De geschiedenis van: Walygator Parc

Walygator Parc heeft veruit de meeste veranderingen ondergaan van alle pretparken in heel Europa. Maar liefst 4 keer veranderde het park van naam en het wijzigde ook 5 keer van eigenaar. Een turbulente geschiedenis dus, hieronder kan je er alles over lezen.

 

Big Bang Schtroumpf (1989 – 1990)

De eerste plannen voor een nieuw pretpark dateren  van 1985. In de regio Lorraine in het Franse departement Moselle wil DATAR (délégation interministérielle à l’aménagement du territoire et à l’attractivité régionale , ofwel ministerie voor ruimtelijke ordening en regionale aantrekkelijkheid) een nieuw pretpark uit de grond stampen om de economie in het gebied te doen opflakkeren. Ze vinden een investeerder in de groep Sorepark. Uiteindelijk wordt het park gebouwd in Maizières-lès-Metz in het Arrondissement Metz-Campagne.

 

Het project is samen met Parc Asterix, Mirapolis en Zygofolis 1 van de grootste projecten in de jaren 80. Helaas is er maar 1 een echt succes verhaal geworden en dat is Park Asterix. De andere 2, Mirapolis en Zygofolis, zijn al jaren gesloten.

Op 9 mei 1989 is het dan eindelijk zo ver, het park opent haar deuren. Het thema is de wereld van de smurfen. Het park opent al meteen met 2 grote achtbanen, de houten achtbaan Anaconda gebouwd door Morgan en ontwikkeld door William Cobb en Space Comet een looping achtbaan van Vekoma. Ook rafting, een rapid van Soquet, een bootvaart van Mack  L’ Embarcadére en tal van kinderattracties behoren tot het aanbod in het openingsjaar.

Helaas is het park geen succes. De verwachte 800.000 bezoekers blijven uit, het aantal zit er zelfs ver onder.  Amper 550.000 bezoekers komen het 1ste jaar naar het park.

1990, het park opent geen nieuwe attractie. Meer zelfs, het park krijgt nog minder bezoekers dan het jaar ervoor. Er komen dat jaar amper 380.000 bezoekers. U kan het al raden, het park gaat kopje onder. Gedaan dus met Big Bang Schtroumpf na amper 2 jaar.

 

Walibi Schtroumpf  (1991 – 2002)

Gelukkig zijn er 5 kandidaat overnemers voor het park. Maar uiteindelijk gaat Eddy Meeús, eigenaar van de Walibi groep,  er mee lopen. Hij neemt het park over in 1991. Hij investeert € 12 miljoen in het park. Dit geld gaat voornamelijk naar opknapwerken en naar extra theming rond de smurfen. Want veel mensen vonden dat de smurfen te weinig aanwezig waren in hun eigen park. Qua attracties verschenen er botsauto’s, een kettingmolen, een kindermolen en de alom gekende waterglijbaan met bootjes.

 

12
© Bob Van Dyck
10
© Bob Van Dyck

1992, het park breidt uit met  de pirateboot Bateau a bascule, een boomstamattractie van Soquet met de naam Rivière Sauvage en een ronddraaiende koffietassen attractie.

13
© Bob Van Dyck
14
© Bob Van Dyck

 

1993, de verwachte stijging van bezoekers blijft uit. Een ook extra investeringen blijven uit.

Dit blijft zo verder gaan tot 1998. Het park haalt in al die tijd amper 380.000 bezoekers per jaar. Mede daardoor werden er dus geen investeringen gedaan.

 

1998 is een belangrijk jaar voor het park. Het veranderd namelijk terug van eigenaar. Heel de walibi groep wordt overgenomen door Premier Parcs Inc. De enterprise Reaktor wordt verplaats naar Walibi Flevo en in de plaats komt er een space shot van S&S. De attractie krijgt de naam La vengeance de Gargamel. Aan de voet van de attracties staan 2 beelden van Gargamel en Azrael. En boven op de toren staan de smurfen. De attractie is een succes want dat jaar komen er eindelijk meer dan 400.000 bezoekers langs.

