Giraf overleden in Bellewaerde Park

Droevig nieuws uit het West-Vlaamse Bellewaerde Park. Daar is namelijk een giraf overleden. Giraf Simone was de laatste dagen niet meer zo actief en at ook minder. Tijdens een onderzoek waarbij de giraf gedeeltelijk verdoofd werd, geraakte ze deze niet meer te boven en is dus ingeslapen. Het park reageert aangeslagen.

 

Giraf Simone uit Bellewaerde Park is niet meer. Tijdens een onderzoek met gedeeltelijke verdoving geraakte ze niet meer uit die verdoving waardoor ze al slapend overleden is. Dit onderzoek kwam er nadat ze al enkele dagen niet meer zo actief was en haar eetlust ook sterk verminderd was. Hierdoor was het dier zo verzwakt dat het park besloot een onderzoek te doen met plaatselijke verdoving. Helaas heeft het niet mogen baten want Simone was zo verzwakt dat ze dat de verdoving niet meer te boven kwam.

 

Simone was een rothschildgiraf en is een bedreigde diersoort. Wereldwijd zijn er 1.700 dieren in het wild en 590 in dierentuinen. Bellewaerde reageert aangeslagen mede doordat het park deelneemt aan een Europees kweekprogramma om de diersoort te redden. Uit een autopsie blijkt dat de giraf kampte met grote problemen aan het spijsverteringsstelsel. Simone zou in november 16 jaar geworden zijn, dat is langer dan een rothschildgiraf in het wild kan leven. In gevangenschap ligt het gemiddelde op 20 jaar. Simone was de moeder van Kamala, Safiya en Kundi. Door het overlijden zijn er nu nog maar 3 rothschildgiraffen in Bellewaerde Park.

 

Het park heeft nog maar net geïnvesteerd in extra ruimte en capaciteit voor deze giraffen. Iets waar het park zeker nog verder wil meedoen. Bellewaerde Park gaat dus op zoek naar een nieuw vrouwtje om het kweekprogramma verder te zetten. Al zal dit niet vanzelfsprekend zijn.

 

Bron: Bellewaerde/Nieuwsblad

Foto: Bellewaerde