Efteling bekroont bakkerij met smeedijzer

Gisterenochtend werd een smeedijzeren uithangbord van 1,40 x 1,15 m en ruim 25 kilo opgehangen aan de schoorsteen van de nieuwe horecalocatie Bäckerei Krümel in de Efteling. Hoewel het gebouw nog niet af is, vormt de plaatsing van het bord een belangrijk moment in het bouwproces. Zodra alle 20.000 leipannen op het dak liggen worden de steigers om het gebouw afgebroken. Het bord, maar vooral de plaats waar het werd opgehangen onthult de straf die de kwajongens Max en Moritz kregen voor de brutale streek in de bakkerij. Op een avond worden de deugnieten door de bakker betrapt als ze koekjes willen stelen. Dan lijkt hun lot bezegeld. De boze bakker stopt hen als broodmannetjes in de oven. Als dat maar goed afloopt… Op 4,70 m hoog in de schoorsteen is een mini-oventje gemaakt waar de bakker op het uithangbord zijn broodmannetjes in schuift. Als de bakkerij deze winter open gaat brandt ook daar een vrolijk vuurtje.

 

Duitse Konditorei

Het smeedijzeren uithangbord aan de gevel van de nieuwe horecalocatie, gelegen op het plein tegenover de familieachtbaan Max & Moritz, is een bekroning voor de ambachtelijke bakkerij. Het gebouw doet denken aan een gezellige Duitse Konditorei of Speiselokal. Het wordt met typische bloembakken, houten luikjes en thematische schilderingen steeds karakteristieker. Na de zomervakantie wordt begonnen met de inrichting. Tussen de robuuste houten spanten worden o.a. gezellige, authentieke zithoeken gecreëerd waar gasten heerlijk kunnen genieten van vers afgebakken zoete en hartige producten uit de oven.

 

Max en Moritz

De twee kwajongens Max en Moritz, bekend van het beeldverhaal van Wilhelm Busch uit 1865, wonen in een schattig dorpje met hun moeder Frau Schmetterling. Zij drijven de dorpsbewoners tot wanhoop met hun streken.