STEK, de jongerenzone van Technopolisc vormde het decor voor een gloednieuwe reeks opnames van Da’s Geniaal. Dat is een partnerschap tussen 18 internationale bedrijven en lokale organisaties met één gemeenschappelijk doel: jongeren tussen 10 en 14 jaar enthousiast maken voor wetenschappen, technologie, techniek, wiskunde, productie en design. In het kader van dit partnerschap worden in het voorjaar 11 influencer challenges op sociale media gelanceerd met als doel jongeren die voor een belangrijke studiekeuze staan ervan te overtuigen hoe cool en belangrijk STEM voor hen is.
STEK, de nieuwe jongerenzone van Technopolis, deed dienst als filmset voor een gloednieuwe reeks video’s om jongeren die voor een belangrijke studiekeuze staan ervan te overtuigen dat STEM niet alleen cool is, maar ook het antwoord biedt op maatschappelijke uitdagingen die hen nauw aan het hart liggen. De reeks komt tot stand dankzij Da’s Geniaal, een partnerschap tussen 18 internationale bedrijven en lokale organisaties met als doel jongeren tussen 10 en 14 jaar enthousiast maken voor wetenschappen, technologie, techniek, wiskunde, productie en design. Dit partnerschap werd samengebracht door Glassroots, een bedrijf gespecialiseerd in stakeholder engagement.
Wow, da’s geniaal!
In het voorjaar zullen in samenwerking met influencers zoals Jamie-Lee Six, TikTok-zusjes Nour & Fatma en Elias Verwilt 11 TikTok-challenges met 11 verschillende thema’s zoals sport, mobiliteit, mode, engineering en klimaat gelanceerd worden. Het gaat om luchtige en speelse uitdagingen gelinkt aan de leefwereld van jongeren die uitgewerkt werden in samenwerking met creative agency Allyens. Zo is er een zero waste challenge rond plastic, worden jongeren uitgedaagd om sneakers waterproof te maken en een ‘prank’ rond luchtdruk of zwaartekracht uit te halen.
Jongeren kunnen de challenges eenvoudig zelf uitvoeren met behulp van materialen die doorgaans iedereen in huis heeft. Er werd bewust gekozen om samen te werken met influencers, rolmodellen waar jongeren naar opkijken, opdat zoveel mogelijk jongeren de uitdagingen zouden aanvaarden en het resultaat van hun experimenten te delen op sociale media.
Naar aanleiding van elke challenge verschijnt ook een meer informatieve video op YouTube waarin de influencer en de ambassadeur van het partnerbedrijf op een eenvoudige manier de link met STEM uit de doeken doen. De beoogde reactie van jongeren als ze de video’s zien? “Wow, da’s geniaal! Ik wist niet dat ik door STEM te studeren zoiets kon (weten)!”
Als partner zorgt Technopolis niet alleen voor een locatie voor de opnames van de aanvullende YouTube-video’s, maar ook voor de verklaring achter de ludieke slagroomchallenge binnen het thema sport met Aaron De Groeve. Technopolis schakelt daarvoor Zanne, een van haar vaste vloggers, in.
Allemaal #STEMhelden
De nieuwe reeks van Da’s Geniaal sluit inhoudelijk aan op #STEMhelden, een videoreeks die vorig jaar in het najaar gelanceerd werd door het STEM-Platform i.s.m. VRT en Technopolis. Da’s Geniaal maakt mee deel van uit van het #STEMhelden-netwerk dat op een inclusieve manier jongeren bewust maakt van de maatschappelijke impact en mogelijkheden van STEM. De bedrijven en organisaties die meewerkten aan de STEMhelden werken nu ook mee aan het initiatief van Da’s Geniaal. Terwijl in de #STEMhelden-video’s een kindreporter naar bedrijven uit heel wat verschillende sectoren trekt om te zien wat je allemaal met een STEM-opleiding kan doen later, worden in de reeks van Da’s Geniaal influencers ingezet om jongeren te laten ervaren hoe “geniaal” en relevant STEM kan zijn. Enkel met vereende krachten kan een sterke STEM-boodschap de wereld ingestuurd worden.
Technopolis als belangrijke speler op sociale media
Het is geen toeval dat Technopolis mee haar schouders onder Da’s Geniaal zet en als locatie voor de opnames dient. Eerder, naar aanleiding van de eerste lockdown, lanceerde Technopolis al voor het eerst een reeks influencer challenges op sociale media om jongeren thuis aan het experimenteren te krijgen. De doorgedreven socialemediastrategie van Technopolis om zoveel mogelijk jongeren online te fascineren met wetenschap en technologie resulteerde in 2020 tot een stijging van 61% van haar online community, waarvan 40% uit jongeren bestaat.
Kinderen en jongeren zijn heel visueel ingesteld. Op hun smartphone zien ze de ene video na de andere passeren. Om hun aandacht vast te grijpen, heb je in de meeste gevallen meer nodig dan een tekstboek of een saaie uitleg. Daarvoor moet je hen dingen tonen of zelf kunnen laten ervaren. Challenges op sociale media zijn in dat opzicht ideaal, zeker als je ze laat opnemen door influencers. Zij zijn het levende bewijs dat STEM voor iederéén is weggelegd.
Technopolis is de laatste jaren erg actief op sociale media en doet ook regelmatig beroep op influencers om het bereik bij jongeren te vergroten. De kans dat jongeren na zo’n video denken “da’s geniaal” en meer over STEM te weten willen komen is veel groter dan wanneer je hen letterlijk zou proberen te overtuigen hoe belangrijk STEM is voor hen. En daar streven we naar, want we willen – ook tijdens de coronacrisis – ervoor zorgen dat zoveel mogelijk meisjes en jongens (blijven) kiezen voor een STEM-studie. – Ester Blockx, Marketing & Sales Director