Top 10 snelste achtbanen van België

Met de bouw van Fury werd het snelheidsrecord van de Benelux na 17 jaar verbroken, maar ook dit jaar werd het record opnieuw verbroken. Daarom zochten wij uit wat de 10 snelste achtbanen van België zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#11-10: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (75,6 km/u)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe wereldwijd 54 achtbanen gemaakt waarvan er 22 in de loop van hun bestaan verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2 G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbanen toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag nemen. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

#9-7: Typhoon – Bobbejaanland, Vampire & Weerwolf – Walibi Belgium (80 km/u)

Vampire in Walibi Belgium, Weerwolf in Walibi Belgium en Typhoon in Bobbejaanland hebben alle drie de zelfde snelheid en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop. Er is een capaciteit van 1040 personen per uur voorzien.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. Weerwolf is 1035 meter lang en was daarmee 20 jaar de langste achtbaan van België.

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop. De achtbaan bevat een drop van 97°, wat meer dan verticaal is, er worden krachten bereikt tot 5 G tijdens de rit.

 

#6: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 85,3 km/u en heeft een hoogte van 42 meter. Psyké Underground was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa en 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België en 34 jaar de hoogste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving van de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#5-4: Anubis: The Ride & The Ride to Happiness – Plopsaland De Panne (90 km/u)

Anubis The Ride en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne, behalen elks de zelfde snelheid en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Anubis The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop. Er kan een capaciteit van 700 personen per uur behaalt worden.

 

The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel een lancering als inversies bevat. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#3: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Mack Rides in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50 km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de spike van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door een achterwaartse lancering. Hierbij wordt de snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot op een andere spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar was bij de opening de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

#2: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 106,6 km/u en verbrak bij opening het 17 jaar oude snelheidsrecord van de Benelux. Fury is in totaal 43 meter hoog. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden bereden wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. De achtbaan wordt door Bobbejaanland gepromoot met 4 inversies, maar achtbaankenners kunnen er slechts 2 waarnemen. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#1: Kondaa – Walibi Belgium (113 km/u)

Kondaa in Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Mega Coaster bereikt een snelheid van 113 km/u en is 50 meter hoog. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. Het parcours van 1200 meter bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtime-momenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

Het verleden:

In het verleden bestond er nog een snelle achtbaan die deze lijst gehaald zou hebben, mocht die nog gewerkt hebben. Looping Star in Bobbejaanland draaide zijn rondjes van 1979 tot 2003. De achtbaanklassieker werd gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf en had een snelheid van 77 km/u en ging 1 maal over kop. Looping Star was 24,5 meter hoog en 592 meter lang.

 

 

De toekomst:

In 2016 werd het Belgische snelheidsrecord nog verbroken met de komst van Pulsar in Walibi Belgium. Drie jaar later deed Fury in Bobbejaanland het nog beter, zo goed zelfs dat Fury niet alleen de snelste achtbaan van België werd, maar ook van de Benelux. Dit Benelux record stond al 17 jaar op naam van Goliath in Walibi Holland. In 2021 werd het Benelux record opnieuw verbroken, ditmaal door de opening van Kondaa in Walibi Belgium.

Maar naast de pas geopend Kondaa in Walibi Belgium opent ook Plopsaland De Panne in 2021 een nieuwe achtbaan die in deze top 10 komt te staan. Dit wordt The Ride to Happiness by Tomorrowland, een Extreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides.

Door de komst van Kondaa en The Ride to Happiness by Tomorrowland is Heidi The Ride uit Plopsaland De Panne uit de top 10 gevallen. Walibi Belgium is het park met de meeste achtbanen in de top 10 van snelste achtbanen in België. Van de 11 achtbanen staan er 6 in Walibi Belgium, 2 in Plopsaland De Panne, 2 in Bobbejaanland en 1 in Bellewaerde.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.