Eindelijk duidelijkheid: Gardaland geeft uitleg over grote werken aan Shaman

De laatste dagen doken filmpjes en foto’s op van grote trackdelen die verwijderd worden van achtbaan Shaman in het Italiaanse pretpark Gardaland. Eerst sprak het pretpark over “normale onderhoudswerken”, wat dit duidelijk niet is, maar ondertussen heeft Gardaland aan onze redactie laten weten wat er echt gaande is.

 

Al dagenlang houden de werken aan Shaman in Gardaland de pretparkfans in de ban. Op foto’s en filmpjes is te zien hoe grote stukken track verwijderd worden van de rollercoaster wat meteen de vraag deed reizen of de achtbaan afgebroken zou worden of zou deze misschien een “Python” behandeling krijgen.

Daarom nam onze redactie vorige week contact op met Gardaland, maar in eerste instantie werd door het persbureau dat voor Gardaland werkt, gezegd dat de werken aan Shaman “normale onderhoudswerken” zijn. Dit is duidelijk niet het geval aangezien er zoveel track wordt afgebroken wat bij traditionele onderhoudswerken uiteraard niet gebeurt.

Maar ondertussen hebben we toch een echte uitleg van Gardaland te pakken weten krijgen die ons eindelijk duidelijk geeft over wat er nu met de achtbaan aan de hand is. “Gardaland zal een deel van de bestaande track vervangen met moderne nieuwe track die voldoet aan de huidige normen van vandaag”, aldus Gardaland. Dit wil zeggen dat Shaman dezelfde behandeling zal krijgen als Python in de Efteling gehad heeft.

“Maar alle supports van de attractie waarop de track vasthangt, blijven dezelfde. De lay-out van de achtbaan zal dus niet wijzigen”, verduidelijk Gardaland zich verder. “Momenteel zijn we met de grootste voorzichtigheid bezig alle oude track van Shaman te verwijderen en bereiden we de komst van de nieuwe track voor”. Om de track af te breken gebruikt Gardaland drie grote kranen en geavanceerde gereedschap die het staal kunnen doorknippen.

Hiermee wil Gardaland de attractie, die een historische grote waarde heeft en zeer geliefd is bij de bezoekers en symbool is voor het park, renoveren zodat de bezoekers de emoties bij deze achtbaan zullen kunnen blijven ervaren. Shaman is namelijk een beetje de Python van Gardaland, niet alleen qua parcours, maar ook qua gevoel dat de Italianen hebben bij de rollercoaster.

Shaman

Shaman opende in 1985 als Magic Mountain. De achtbaan lijkt wel een kloon te zijn van Python in de Efteling, maar is net iets minder lang. De naam Shaman kreeg de achtbaan in 2017, toen werd het thema van de achtbaan gewijzigd en kwamen er VR brillen op. Deze werden een jaar laat echter weer verwijderd, maar de naam bleef.

Shaman heeft een hoogte van 30 meter en een lengte van 700 meter, 50 meter korter maar wel een meter hoger dan Python dus. De topsnelheid die bereikt wordt is 70 km/u, 5 km/u trager dan Python. Tijdens de rit gaat men doorheen vier inversies, een dubbele looping en een dubbele kurkentrekker.

 

Bron: Gardaland

Foto’s: Gardalandtribe