Olifant geboren in Diergaarde Blijdorp

Dinsdagnacht om 00:03 uur is er in Diergaarde Blijdorp een Aziatische olifant geboren, op Bevrijdingsdag Moeder en jong maken het goed. Het is de vijftiende gezonde olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de twintigjarige moeder Bangka is dit haar derde jong. De bevalling verliep gelukkig voorspoedig; binnen een paar minuten na de geboorte stond het jong op de poten en ging al snel zoeken naar de tepel. Het heeft inmiddels gedronken. Het is een mannetje. Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo’n 80 kilo. De dracht duurt bij een olifant zo’n 22 tot 24 maanden. Al met al heeft het dus wel even geduurd…

 

 

In de groep bevallen

Het jong is binnen, in de groep bevallen, overeenkomstig de natuurlijke situatie. Bangka heeft tijdens de bevalling ondersteuning gekregen van haar moeder Irma, die al meerdere jongen op de wereld heeft gezet en nu weer grootmoeder is. Ook dochter Faya vindt haar nieuwe broertje heel interessant. Met zijn drietjes staan ze er beschermend omheen. Waar de kleine gaat, gaan zij ook.. De Blijdorp-familie heeft een hechte sociale structuur. In Blijdorp zijn nu zeven olifanten: de volwassen man Fahim, de Irma-familielijn met Irma, Faya en Bangka met haar pasgeboren jong. Los van de familie zijn er nog Trong Nhi en Nhi Linh. Vader Timber is vorig jaar verhuisd naar Wildlands in Emmen. Een bul bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.

 

Gluren via webcams

Het olifantje blijft nog even in het binnenverblijf vanwege de koude nachten. De Diergaarde is nog steeds gesloten door coronamaatregelen. De kleine is toch dagelijks te volgen via de webcams op deze site en in de Blijdorp-app. Al 3.7 miljoen unieke bezoekers namen de afgelopen vijf weken een kijkje via de webcams. Op social media geven we regelmatig een update van de nieuwste ontwikkelingen en kan iedereen zijn ervaringen delen. Bekijk ook de FantVlogs waarin de verzorgers hun ervaringen delen.

 

Grootschalig DNA-onderzoek

Onderzoekers van Wageningen University en Research en Diergaarde Blijdorp werken samen in een grootschalig onderzoek naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor een beurs toegekend: een unieke samenwerking. Voor dit onderzoek leveren verschillende Europese dierentuinen, waaronder Blijdorp, bloedmonsters van olifanten aan. Voor genetische data van wilde populaties wordt samengewerkt met het NCBS onderzoeksinstituut in India. Zo draagt Blijdorp bij aan het voortbestaan van deze iconische bedreigde diersoort en aan het behoud van biodiversiteit. Blijdorp coördineert sinds 1991 het Europese fokprogramma van Aziatische olifanten (EEP). Lees meer >

 

Natuurbehoud in landen van herkomst

Diergaarde Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation met de aanschaf van GPS-halsbanden voor olifanten. Hiermee krijgt men inzicht in de routes die de kuddes lopen. Dit is belangrijk voor het voorkomen van conflicten tussen mens en dier. Boeren gebruiken vaak agressieve methoden om de olifanten te weren van hun akkers. Door het vastleggen van de routes en de timing daarvan (dagelijks en seizoensgebonden) kan men zien waar en wanneer je eventuele conflicten tussen mens en dier moet managen. Ook geeft het GPS-onderzoek inzicht in welke plekken geschikt zijn om officieel beschermd gebied te worden.