 

1999 en 2000 zijn recordjaren voor het park. Het park haalt eindelijk terug meer bezoekers.

Voor 2001 bouwt het park het Amphithéâtre waar er tot op heden een duikshow plaatsvindt.

18
© Bob Van Dyck

 

2002, Het park opent terug een nieuwe show, deze keer gaat over de stuntshow Trésor du Pharaon. Helaas zijn de bezoekersaantallen terug gedaald. Mede daardoor neemt het park dit jaar afscheid van de smurfen. Het einde van een turbulente periode die nog lang niet gedaan is.

Sommige parken van de Walibi groep kregen een andere naam van Premium Parcs Inc. Walibi België werd Six Flags Belgium en Walibi Flevo werd Six Flags Holland. In de periode dat Premium Parcs Inc eigenaar was van de Walibi Groep was er ook sprake van een Six Flags France. Hiervoor kwam Walibi Schtroumpf in aanmerking maar uiteindelijk ging dat niet door.

 

Walibi Lorraine (2003 – 2006)

 

Heel de Walibi groep veranderd van eigenaar. Alles wordt overgenomen door Star Parcs. Alle Six Flags parken worden terug Walibi parken en Walibi Schtroumpf wordt dus Walibi Lorraine. Omdat het contract met Peyo ( bedenker van de smurfen) ten einde was moest alle theming van de smurfen weg en kregen de meeste attracties een andere naam.

In 2003 verdween Sismic Panic, een aardbeving simulator. Daarnaast kwam er voor 1 jaar een Wilde muis achtbaan bij.

Het park bestaat 15 jaar in 2004. Aan de Aquachute, een waterglijbaan met bootjes verschijnt een nieuwe kindergedeelte met verschillende attracties.

2005, de groep koopt 2 attracties van Huss. Een nieuwe type attractie, de gekende Topple Tower. De attractie krijgt de naam Tang’Or. Maar het is geen succes. De attractie ziet er spannend uit maar is dit totaal niet. Het bezoekers aantal kent een nieuw laagte punt.

23
© Bob Van Dyck

 

Walygator Parc (2007 – heden)

 

De groep wordt terug doorverkocht. Maar ditmaal wordt niet alles aan dezelfde groep verkocht. De meeste parken worden overgenomen door Compagnie des Alpes. Walibi Lorraine is daar niet bij. Het wordt opgekocht door de broers Claude en Didier Le Douarin. En dat is geen goed nieuws voor het reeds vervallen park.

24
© Bob Van Dyck

 

2007, weg kangoeroe, welkom krokodil. Walygator parc is geboren. Het park opent een nieuwe achtbaan Family coaster, een big apple. Naast tal van kinderattracties werd dit jaar ook het terror house geopend. De vorige jaren werd dit restaurant al met halloween gebruikt als spookhuis, maar vanaf 2007 blijft het een permanent spookhuis. Het is vrij uniek want het is een spookhuis met echte acteurs.

25
© Bob Van Dyck
26
© Bob Van Dyck

 

2008, opnieuw wordt het aanbod serieus uitgebreid. Een Octopus attractie, een reuzenrad, een paarden rondritje en een paratrooper attractie worden toegevoegd. Allemaal oude kermisattracties van de broers Le Douarin. Ook worden er 2 nieuwe shows opgevoerd.

