Nieuwe generatie SkyCoaster voorgesteld: de SkyScreamer

Het Amerikaanse bedrijf US Thrill Rides heeft voorbije week een 2.0 versie van hun populaire SkyCoaster onthuld. De oncomfortabele hangende houding van de inzittenden is in deze nieuwe variant vervangen door een cirkelvormig platform waar 6 tot 24 bezoekers in kunnen plaatsnemen.

 

Bill Kitchen, de legendarische Amerikaanse attractiebedenker, heeft voorbije week SkyScreamer aan het grote publiek voorgesteld, de geëvolueerde vorm van de iconische SkyCoaster die hij meer dan twintig jaar geleden pionierde. US Thrill Rides, het bedrijf van Bill Kitchen, beschrijft de attractie als “een attractie die het beste van de SkyCoaster combineert en verbetert met een hogere capaciteit en een eenvoudigere exploitatie”. Het belooft een attractie te worden die daarnaast ook “alle records van haar voorganger verbreekt”, aldus US Thrill Rides.

 

SkyScreamer bestaat, net zoals haar voorganger, uit een gigantische constructie. De primaire boog waar de gondel aan vastgemaakt is, en een aparte enkele toren die de gondel naar haar hoogste punt omhoog trekt. De website van de fabrikant geeft twee uitvoeringswijzen: eentje met een ETFE (soort plastic)-afwerking en eentje volledig in metaal, waarvan de eerste uiteraard de goedkoopste prijs heeft. De gondel zelf is bij deze nieuwe versie cirkelvormig en laat bezoekers naast elkaar, rondom de ronde gondel plaatsnemen. Dit is operationeel een hele verbetering dan de omslachtige ligpositie die bezoekers in de SkyCoaster moeten aannemen. De attractie kan worden uitgerust met 6 tot 24 zitplaatsen.

Eens plaatsgenomen, worden inzittenden omhoog getakeld tot een hoogte gaande van 60 meter tot 107 meter (afhankelijk van de hoogte van de attractie). Daarnaast wordt de gondel luttele seconden stilgehouden voordat het gevaarte in een vrije val naar beneden stort. Een gepatenteerde slinger-demper brengt de gondel geleidelijk terug tot stilstand. US Thrill Rides claimt dat een aankoop van een SkyScreamer zichzelf na één jaar heeft terugbetaald. Zo gaat de 6-personen versie een totaal investeringsbedrag van $1,95 miljoen (zo’n € 1,61 miljoen) bedragen, met een bezettingsgraad van 65% van de attractie tijdens een 12 uur durende dag, zouden er 220.000 mensen een ritje kunnen maken per jaar. Stel dat deze mensen allemaal $10 zouden neertellen voor een ritje, zou de exploitant op het einde van het jaar een omzet van ongeveer $2,2 miljoen hebben gedraaid. De stroom voor de attractie daarvan aftrekken, komt ongeveer neer op de investeringskost. Let wel dat deze kostenverdeling door de fabrikant wordt gegeven en hoogstwaarschijnlijk aan de optimistische kant zijn.

Wanneer we de eerste installatie van de nieuwe SkyScreamer mogen verwachten, is momenteel nog niet bekend.

 

 

Bron en foto’s: US Thrill Rides