Nieuwjaarsbaby bij de bonobo’s in ZOO Planckendael

ZOO Planckendael kon zich geen betere start van het nieuwe jaar wensen. Vannacht beviel bonobo Nayembi. Ze kreeg haar jong middenin de bonobogroep in het vernieuwde en uitgebreide bonoboverblijf in ZOO Planckendael en houdt het stevig tegen zich aan. ZOO Planckendael is de bonobo autoriteit in Europa en coördineert al meer dan 30 jaar het Europese kweekprogramma (EEP) van de bedreigde bonobo’s en beheert wereldwijd het stamboek.

 

 

Zwart bolletje op de buik

De eerste weken is het kleintje moeilijk te zien, zo zwart tegen zwart. Bovendien houden zowel moeder als jong elkaar stevig vast. Nayembi, 14 jaar oud, vlooit en zoogt haar jong liefdevol. In 2021 krijgen alle borelingen in Planckendael een naam met een W, en traditiegetrouw voor de bonobo’s een naam in Lingala of Swahili. “De groep telt 12 vrouwtjes, 7 mannetjes en de boreling.

 

Bedreigd

De mensapen zijn bedreigd, schattingen van het aantal bonobo’s in de natuur lopen uiteen van 15.000 tot 50.000. Bonobo’s komen enkel voor ten zuiden van de Congostroom. De dieren worden gedood voor hun vlees of gevangen en verkocht als gezelschapsdier. De grootste bedreiging is de vernieling van de tropische bossen waarin ze leven.

 

ZOO Planckendael coördineert wereldwijd stamboek

Met enthousiasme coördineert ZOO Planckendael al meer dan 30 jaar het Europese kweekprogramma (EEP) van de bedreigde bonobo’s en beheert wereldwijd het stamboek. Zo bepaalt Planckendael over de hele dierentuinwereld de samenstellingen van de groepen en de kweekcombinaties. In Mechelen werden al 20 bonobo’s geboren. Zekerheid rond het vaderschap in zo’n grote groep krijgt Planckendael pas na DNA-analyse van een haarstaal van de pasgeborene in het labo van het eigen wetenschappelijk centrum, Centre for Research and Conservation (CRC).

 

Eigen wetenschappers in Congo en bonobo-onderzoekscentrum in Planckendael

Sinds 1992 bestuderen wetenschappers van het eigen wetenschappelijk centrum (CRC) uit binnen- en buitenland het gedrag van bonobo’s in ZOO Planckendael. Nergens ter wereld kan er zo veel informatie worden vergaard. Door de grotere groep zijn er meer interacties, meer voer voor biologen, antropologen, psychologen en andere wetenschappers. Alles in functie van het kweekprogramma en het soortbehoud. De analyses helpen Planckendaels eigen wetenschappers in Congo, waar de dieren moeilijker te volgen zijn. Ze bestuderen er natuurlijk bonobogedrag en hun leefgewoonten. Er worden urine-, mest- en haarstalen verzameld voor DNA-onderzoek. De inspanningen van de dierentuinen zijn dan ook heel belangrijk om het voortbestaan van de soort veilig te stellen. Lees meer over het wetenschappelijk werk van ZOO Planckendael op www.ZOOScience.be.