Oost-Europa: Deel 3 – Karls Erlebnis-Dorf Koserow & eerste Poolse kermissen

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Na onze eerste dag in Polen zouden er drie dagen volgen waarop we een twintigtal kermissen zouden bezoeken. Heel de noordkust van het land staat in de zomermaanden namelijk stampvol met Poolse en Tsjechische kermisattracties. Het is hier dan ook een erg toeristische regio en met zowel de zee als de bossen op nog geen 100 meter van elkaar is dit dan ook erg te begrijpen. Daarbij is de noordkust van Polen het enige stuk zee van het land en hebben landen als Tsjechië en Slovakije al helemaal geen zee. Maar voor we aan ons Pools kermisavontuur begonnen, bezochten we nog eerst het nabij gelegen Karls Erlebnis-Dorf Koserow in Duitsland.

 

Karls Erlebnis-Dorf Koserow:

De Karls Group is van oorsprong een aardbijconfituurfabrikant die ondertussen al een zestal parken heeft gebouwd waarvan er 4 in het bezit zijn van een achtbaan. Een zevende pretpark met achtbaan is zelfs nog in aanbouw. Vandaag bezochten we Karls Erlebnis-Dorf Koserow, helemaal in het uiterste noordoosten van Duitsland.

Het park heeft met Erdbeer Raupenbahn, een achtbaan in haar park staan van het gekende type Big Apple. In de plaats van een grote appel met worm hebben ze hier gekozen voor een gigantische aardbij met bijpassende rode rups!

Naast de achtbaan zijn er ook verschillende andere attracties te vinden zoals optrektorentjes, een tractorritje, glijbanen en een springkussen. Ook de gigantische theekopjescollectie mag niet vergeten worden alsook de overheerlijke producten die je hier kan kopen.

Fun Park Międzyzdroje:

Onze eerste echte Poolse kermis was Fun Park Międzyzdroje die werd uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Komar. We leerde hier al gauw dat je niet aan de attractie zelf betaalt, maar dat je altijd opzoek moet gaan naar de botsauto’s. Hier kan je namelijk betalen voor alle attracties op de kermis en dit geld voor zo goed als elke Poolse en Tsjechische kermis die we bezochten.

We leerde ook al snel de basis uitrusting kennen van de Poolse dorpskermis. Dit zijn de botsauto’s, een achtbaan in de vorm van een ovaaltje, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel.

Deze kermis had als speciale attractie een Tripride. De achtbaan had de naam Dirt Rally en was zoals bijna elke achtbaan in Polen voorzien van een indrukwekkende front.

Lunapark Dziwnów:

Lunapark Dziwnów bezochten we uiteraard voor de achtbaan die hier aanwezig was. Het gaat om Avengers, een ovaaltje met een krachtige bandenlancering. Op deze mini kermis waren er verder nog botsauto’s, trampolines en een carrousel te vinden. Wie deze kermis juist exploiteerde was niet helemaal duidelijk, maar het ging alvast om een Poolse exploitant.

Lunapark Pobierowo:

In Lunapark Pobierowo, dat wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Ferry Koczka, vonden we de achtbaan Bugatti. Ook deze keer ging het om een ovaaltje met een soort bandenlancering. Naast de achtbaan vonden we er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, rondritje en een carrousel. Als speciale aantrekkingskracht stond hier ook nog een Tsjechische break dance opgesteld. De kermis was trouwens op enkele meters van de zee gelegen.