Zal RMC nog houten achtbanen bouwen?

Zal de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction, bekend om haar recordbrekende houten achtbanen en spectaculaire hybride coasters, nog houten achtbanen bouwen? Die vraag wordt de laatste tijd vaker en vaker gesteld nu het bedrijf er steeds vaker voor kiest om hybride achtbanen te bouwen. Wij gingen op onderzoek uit en spraken met Alan Schilke, een van de belangrijkste ontwerpers bij RMC.

 

In 2011 zette Rocky Mountain Construction zichzelf op de internationale kaart met de ombouw van de oude houten achtbaan Texas Giant in Six Flags Over Texas naar de moderne hybride achtbaan New Texas Giant. Het werd de start van vele dergelijke ombouwprojecten. Hierbij werd telkens de oude houten track vervangen door de I-Box track van RMC en werd het parcours op een spectaculaire manier ‘gepimpt’.

Maar de Amerikaanse fabrikant zette zichzelf ook op de kaart met de bouw van 4 houten achtbanen die spectaculaire elementen bevatten, zoals hellende bochten, veel airtime en zelfs inversies. De fabrikant zorgde met haar unieke Topper Track voor een revolutie binnen de achtbaanwereld met de eerste houten achtbaan met 3 inversies en de eerste houten achtbaan met een lancering. Al snel stonden er in de top 3 van snelste houten achtbanen ter wereld enkel nog maar RMC-achtbanen en het zelfde geldt voor de top 3 van meeste inversies op houten achtbanen.

 

Topper Track maakt plaats voor I-Box track:

Het leek de start van vele nieuwe spectaculaire houten achtbanen over heel de wereld, maar ondertussen is het al van 2016 geleden dat er nog een houten achtbaan van de fabrikant opende. Daarnaast zijn er ook geen nieuwe aankondigingen meer gemaakt voor houten achtbanen. Enkel nog voor hybride achtbanen en de nieuwe Single Rail Coasters kwamen er nog aankondigingen.

Het Poolse pretpark Energylandia kondigde Zadra aan als houten achtbaan en tot dan toe had RMC bij achtbanen die ze van de grond af aan hadden opgebouwd, telkens de Topper Track gebruikt, maar desondanks dat werd er uiteindelijk toch de I-Box track geïnstalleerd op de achtbaan die in 2019 opende voor het publiek.

Afgelopen winter werd op Lightning Rod in Dollywood, de snelste houten achtbaan ter wereld, een groot deel van de houten Topper Track vervangen door I-Box track. De houten achtbaan die in 2016 gebouwd werd door RMC, veranderde zo na amper 5 jaar dienst in een stalen hybride achtbaan. Hiermee verloor het haar record als snelste houten achtbaan ter wereld en hiermee is de enige houten achtbaan met een lancering die ooit gebouwd werd, ook geen houten achtbaan meer.

 

Daarnaast komt er nog bij dat Rocky Mountain Construction deze lente retrackingswerken uitvoert voor de houten achtbaan Tremors in Silverwood Theme Park. Dergelijke retrackingswerken moeten bij houten achtbanen op regelmatige basis gebeuren om de soepelheid van de rollercoasters te behouden. Nu blijkt RMC de oude achtbaantrack niet te vervangen met de klassieke Topper Track, maar wel met de stalen I-Box track, waardoor Tremors plotseling een deel houten track krijgt, afgewisseld met stalen track, net zoals bij Lightning Rod gedaan werd.

 

Het lijkt er dus op dat RMC veel liever de stalen I-Box track wilt installeren dan de houten Topper Track. Wij gingen op onderzoek uit en spraken met de belangrijkste ontwerper van RMC, Alan Schilke.

 

Duurder en kortere levensduur:

Tijdens een online meeting van de European Coaster Club in april was niemand minder dan Alan Schilke (befaamd ontwerper) als gastspreker aanwezig. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om te vragen naar de plannen van RMC en haar Topper Track.

Alan Schilke was daarin echter heel duidelijk. Hij ziet geen reden waarom klanten zouden kiezen voor de Topper Track in plaats van de I-Box track. De Topper Track is veel duurder in aanbouw, de mogelijkheden in ontwerp zijn beperkter en het is duurder in onderhoud. Daarnaast blijkt de levensduur van de Topper Track ook maar de helft te zijn van deze van de I-Box track. “De enige reden die ik zie waarom een pretpark bij ons een achtbaan met Topper Track zou willen bestellen, is enkel en alleen om een record te kunnen verbreken. Anders heeft het totaal geen zin”, aldus Alan Schilke.

Met andere woorden, RMC zal zelf haar klanten die naar een Topper Track vragen, adviseren om voor de I-Box track te kiezen, of het zal toch op zijn minst de grote voordelen van de I-Box track in de verf zetten. De kans dat er daarna nog gekozen wordt voor de Topper Track is uiteraard erg klein. De bouw van nieuwe houten achtbanen door RMC is op deze manier niet uitgesloten en het kan nog steeds, maar de kans dat er snel een nieuwe gebouwd zal worden is dus erg klein.

 

RMC haalt houten achtbaan van website:

Op de website van RMC kon je uit 3 verschillende producten kiezen: houten achtbanen, stalen achtbanen en hybride achtbanen. Kort na het interview met Alan Schilke vernieuwde RMC haar website. Daarbij valt op dat de lijst van producten aangepast werd naar: stalen achtbanen, hybride achtbanen, familie hybride achtbanen en revisiewerken aan houten achtbanen.

De bouw van houten achtbanen werd dus van de website verwijderd, wat wil zeggen dat RMC dit product niet meer aanbiedt. In de plaats van de bouw van nieuwe houten achtbanen is er nu een optie bijgekomen voor revisiewerken aan houten achtbanen. Daarbij wordt verwezen naar de werken die werden uitgevoerd bij Tremors in Silverwood Theme Park, waarbij een deel van de track van de houten achtbaan vervangen werd door stalen track.

 

Conclusie:

Nu Rocky Mountain Construction ook de houten achtbanen van haar website verwijderd heeft, lijkt het bedrijf de stekker definitief uit haar aanbod van houten achtbanen getrokken te hebben. RMC zal misschien enkel nog een houten achtbaan bouwen als een klant daar specifiek naar vraagt en bereid is de korte levensduur en de hogere kosten erbij te nemen. Hiermee lijkt de komst van nieuwe wereldrecords bij houten achtbanen niet meer aan de orde te zijn in de nabije toekomst.

 

Bron: Interview European Coaster Club met Alan Schilke, ontwerper bij Rocky Mountain Construction, RMC

Foto’s: Coasterstudios, Silverwood Theme Park, Jeremy Thompson (Wikipedia)