Anton Pieck museum opent tentoonstelling over Roodkapje

In het Nederlandse Hattem kun je sinds 1984 het Anton Pieck Museum vinden. Anton Pieck was de eerste ontwerper voor de Efteling. Roodkapje, in het Sprookjesbos van de Efteling, was een van zijn realisaties. Zo zou hij meer dan 30 tekeningen gemaakt hebben van dit sprookje voor de Efteling.

 

 Het Anton Pieck Museum in het Nederlandse Hattem opent een tentoonstelling over Roodkapje in de Efteling. Anton Pieck was de eerste ontwerper voor de Efteling waar het Sprookjesbos in 1952 opende.

Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek, de Sprekende Papegaai, de Chinese Nachtegaal, de put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Sneeuwwitje, en op het Herautenplein De Kikkerkoning en De Magische Klok waren de sprookjes die toen bij de opening te vinden waren in het bos. Met de jaren kwamen er meer en meer sprookjes terecht in het Sprookjesbos van de Efteling.

Zo opende in 1953 het sprookje Roodkapje in het Sprookjesbos. Wat toen nog een houten beeld was, is ondertussen een volledig huisje met in bed de Grote Boze Wolf en roodkapje die buiten staat te wachten. Beide ontwerpen komen van Anton Pieck.

 

De nieuwe tentoonstelling in het Anton Pieck Museum gaat over Anton Pieck die het sprookje Roodkapje ontwerpt voor de Efteling. Zo zou Anton Pieck meer dan 30 tekeningen van Roodkapje hebben gemaakt. Die tekeningen liggen normaal in het archief van de Efteling, ergens veilig opgeslagen. Speciaal voor deze tentoonstelling is een deel ervan uitgeleend.

“Naast de schetsen en illustraties van Anton Pieck, hebben we bijvoorbeeld ook de bouwtekeningen uit 1960 uitgeleend. Bovendien kun je ook de originele tegeltjes uit de bedstede van grootmoeder, die bij de herbouw van het huisje zijn bewaard, bewonderen in het museum. Unieke items die de geschiedenis van dit bijzondere sprookje tot leven brengen.”, aldus Gerrie van Dongen, Archivaris van de Efteling.

 

De expositie ‘Roodkapje’ is nog te zien t/m 16 januari 2022 in het Anton Pieck Museum in Hattem.

 

Bron: Efteling blog, Anton Pieck Museum, Eftelpedia

Foto’s: Efteling