de volgende attractie en dat werd de Butterfly. Deze dingen tellen sommige mee als achtbaan, andere dan weer niet. Het zal een eeuwige discussie blijven maar voor ik tel hem toch mee bij mijn bereden achtbanen. Voor wie een Butterfly niet kent, dit is gewoon een karretje net zoals bij een achtbaan, die achteruit naar boven wordt getrokken. Het parcours is gewoon een grote V, die je verschillende keren vooruit en achteruit berijdt aan de hand van de zwaartekracht. Zo simpel kan een achtbaan zijn en het toffe is, je mag hem zelf bedienen.

Wanneer we op weg waren naar de Butterfly hadden we al een grote glijbaan met rubberen bootjes gepasseerd. Die konden we natuurlijk niet overslaan.

Ondertussen had Hannelore al enkele waterfietsen zien voorbij varen op het meer. Iets wat ze zeker ook wilde doen, zeker toen ze zag dat de waterfietsen de vorm hadden van een sportieve auto. Uiteraard was dit de volgende attractie die we deden en Hannelore had geluk want we mochten in een roze trapauto/boot plaatsnemen.

Het was al 13h15 en we hadden nog niet gegeten. Dit deden we dan maar in het zelfbedieningsrestaurant van het park. Om ons eten rustig te verteren besloten we erna eens het reuzenrad uit te proberen. De vriendelijke attractiebediener stopte tijdens de rit eventjes de attractie zodat ik enkele luchtfoto’s kon maken van het park.

Doordat we een volledig rondje hadden gewandeld door het park besloten we dit nog eens te doen en de achtbanen een tweede maal te doen. Tussen de 2 achtbanen door vonden we nog een attractie. Deze attractie noemde Safari en is eigenlijk een oldtimerbaan met enkele beelden van wilde dieren. Leuk gedaan!

We sloten ons bezoek af met een korte wandeling doorheen het wandelpad dat ons langs allerlei dino’s bracht. Zo kwamen we enkele Velociraptors tegen en was er ook een T-rex van de partij.

We hadden een heerlijke namiddag in Pretpark De Valkenier en kunnen dit park alleen maar aanraden. Al zeker voor de vriendelijke medewerkers!

 

SnowWorld Landgraaf (Alpine Coaster)

Onze dag sloten we af bij een skipiste die gelegen is Landgraaf. Wie een beetje op de hoogte is van achtbanen en pretparken weet dat er hier een pretpark ligt dat Mondo Verde heet. Dit mooie park was niet onze bestemming want die hadden we vorig jaar al gedaan. (Het fotoalbum kan je overigens hier terugvinden.) In Landgraaf valt er namelijk nog een credit te scoren en dat is een Alpine Coaster. Deze coaster kun je vinden in het avonturenpark van SnowWorld, een indoor skibaan. Het betreft hier een redelijke korte ervaring zeker in vergelijking met de exemplaren in Duitsland. Toch konden we ons heerlijk vermaken op deze toffe attractie.

SnowWorld was onze vierde en laatste stop. We hebben genoten van een dagje Nederlands Limburg in pretparkvorm. Alle parken vielen prima met elkaar te combineren. We gingen dus moe maar voldaan terug naar huis.