Technopolis zorgt voor spetterende finale Solar Olympiade via gloednieuw digitaal platform HYBR

Donderdag was het de finale van de Solar Olympiade, een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Solar Team voor middelbare schoolstudenten rond zonne-energie. Vóór corona was dit een evenement dat de grootste evenementenzaal van Technopolis tot de nok met deelnemers en toeschouwers vulde. Dit jaar was het voor het eerst een hybride evenement: online met een fysieke live show die vanuit Technopolis gestreamd werd. Wat de finale dit jaar nog extra bijzonder maakte, is dat deze plaatsvond op HYBR. Dat is het gloednieuwe digitale eventplatform dat ontwikkeld werd door de initiatiefnemers van innovatiefestival and& en digital agency ArtCore Society en waarin naast Toerisme Vlaanderen ook Technopolis geïnvesteerd heeft. Het is de eerste keer dat Technopolis HYBR inschakelde voor de organisatie van een evenement sinds het platform in april live ging op het and&-festival.

 
Solar Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Solar Team (i.s.m. Colruyt Group Technics en KU Leuven Campus Groep T), waarbij een 150-tal leerlingen uit het secundair de keuze krijgen om een gadget op zonne-energie te maken of om een zonnewagen te bouwen. De teams die een gadget maken, moeten een jury ervan zien te overtuigen dat hun uitvinding niet alleen origineel, maar ook duurzaam is en een weg naar de markt zou kunnen vinden. De teams die een zonnewagen bouwen, moeten op een parcours bewijzen dat hun voertuig sneller is dan alle andere.
 
Traditioneel vinden de Solar Olympiade plaats in de grootste evenementenzaal van Technopolis waar scholen, ouders, partners… in grote aantallen aanwezig zijn om de jonge deelnemers aan te moedigen. Omdat grootschalige bijeenkomsten in deze tijden ondenkbaar zijn, werd dit jaar gekozen voor een hybride finale: online met een show die vandaag (van 9u tot 11u30) live vanuit Technopolis gestreamd werd. Hierdoor konden zonder enige problemen maar liefst 900 gasten deelnemen vanuit De Panne, West-Vlaanderen, tot Maaseik, Limburg.

Tijdens de wervelende live show, gepresenteerd door Koen Baert, Event Coördinator voor Colruyt Group Technics, werden vooraf opgenomen video’s getoond waarin de deelnemers ofwel hun gadget op zonne-energie verdedigden ofwel om ter snelst met hun zonnewagen een parcours aflegden. Tijdens de finale konden alle deelnemers op hun favoriet stemmen. Op het einde werden 9 verschillende prijzen uitgedeeld, waaronder een technologieprijs, een gat-in-de-markt-prijs en een prijs voor de snelste wagen. In de jury zetelden Stephane Berghmans (CEO Technopolis), Bart Bosmans (Colruyt Group Technics) en Ruben Holsbeekx (Business Relations & Events, Agoria Solar Team).

 

Met het organiseren van de Solar Olympiade hebben wij één groot doel in gedachten. We willen jeugd inspireren om een uitdaging aan te gaan, hen stimuleren om out-of-the-box en probleemoplossend te denken. Op deze manier willen we hen al op jonge leeftijd ervaring laten opdoen met innovatie, technologie en een ondernemende mindset laten kweken van “hoe kan ik de wereld verbeteren”. Het resultaat is enerzijds een prachtig product en anderzijds een gezonde portie voldoening door het succesvol afwerken van één van de eerste STEM-projecten in hun prille loopbaan.

De samenwerking met Technopolis past dan ook perfect in dit plaatje! Technopolis wil jongeren aansporen om via wetenschap en technologie oplossingen te vinden voor heel wat uitdagingen waar de wereld voor staat en hen zo vertrouwen in de toekomst geven. Geen wonder dus dat Technopolis echt een plek is waar jonge uitvinders, zoals wij, ons thuis voelen. Het was dan ook een ware opportuniteit om het nieuwe hybride eventplatform te testen voor onze finale. Na een deelname aan de Dag Van de Wetenschap wisten we reeds wat Technopolis in huis heeft om digitale evenementen te organiseren en kozen we voor een unieke samenwerking in deze unieke tijden.  Ruben Holsbeekx, Business Relations & Events, Agoria Solar Team

 

Wat de finale dit jaar nog extra bijzonder maakte, was HYBR, het gloednieuwe digitale platform waarop het plaatsvond.


 
HYBR: de toekomst voor hybride evenementen
 
Iedereen is het erover eens dat in de toekomst heel wat evenementen hybride zullen zijn. Vandaar dat initiatiefnemers van innovatiefestival and& en digital agency ArtCore Society beslisten om als eersten een digitaal platform te ontwikkelen dat – in tegenstelling tot bestaande platformen – zich richt op de hybride in plaats van louter online beleving van evenementen. Technopolis en Toerisme Vlaanderen werden betrokken bij de plannen, herkenden het bijzonder innovatieve karakter ervan, en beslisten om er mee in te investeren.
 
HYBR ging voor het eerst live naar aanleiding van het and&-festival van 20 tot 25 april en bleek meteen een schot in de roos. Technopolis aarzelde bijgevolg niet om het platform voor het eerst in te schakelen voor de finale van de Solar Olympiade. En maar goed ook, want het hybride evenement werd – zoals verwacht – bijzonder positief onthaald door alle deelnemers en betrokkenen. Technopolis is van plan om HYBR in de toekomst nog vaker in te schakelen voor de organisatie van B2B- en wetenschapsevenementen.

 

De keuze om te investeren in HYBR, een bijzonder innovatief hybride eventplatform, was voor Technopolis een heel logische stap. Alles wijst er immers op dat de toekomst van heel wat evenementen hybride is: een mix tussen online en offline. Daarom geloven wij ook sterk in de opmars van HYBR, een volledig nieuw all-in-one systeem gericht op beleving, connectie en interactie dat het beste uit de online en fysieke wereld met elkaar verzoent.

En die keuze werpt nu al z’n eerste vruchten af. We zijn super opgetogen dat we via HYBR de deelnemers aan de Solar Olympiade op een low-cost manier een podium hebben kunnen geven! We zijn van plan om HYBR ook in de toekomst blijvend open te stellen voor wetenschapscommunicatoren die zelf niet het budget, de kennis of tools hebben om hybride evenementen te organiseren. Zo kunnen we onze rol als wetenschapspromotor ten volle opnemen en hun boodschap op een aantrekkelijke manier blijven verspreiden, ook in het hybride post-corona tijdperk.  – Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

Anders dan andere platformen verweeft HYBR de online met de offline wereld, om zowel de ‘echte’ als de virtuele deelnemer de beste ervaring te gunnen. Net als op volledig fysieke events draait het op dit platform om deelname en interactie, hiervoor lieten de makers zich inspireren door de connectiemogelijkheden uit de wereld van sociale media en online gaming.

In een latere fase zal Technopolis HYBR als basis gebruiken voor de ontwikkeling van een digitaal contentplatform, waarop men niet alleen live kan connecteren, maar ook een permanent on demand-aanbod van Technopolis en andere wetenschapsactoren kan terugvinden.