Nabootsing moesson stimuleert voortplanting roggen Burgers’ Zoo

De biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean proberen twee volwassen mangrovepijlstaartroggen met een bijzondere techniek in voortplantingsstemming te brengen. In het wild plant deze kraakbeenvissoort zich met name in de moessontijd voort, wanneer de temperatuur en het zoutgehalte in het water tijdelijk dalen. Door deze omgevingsfactoren na te bootsen hoopt het Ocean-team succes te boeken. De zoektocht naar het voortplanten van haaien en roggen in aquaria gaat door. Juist kleine natuurlijke veranderingen kunnen net de trigger zijn.

 

 

Al twintig jaar een goed koppel

De twee mangrovepijlstaartroggen leven al twintig jaar samen in het tunnelbassin van de Ocean dat 1,6 miljoen liter zout water bevat. De dieren doen het daar erg goed en tonen zichtbaar interesse in elkaar. Het mannetje weegt 46 kilo en het vrouwtje wordt op circa 65 kilo geschat. Toch blijven jonge mangrovepijlstaartrogjes tot op heden uit. Uit wetenschappelijk onderzoek in de natuur blijken voortplantingspogingen bij mangrovepijlstaartroggen in de Filippijnen in de moessontijd plaats te vinden.

 

Een tijdelijke daling van het zoutgehalte

De moessontijd in Zuidoost-Azië kenmerkt zich door een relatief korte periode die enkele maanden duurt met overvloedige regenval. Mangroves zijn zoutwater vloedbossen die overal in de tropen langs de kusten voorkomen. Rivieren voeden het gebied met zoet water, terwijl de zeeën op hun beurt zout water aanvoeren. Hierdoor ontstaat brak water. In tijden van overvloedige regenval neemt de hoeveelheid zoet water toe en daalt het zoutgehalte tijdelijk. Ook ligt de gemiddelde temperatuur van het water enkele graden lager in deze periode.

 

Moessontijd nabootsen in Arnhem

De mangrovepijlstaartroggen worden tijdelijk in een apart bassin geplaatst, waarin het zoutgehalte voorzichtig naar beneden wordt bijgesteld (van 33 naar 23 ‰) waarmee de moessontijd wordt nagebootst. De temperatuur zal tijdelijk dalen van 25 graden naar 22 graden Celsius. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in het wild heeft het team van biologen en dierverzorgers de hoop en verwachting de roggen hiermee in voortplantingsstemming te brengen. Wellicht vormen de tijdelijke aanpassingen net het laatste zetje dat de kraakbeenvissen nodig hebben om tot een succesvolle voortplanting te komen.

 

Bron: Burgers’ Zoo