Oost-Europa: Deel 18 – Hongaars pretpark & Sloveens avontuur

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Na onze eerste volledige dag in Hongarije deden we ook de dag er na nog een Hongaarse bestemming aan. Het gaat om Zobori Élmény Park, een van de weinig pretparken van het land en waar bovendien nog een grote achtbaan stond. Daarna reden we door naar Oostenrijk, maar via Slovenië om daar nog een rodelbaan te kunnen doen. Helaas bleek die bij aankomst niet operationeel te zijn waardoor we snel naar een andere op zoek gingen. Dit bleek achteraf een veel groter avontuur te zijn dan we verwacht hadden…

 

Zobori Élmény Park:

Voor onze reis had ik nog nooit van Zobori Élmény Park gehoord, en ik was zelf verrast dat er echte pretparken bestonden in Hongarije, tot kort voor mijn reis ging ik er van uit dat er enkel rodelbanen waren en de oude houten achtbaan die al jaren buiten gebruik is. Nog groter was mijn verbazing toen ik zag dat ze hier zelfs een grote rollercoaster hebben, en niet een of ander ovaaltje.

Bij het binnenkomen van Zobori Élmény Park betaal je eerst een toegangsprijs die best wel hoog is voor het budget van een gemiddelde Hongaar, en daarna betaal je ook nog eens per attractie. Het had eigenlijk een van de twee systemen moeten zijn, want op deze manier vond ik het zelfs naar onze normen een erg duur park vergeleken met wat het te bieden had.

De achtbaan die onze aandacht trok is Balatoni Hullámvasút, een Force 281 achtbaan zoals we deze kennen van Flight School in het Ierse Tayto Park en Flying Eagle in het Deense Legoland Billund. De rollercoaster die door Zierer gebouwd werd heeft een hoogte van 11 meter en behaalt een snelheid van 46 km/u.

Rogla:

In Slovenië bezochten we de rodelbaan van Rogla. Met nog een 40 tal minuten te rijden op de teller begonnen we de berg omhoog te rijden waar de rodelbaan gelegen is. Toen we nog ruim een half uur moesten rijden veranderde tot mijn grote verbazing het asfalt in kiezelstenen. Dit zorgde voor een gigantisch avontuur omdat je erg moest opletten om niet te slippen op deze steile bergweggetjes of weg te glijden op deze kiezels. Ik hoopte dan ook vurig dat de kiezels zouden veranderen in aarde of opnieuw asfalt zouden worden, maar helaas bleef het zo doorrijden tot we aan de top waren. Toch wel een lang en heftig stuk om te rijden!

Gelukkig was de rodelbaan op de top wel gewoon geopend! Het gaat om de Sankališče Zlodejevo die in 2004 gebouwd werd door Wiegand. De alpine coaster heeft een mooie lengte van 1300 meter. Gelukkig konden we daarna onze honger stillen in het nabijgelegen restaurant. Bij het wegrijden bleek er langs de andere kant van de berg, wel gewoon een asfalt weg naar beneden te liggen… Een tweevaksbaan dan nog wel!