27
© Bob Van Dyck
28
© Bob Van Dyck
29
© Bob Van Dyck

 

Het park bestaat 20 jaar in 2009. Sherif academy wordt geopend, eenzelfde attractie als de ondertussen gesloten Desperado city in Bobbejaanland. Daarnaast verschijnt er ook een kindertreintje

30
© Bob Van Dyck
31
© Bob Van Dyck

 

In 2010 pakt het park groots uit. Het kan namelijk een B&M achtbaan op de kop tikken. De baan (orochi) komende van Japan krijgt de naam The monster. Een dure investering voor het park. De baan behoud zijn roze kleur en krijgt geen overdekt station. Daarnaast gaan dit seizoen de Topple Toren Le Tang’or en de Space Shot Dark Tower stuk ( voorheen noemde deze attractie La vengeance de Gargamel)

32
© Bob Van Dyck
33
© Bob Van Dyck
34
© Bob Van Dyck

 

2011, het park krijgt weer nieuwe attracties erbij, maar van de broodnodige opknapwerken komt niets in huis. Een orbiter genaamd Sudseewellen en een dansend paviljoen, krinoline genaamd worden toegevoegd. Wederom oude kermis attracties.

35
© Bob Van Dyck
36
© Bob Van Dyck

 

Het cruciale jaar 2012. De attracties Le Tang’or en de Dark Tower zijn nog steeds stuk. Het hele park ligt er vervallen bij. De dure investering van The monster heeft zich niet terug verdient.  Het gaat echt niet goed met het park. De bezoekers blijven weg wegens de vervallen staat waarin het park zich bevind. Tegen het einde van het seizoen kan het park zelfs zijn personeel niet meer betalen. Het park word voor de 2de keer failliet verklaard.

38
© Bob Van Dyck
37
© Bob Van Dyck

 

Gelukkig is er nog hoop voor het vervallen park. Een groep van 4 Jacqueline Lejeune, Éric Lucas, Franck Déglin en Francois-Jérôme Parent. Later haakt Éric Lucas af. Zij investeren €4 miljoen in het park, en dat is broodnodig. Om alles op tijd klaar te krijgen wordt het park pas geopend in juni. Verschillende attracties werden door de vorige eigenaars meegenomen, het gaat om het reuzenrad, de octopus en de paratrooper molen. Ook het spookhuis gaat dicht voor een grote renovatie en Le Tang’or zal niet meer open gaan. Naast het opknappen van verschillende attracties en decoratie komt er ook een carrousel en een mini golf bij. Tevens gaat eindelijk Dark Tower terug open. Op 15 augustus beleefde het park haar eerste topdag sinds de opening met zo een 22.000 bezoekers.

39
© Bob Van Dyck
40
© Bob Van Dyck
41
© Bob Van Dyck

 

2014, het ruimtedeel van het park krijgt een serieus opknapbeurt. Er komt ook een nieuwe attractie bij in het gebied, het gaat om een air race van Gerstlauer. De attractie krijgt de naam G-lock. Ook de houten baan Anaconda krijgt een serieuze opknapbeurt. En daarnaast wordt de bootvaart voorzien van verschillende nieuwe scènes met de mascotte Waly. Al dit harde werk loont want er komen terug meer mensen naar het park.

42
© Bob Van Dyck
43
© Bob Van Dyck
44
© Bob Van Dyck
45
© Bob Van Dyck
47
© Bob Van Dyck
48
© Bob Van Dyck

 

In 2015 kwam het gebied rond de rapid river aan de beurt. Heel de attractie werd voorzien van een Dino kleedje. De attractie kreeg de naam Dino raft. Ook een magic bike attractie van Zamperla werd geopend in het nieuwe gebied. 

Een filmpje

2016: in dit jaar heropende het spookhuis. Na een sluiting van ruim 3 jaar werd tijdens Halloween het spookhuis The Haunted Manor opnieuw in gebruik genomen.

Het Franse park Walygator Parc kwam eind dit jaar in handen van de Spaanse Aspro-Ocio Group.

 

2017: Een tweede deel van de houten achtbaan Anaconda krijgt nieuwe track.

 

2019: De retracking van Anaconda gaat verder.

2020: Het park opent een nieuw indoorgebied dat in het teken staat van Peter Pan.

 

Bron Waly.biz , Wikipedia

Foto’s Waly.Biz , Bob van Dyck, Walygator